Spinning

Γνωστό και ως “συρτή απ’έξω”, το spinning είναι το πλέον δημοφιλές ψάρεμα ακτής. Χρησιμοποιούμε τεχνητό δόλωμα (ψαράκι) το οποίο το πετάμε όσο πιο μακριά μπορούμε και έπειτα το τραβάμε με σταθερό ρυθμό προς το μέρος μας κι αυτό κολυμπάει σαν αληθινό. Είναι μια τεχνική που απευθύνεται κυρίως σε λαβράκια και λούτσους αλλά και σε οποιοδήποτε ψάρι κυνηγάει κοντά στην ακτή, καθώς επίσης και σε καλαμάρια και σουπιές. Το spinning μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (όταν έχει φώς φαίνονται καλύτερα τα χρώματα των τεχνητών) αλλά ειδικά για τον λούτσο η καλύτερη ώρα είναι η σκοτεινή νύχτα. Η μόνη απαραίτητη συνθήκη για το spinning είναι η ήρεμη θάλασσα, διότι όταν έχει κύμα δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση του τεχνητού μας. 
Ο Εξοπλισμός

Το σωστό spinning απαιτεί ελαφρύ, κοντό καλάμι (από 1.80 έως, το πολύ, 3.00 μέτρα) με δράση (action) από 5 γραμμάρια έως το πολύ 30. Αυτό γιατί τα τεχνητά δολώματα σπάνια ξεπερνούν τα 25gr βάρος (εκτός αν είναι πλάνο). Εάν η δράση του καλαμιού μου ξεπερνά τα 30gr, τότε δεν μπορώ να πετάξω το ψαράκι απο μόνο του – χρειάζομαι τη βοήθεια μιας μπομπάρδας ή ενός buldo ή τελοσπάντων ενός εξτρα βάρους που θα με βοηθήσει να πετάξω το ψαράκι μου σε απόσταση μεν, χωρίς όμως να το στείλει στον βυθό σαν βαρίδι, αλλά να ψιλο-επιπλέει για να μπορώ να το τραβήξω. Ο μηχανισμός του spinning πρέπει να είναι μικρός και ελαφρύς (περίπου 3000 μπομπίνα) και να έχει αρκετά ρουλεμάν (πάνω από 3) ωστε να έχουμε ομαλό τράβηγμα. Δεν μας πειράζει αν τα φρένα είναι πίσω ή μπροστά αλλά καλό θα ήταν η μπομπίνα να είναι αλουμινίου κι όχι πλαστική. Συνήθως το spinning γίνεται με μισινέζα 0,28mm αλλά οι πιο έμπειροι σπιναδόροι χρησιμοποιούν και νήμα λεπτό και σκουρόχρωμο, γύρω στο 0,18mm. Και στις δύο περιπτώσεις καλό είναι να βάζουμε στο τέλος κάποια μέτρα αόρατο παράμαλο (fluorocarbon) από το στριφτάρι μέχρι το ψαράκι. Στα τεχνητά υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων, αλλά συνήθως χρησιμοποιούμε μακρόστενα ψαράκια με γλώσσα, με 2 ή 3 σαλαγκιές, σε μέγεθος απο 5 έως 15 πόντους. Οι πιο έμπειροι σπιναδόροι δουλεύουν ποπεράκια (για να ξενερίζει) ή ψαράκια χωρίς γλώσσα, ώστε να μπορούν να κινούν το καλάμι δεξιά-αριστερά με τινάγματα (walk-the-dog). Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψαράκια σιλικόνης (raglou, χελάκια, σκουληκάκια) σε συνδυασμό με jig head ή μπομπάρδα ή buldo. Τέλος, το spinning είναι ο μοναδικός τρόπος για να ψαρέψουμε καλαμάρια από την ακτή. Συνήθως δουλεύουμε καλαμαριέρες τύπου “γαρίδα” (με εξωτερικό μολύβι) βάρους 5 με 20 gr. και την τραβάμε με ελαφρά τινάγματα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται Eging και έχει πάρει το όνομά της από την Ιαπωνική λέξη Egi που αναφέρεται στον συγκεκριμένο τύπο καλαμαριέρας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ :

– Αν το καλάμι μου έχει μεγάλο action (πάνω από 30 gr) ή αν είναι μακρύ (πάνω από 3,60m) δεν είναι καλάμι spinning αλλά casting.
– Αν το τεχνητό μου είναι πολύ βαρύ (δηλ. πλάνο) δεν κάνω spinning, κάνω shore jigging.

Πηγη sourisnet

Σχόλια