ΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ !!!

Δυο από τα κοχύλια που αρέσκεται να τρώει η τσιπούρα, εκτός από το μύδι!,ειναι και ο ...ΣΤΡΟΜΠΟΣ η' αλλιώς μάτι !... ονομασία με την οποία ειναι γνωστό αυτό το δόλωμα στους περισσότερους από εμάς που το ψαρεύουμε !
Το εσωτερικό του έχει χρώμα ελαφρώς κιτρινωπό!,και αφού το σπάσουμε προσεχτικά και κόψουμε με ένα ψαλιδάκι το σκληρό μάτι (πέτσα) ! ...το δολώνουμε βγάζοντας το αρπάδι από εκει που κόψαμε την σκληρή μαύρη πέτσα!
Το κοχύλι εξωτερικά έχει ακανόνιστο ανάγλυφο σχήμα !....και σε ορισμένα κοχύλια προεκτείνεται σε ένα πιο μυτερό "αγκάθι".......και παίρνει την ονομασία.....ΣΤΡΟΜΠΟΣ Ο ΑΚΑΝΘΩΤΟΣ!!
Υπάρχει όμως και η λεγόμενη ΠΟΡΦΥΡΑ !!!...Αυτή εσωτερικά η σάρκα της έχει πιο άσπρο χρώμα από το μάτι !!.....και με μυρωδιά ακόμη πιο έντονη και χαρακτηριστική !...με αποτέλεσμα να έλκει την τσιπούρα που της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση !!
Ζει σε πολύ πιο βαθιά νερά και σε ποσότητα περιορισμένη σε σχέση με το μάτι !
Σε χρονική περίοδο εκκρίνει και μια πορτοκαλόχρωμη ουσία την "πορφύρα"...με αποτέλεσμα να παίρνει χρώμα και το κοχύλι της εσωτερικά και εξωτερικά λίγο!
Η πορφύρα σαν κοχύλι εξωτερικά έχει σχήμα πιο οβάλ και πιο "λείο",(στρωτό), σε σχέση με το μάτι !!... και δεν προεκτείνει άκρη μυτερή ποτέ!
Για όσους καταφέρνουν να την έχουν στο οπλοστάσιο τους....έχουν έναν "άσσο" περισσότερο για την τσιπούρα!
Ακόμη όμως και οι ... ΣΤΡΟΜΠΟΙ (ΜΑΤΙΑ),, που αγοράζουμε από τα είδη Αλιείας -δολώματα.....κατά πλειοψηφία !... ειναι και αυτά ένα από τα καλύτερα δολώματα για την τσίπουρα και.....όχι μόνο !!!

Σχόλια