Η σωστή προετοιμασία, το κλειδί της επιτυχίας

Είναι πολλές οι φορές που όλοι μας έχουμε προγραμματίσει ένα ψάρεμα, είτε αυτό ήταν παράκτιο είτε από βάρκα, και τελικά ανακαλύψαμε ότι έλειπε κάποιο εξάρτημα ή εφόδιο, που αυτό έκανε τελικά το ψάρεμα μας όχι και πολύ ευχάριστο… Οπωσδήποτε είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ώστε να επιτύχουμε να έχουμε τα απαραίτητα για την επίτευξη ενός επιτυχημένου ψαρέματος.
Πάμε να δούμε με απλά βήματα πώς θα πρέπει να ενεργήσουμε ώστε να κάνουμε μια σωστή, όσο μπορούμε, προετοιμασία.
ΒΑΛΙΤΣΑΚΙ (ΚΑΣΕΛΑΚΙ):
Το βαλιτσάκι μας θεωρώ ότι είναι η αρχή και το τέλος μιας σωστής προετοιμασίας. Μέσα σε αυτό θα πρέπει να τοποθετήσουμε όλα αυτά τα αναγκαία για το ψάρεμά μας: Βαρίδια διαφόρων γραμμαρίων και τύπων, αγκίστρια, χάντρες, στριφτάρια, παραμάνες και πολλά άλλα, που θα πρέπει ο ερασιτέχνης να σκεφτεί και να εφοδιάσει το βαλιτσάκι του πριν από την εξόρμησή του και όχι μετά από αυτήν. Επίσης, καλό είναι, και σωστή πρακτική, μέσα στο βαλιτσάκι να προσθέσουμε και άλλα εφόδια από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούμε, όπως, για παράδειγμα, πετονιές μεγαλύτερης διαμέτρου, αγκίστρια επίσης, αρματωσιές έτοιμες και πιο ενισχυμένες, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγαλύτερο ψάρι από αυτό που ίσως ψάχνουμε. Πρέπει δηλαδή να έχουμε μαζί μας πάντα και πιο δυνατά εργαλεία, για να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε την αρπαγή ενός μεγαλύτερου θηράματος.
Έχει τύχει πολλές φορές να προγραμματίσουμε ένα συγκεκριμένο ψάρεμα, αλλά στο τέλος της ημέρας να είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε τεχνική. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία αν το βαλιτσάκι μας είναι σωστά εφοδιασμένο με τα κατάλληλα εφόδια.
Και ας μην ξεχνάμε το ψαλιδάκι μας και το σουγιά, που είναι τα πρώτα εργαλεία που πρέπει να θυμόμαστε.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ: Αυτές θα πρέπει να ετοιμάζονται από πριν, έχοντας πάντα στο νου μας για τι ψάρεμα θα πάμε. Όμως, καλό θα είναι να έχουμε ετοιμάσει και άλλες που ίσως χρειαστούν, δηλαδή να μην επαναπαυτούμε ότι έχουμε φτιάξει δύο ή τρεις αρματωσιές και αυτό ήταν. Αρματωσιές όπως μονάγκιστρο, διπλάρια, αρματωσιές με διάφορα τεχνητά, θα πρέπει να υπάρχουν γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι θα προκύψει. Δεν είναι και λίγες οι φορές που χάσαμε αρματωσιά και δεν είχαμε άλλη έτοιμη να αλλάξουμε. Εδώ βλέπουμε ότι θα χάσουμε ίσως πολύτιμο χρόνο για την κατασκευή μιας άλλης και, εκτός αυτού, χάνουμε και την ψυχραιμία μας, πράγμα που αλλάζει κατά κάποιον τρόπο και τη διάθεσή μας.
ΚΑΛΑΜΙΑ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ: Θα πρέπει να κουβαλάμε διάφορους τύπους καλαμιών και μηχανισμών, ώστε να έχουμε πιο ευρύ φάσμα ως προς τις τεχνικές των ψαρεμάτων μας, αλλά και τυχόν άμεσες αλλαγές των τεχνικών μας εάν παραστεί ανάγκη να κυνηγήσουμε μεγαλύτερα ψάρια. Όταν λέμε «κουβαλάμε», δεν εννοούμε πέρα από τα λογικά. Σίγουρα, τρεις ή τέσσερις τύποι καλαμιών μαζί με ισάξιους μηχανισμούς δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ: Τα δολώματα είναι αρκετά και ποικίλα, οπότε πρακτικά είναι αδύνατο να κουβαλάμε ό,τι κινείται στην αγορά. Όμως, κατά προσέγγιση, θα διαλέξουμε αυτά που θεωρούμε κατάλληλα για το ψάρεμα. Τρία ή τέσσερα διαφορετικά δολώματα είναι καλό να έχουμε σε ποσότητα, ώστε να μην ψάχνουμε την τελευταία στιγμή να βρούμε να δολώσουμε.
Ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει πάντα να έχουμε και διάφορους τύπους τεχνητών δολωμάτων, άσχετα αν νομίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν για το συγκεκριμένο ψάρεμα που έχουμε προγραμματίσει, γιατί μπορεί να τα χρειαστούμε και να μην τα έχουμε.

Σχόλια