Τα 15 σημεια που ειναι χρησιμο να ξερουμε για τη ζοκα

1)Η ζοκα ειναι η εξελιξη της καθετης.
2)Πατριδα της εχει τον Βοσπορο.
3)Το ονομα της βγαινει απο την λεξη joker που σημαινει φαρσερ η απατεωνας οπως και στην πραγματικοτητα ειναι η ζοκα απατεωνας.
4)Η αναγκη καταργησης του μολυβιου οταν εχει ρευμα εκανε τον ψαρα να κανει το ιδιο το μολυβι δολωμα. Εχωσε στο μολυβι ενα μεγαλο αγκιστρι στο οποιο αγκιστρωσε ενα καλαμαροχταποδο (ψαρεμα πετροψαρων)
5)Για μικροτερα ψαρια αλλαξε το τεχνασμα......πηρε πχ μια ζωντανη καραβιδα και εκανε με υδραργυρο στο μολυβι ενα αστραφτερο γιαλισμα και το μεταμορφωσε σε ψευτικο ψαρακι,οποτε κατεβαινονας στο βυθο δειχνει ενα συμπλεγμα δραματικης παλης μεταξυ μιας ζωντανης καραβιδας και ενος γαυρου που παριστανει η ασραφτερη ζοκα.
6)Η μικρη ζοκα δεν βυθιζεται με ρυμη αλλα πλαναται καπως στα δυο νερα, αφου συγκρατειται και απο την αντισταση προς το νερο της σχετικα ελαφριας καραβιδας.
7)Το μεγεθος της ζοκας ειναι αναλογο προς το βαθος των νερων και δευτερον προς το μεγεθος του αγκιστριου. Στα ρηχα νερα θα μπορουσε κανεις να βαλει, κι αυτο θα ηταν πλεονεκτικο,ενα μεγαλο αγκιστρι σε ενα μικρο μολυβενιο ζοκακι, αν αυτο θα μπορουσε να αντεξει στο τραβηγμα και το δαγκωμα του μεγαλου ψαριου, για το οποιο προοριζεται το μεγαλο αυτο αγκιστρι.
8)Στο ψαρεμα της ζοκας την οφθαλμαπατη των ψαριων την επιδιωκουμε με την αφανεια (την απουσια μολυβιου) και με την βυθιση της ζοκας,σαν κατι το τυχαιως πεταμενο φαγωσιμο και τελευταια με την αστραφτερη γιαλαδα του υδραργυρου, που απο αποσταση ξεγελαει τα αρπακτικα κυριως ψαρια, οπως συμβαινει στις στηρες.
9)Για το σχημα της ζοκας εχει βαλει καποια φωτο ο Νικος. Προκειται για ενα μολυβι σε σχημα σκελιδας σκορδου. Eπισης για τα αγκιστρια και τον κλεφτη.
10)Η ζοκα ψαρευει την μερα και ιδιως την αυγη και την νυχτα με φεγγαρι, τα φαγκρια και ολα τα ασπροψαρα.Επισης νυχτα ψαρευει σφυριδες, ροφους, στηρες, βλαχους (πελαγησιοι ροφοι). Το τσιμπημα τους ειναι ενα χαρχαλεμα που μολις γινεται αισθητο. Θα πρεπει με το πρωτο ψηλαφισμα να αγανταρουμε τη ζοκα για να καρφωσουμε το ψαρι, αλλιως θα πρει πετονια και θα χωθει στο θαλαμι.
11)Θα συμβει μερικες φορες να αγγιξει την ζοκα απο το πισω μερος. Τοτε σηκωνοντας σιγα 2-3 χιλιοστα την ζοκα, θα καταλαβουμε απο την επαφη του αν ειναι απο πανω το ψαρι, οποτε με ενα δυνατο τραβηγμα το καρφωνουμε.
12)Το παλεμα του μεγαλου ψαριου το κανουμε στα φερμα. Δεν αφηνουμε δηλαδη εφοσον αντεχει η πετονια μας πολλες καλουμες. Οπως κραταμε την μανα ανεβοκατεβαζομε το χερι μας προς τη θαλασσα,για να ξεθυμανουν τα δυνατα τραβηγματα του, για να μην χωθει το ψαρι στο θαλαμι του.
13)Τα καλυτερα δολωματα για τα ασπροψαρα την αυγη και τη φωτεινη νυχτα ειναι τα καλαμαρακια, οι καραβιδες, γαριδες, ζωντανες σουπιες, σαρδελες κτλ. Για τα μεγαλα πετροψαρα στο νυχτερι, ειναι καλα τα χταποδακια, καλαμαροχταποδα, ο γδαρμενος χανος με κρεμασμενο το πετσι του, το σαυριδι κ.α.
14)Τα χτυπηματα ειναι εντονα στην αλλαγη κατευθυνσης προς το υπαρχον ρευμα. Εκει χαλαρωνει η καλουμα της μανας και παρουσιαζει στα ματια του ψαριου το δολωμα με τη ζοκα σαν ενα πεταμενο φαγωσιμο που πλαναται και βυθιζεται σιγα σιγα μονο του.
15)Ειδικα στην μικρη ζοκα την κατεβαζουμε συνεχως χωρις διακοπες σαν κομπολοι, οποτε αν συμβει η παραμικρη επιβραδυνση στο κατεβασμα της, θα τραβηξουμε αμεσως για να καρφωσουμε.

Σχόλια