ΨΑΡΕΜΑ ΑΠΙΚΟ, ΜΑΛΑΓΡΑ ΚΑΙ ΔΟΛΩΜΑ

Ξεκινώντας για μια ψαρευτικη εξορμηση για να ψαρέψουμε απικο το βασικότατο που πρεπει να έχουμε μαζί μας εκτός από φρεσκο δόλωμα είναι και αρκετη μαλαγρα χωρις αυτην ειμαστε χωρις οπλα στον πολεμο.
 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η προετοιμασία ολη ειναι μια χαρουμενη διαδικασια. Ελεγχουμε τα καλάμια μας εάν όλα είναι ενταξει, μύτες καρτελακια κορδονια [τις αρματωσιες τις φτιαχνουμε επι τόπου] γιατί πολλές φορές ξεκιναμε για κάποιο τοπο και τελικα δεν μας επιτρεπουν οι συνθηκες να καθίσουμε εκεί που προγραματισαμε γιαυτο το λογο γνωμη μου είναι να έχουμε όλα τα καλάμια μας μαζί τουλαχιστον ετσι κανω εγω. Επομενη προμηθεια είναι σαρδελα φρεσκια, 2 -3 κιλα περίπου αρκετη για δυο ημερες [καποτε δεν εφτανε] από την οποια μπορούμε να εξηκονομησουμε αρκετην μαλαγρα καθαριζοντας την για να φτιαξουμε το δόλωμα μας αλλά παράλληλα μπορούμε αγοραζοντας και ετοιμη μαλαγρα [υπάρχει στα καταστήματα ειδων αλιειας] καλη με αρκετη και δυνατη μυρωδια σαρδελας.Τα ταπερακια μας για να ζυμωσουμε το δόλωμα μας 5-6 φακελακια φρυγανια και λαδι σπορελαιο το τενεκακι μας για να ξεπλενουμε τα χερια μας παλιες πετσετουλες για να σκουπιζομαστε και ένα τενεκε πλαστικό για την μαλαγρα μας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ
Το καθαρισμα της σαρδελας είναι ευκολη υπόθεση .
Πιανουμε το κεφαλι του ψαριου με το ένα χέρι και με το άλλο ανοιγουμε την κοιλια του, τραβωντας αποχωριζουμε το κεφαλι μαζί με την ραχοκοκαλια του και τα εντερα και μένει καθαρο πλεον το φιλετο το οποιο το ριχνουμε στο ταπερακι μας, το υπολοιπο του ψαριου [ κεφαλι εντερα και ραχοκοκαλια ] τα ριχνουμε στον τενεκε που θα φτιαξουμε την μαλαγρα μας. Αφού λοιπόν καθαρισουμε την σαρδελα μας και την έχουμε στο ταπερ του δολωματος προσθετουμε λιγο λιγο την φρυγανια και αρχιζουμε το ζυμωμα. Ζυμωνωντας βλέπουμε ότι θελει ακόμη φρυγανια προσθετουμε όσο χρειαζεται για να σφιξει το δόλωμα μας και παράλληλα ριχνουμε και περίπου μισο ποτηρι του κρασιου σπορελαιο ώστε το δόλωμα να μην μας κολαει στα χερια και παράλληλα να μην διαλυεται στο νερό. Προσοχή όπως ειπα θα ριχνουμε την φρυγανια λιγο λιγο ώστε το δόλωμα μας να δεσει όπως λέμε αλλά να μην σφιξει πολύ να είναι αρκετά μαλακο γιατί όσο μένει με την φρυγανια σφιγγει και λιγο ακόμη μόνο του. Εάν στην συνεχεια του ψαρέματος μας θέλουμε λιγο πιο σφικτο το δόλωμα μας έχουμε διπλα μας ένα ταπερακι με σκετη φρυγανια και περνοντας δόλωμα από το ταπερακι μας το βουταμε μέσα στην φρυγανια και το σφίγγουμε όσο θέλουμε. Έχει σημασια να είναι σωστο το δόλωμα γιατί ο κεφαλος το θελει μαλακο ενώ ο σαργος και ο σπαρος πιο σκληρο. Προσωπικη μου αποψη το μαλακο δόλωμα είναι το καλυτερο για τα περισοτερα ψάρια .
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΛΑΓΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ
Αφού λοιπόν έχουμε καθαρισει την σαρδελα μας έχουμε βαλει στον τενεκε της μαλαγρας τα υπολοιπα από το καθαρισμα των ψαριων. Εάν βλέπουμε ότι δεν μας φενεται ικανοποιητικη η ποσοτητα εχοντας προμηθευτει και ένα τενεκακι ετοιμη μαλαγρα σαρδελας και την προσθετουμε στην υπόλοιπη του τενεκε και ανακατευουμε προσθετωντας και ότι μας έχει απομεινει από το σπιτι μας [τηγανολαδα από ψάρια και οτιδηποτε άλλο]. Προσθετουμε και λιγο νερό από την θάλασσα ώστε να γίνει λιγο πιο νερουλη και από την παραλια ριχνουμε αμμο με χαλικι ώστε να ανακατευτει και να γίνει ένα στερεο σκευασμα.Η αμμος με το χαλικι παίρνει την μυρωδια από την σαρδελα και τα τηγανολαδα ώστε όταν πεφτει δημιουργει πολύ μυρωδια καλει τα θηραματα αλλά το σημαντικότατο είναι οτι δεν βρισκουν να φανε και αναγκαστικα θα πανε να τσιμπήσουν το δόλωμα μας. Βασικοτατο λοιπόν μελημα είναι η καλη μαλαγρα. Επισης ο χρονος που θα την ριξουμε [δηλ] αφού ανοιξουμε το αναλογο σε μετρα καλάμι μας και βυθομετρησουμε αμεσως μετα ριχνουμε την μαλαγρα μας πίσω πάντα από την μυτη του καλαμιού μας και όχι μπροστά ώστε τα ψάρια να μπουν όπως λέμε μέσα στην ακτινα ψαρέματος μας. Πάντα προσέχουμε τα ρευματα ώστε να μην ριχνουμε την μαλαγρα μας πίσω από το καλάμι μας και αυτη πηγενει αλλου. Όπως σε ολλα τα ψαρέματα χρειαζεται υπομονη έτσι και στο άπικο υπαρχουν μερη που η μαλαγρα θελει τον χρονο της για να δουλεψει. Πολλες φορές αφού ριξουμε την μαλαγρα μας φτιαχνουμε τοκαφεδακι μας με την ησυχια μας πινουμε μερικιες ρουφιξιες και κατοπιν ξεκιναμε το ψάρεμα μας. Σε μερη που δεν υπαρχουν καικια που λιγο πολύ πετανε και κατι στην θάλασσα θελει λιγες κουταλιες μαλαγρα σε αλλά μερη θελει αρκετη και ίσως αυτό το μέρος που μαλαγρωσαμε αποψε πχ το βραδυ να το ψαρέψουμε το πρωί.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ
Αρχιζοντας να λέμε για αρματωσιες πάντα επιλεγουμε τον τοπο που θα ψαρέψουμε η τον γνωριζουμε από πριν. Αν για παραδειγμα το μέρος είναι λιμάνι και αμωδης βυθος επι το πλειστον απευθυνομαστε σε κεφαλους σπαρους μουρμούρες αλλά όχι ότι αποκλειονται αλλά θηραματα, εκεί κατά την αποψη μου επιλεγουμε παράμαλλο κοντο δηλ περίπου 20 πόντους μήκος πετονιες από 20 έως 28 αορατες και σαλαγγια από 4 νουμερο έως 8 ανάλογα το μέγεθος των θηραματων. Αν ο τοπος είναι βραχωδης και καπως βαθυς απευθυνομαστε κυριως σε σαργους μελανουρια και ότι άλλο τιμησει το δόλωμα μας επιλεγουμε μακρυ παράμαλλο [ μόνο η και διπλο ] 50 πόντους μήκος πετονιες από 20 έως και 28 αορατες και σαλαγγιες από 8 έως 10 νουμερο .


Πηγη psarema-cy

Σχόλια