Περί Eging

Μέσα φθινοπώρου και μόλις έχει νυχτώσει. Σε όλη την ακτογραμμή της χώρας, από το πιο μικρό χωριό μέχρι τις παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις, ψαράδες κάθε ηλικίας κατακλύζουν τα φωτισμένα σημεία της ακτής. Παρατεταγμένοι δίπλα στη θάλασσα, με καρούλια ή καλάμια, ρίχνουν και μαζεύουν νωχελικά κάτι μικρό. Αν δεις αυτήν την εικόνα τότε ξέρεις… Ήρθαν τα καλαμάρια!
Το ψάρεμα τους είναι ψύχωση και χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο πολλοί ψαράδες προστίθενται… στο μακρύ κατάλογο αυτής της τεχνικής! Τα τελευταία χρόνια είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους «ψυχωτικούς» ψαράδες, σε σημείο τέτοιο που πέρσι αναγκάστηκα να παρατήσω όλα τα άλλα ψαρέματα και να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο Eging. Τι «πειράματα» νύχτες ολόκληρες, τι ταινίες από την Ιαπωνία, τι διάβασμα στο διαδίκτυο, τι δοκιμές σε καλάμια, νήματα κ.α., τι χασούρα σε καλαμαριέρες… τελικά μαζί με αυτές, έχασα και το μυαλό μου! Την τρέλα μου αυτή, κόλλησαν και οι φίλοι μου με αποτέλεσμα να περάσουν πέντε μήνες και να μην αξιωθούμε να κάνουμε άλλο ψάρεμα. Βέβαια ήμασταν και τυχεροί αφού την περσινή χρονιά τα καλαμάρια εμφανιστήκαν στα μέρη που ψαρεύουμε από τα τέλη… Αυγούστου!
Στην αρχή ήταν μικρά σε μέγεθος αλλά όσο ο καιρός περνούσε τα μεγέθη μεγάλωναν. Όσο για τις ποσότητες ανά ψάρεμα, δεν ήταν λίγες οι φορές που «φλερτάραμε» με τα όρια του νόμου. Με αυτά και με αυτά ο χρόνος πέρασε ευχάριστα. Κάποια στιγμή τα καλαμάρια εξαφανίστηκαν το ίδιο απότομα όπως εμφανίστηκαν και μπήκε η άνοιξη. Ασχοληθήκαμε με άλλα ψαρέματα και ο καιρός περνούσε αλλά δεν σταματήσαμε ποτέ να κάνουμε συζητήσεις και σχέδια, προσμένοντας την στιγμή που τα καλαμάρια θα πλησιάσουν πάλι τις ακτές. Το καλοκαίρι ήρθε και έφυγε, σχεδόν εντελώς αδιάφορα από ψαρευτικής πλευράς και να που τώρα, επιτέλους βρισκόμαστε μπροστά στην νέα σαιζόν για τα καλαμάρια. Όλος ο εξοπλισμός είναι ετοιμοπόλεμος και κοιτώντας τον αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για όλα τα εξειδικευμένα παρελκόμενα που υπάρχουν για το ψάρεμα των καλαμαριών. Το τι είναι χρήσιμο και τι όχι, εσείς θα το αποφασίσετε.

Νήματα
Νομίζω ότι όλοι πια έχετε πειστεί για την αναγκαιότητα χρήσης νήματος στο ψάρεμα των καλαμαριών. Για όσους δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάω απλά θα αναφέρω επιγραμματικά τα κυριότερα πλεονεκτήματα του που είναι η αμεσότητα στο κάρφωμα, η απίστευτα καλύτερη αίσθηση της καλαμαριέρας μέσα στο νερό και η άμεση απόκριση κατά τα τινάγματα. Όλα αυτά κάνουν την επιλογή νήματος, μονόδρομο. Το θέμα λοιπόν είναι τι νήμα χρησιμοποιούμε; Η απάντηση είναι όσο πιο λεπτό γίνεται. Άλλωστε δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε γιγάντια καλαμάρια του είδους… Αρχιτούθης για να χρειαζόμαστε δυνατά και ενισχυμένα νήματα.
Ένα νήμα PE 0.6 (13mm) ή 0.8 (0.148mm) ή 1.0 (0.165mm) είναι ένα πολύ καλό μέγεθος για το ψάρεμα μας και είναι σίγουρο ότι θα αντέξει στις ρίψεις μεγάλων καλαμαριερών, ακόμα και αν χρησιμοποιούμε επιπρόσθετα βαρίδια. Επίσης το λεπτό νήμα θα σας δώσει πραγματικά μακρινές βολές και στην περίπτωση που ψαρεύετε σε βαθιά νερά θα βυθίζει πιο γρήγορα την καλαμαριέρα σας. Στην Ιαπωνία κυκλοφορούν νήματα ειδικά για αυτό το ψάρεμα τα οποία μάλιστα είναι αρκετά τσουχτερά σε τιμή. Από αυτά έχω χρησιμοποιήσει ένα οικονομικό της Duel το οποίο όμως είναι αρκετά δυσεύρετο. Έμεινα, πάντως, με τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς βυθίζεται πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα νήματα.

Παράμαλλα
Ψαρεύοντας με νήμα σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα παράμαλλο fluorocarbon ή νάιλον. Ο λόγος δεν είναι μόνο για να μην βλέπουν το νήμα τα καλαμάρια αλλά κυρίως για την περίπτωση που η καλαμαριέρα μας σκαλώσει στον βυθό. Η πετονιά έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στην τριβή από το νήμα με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να «σώσουμε» την καλαμαριέρα όταν αυτή βρίσκεται εγκλωβισμένη στα κοφτερά βράχια. 
Το νήμα παρόλο που διαθέτει μεγάλη αντοχή στην έλξη, με την πρώτη επαφή σε βράχο μπορεί να κοπεί σαν βούτυρο οπότε το παράμαλλο, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο. Πετονιές για παράμαλλα υπάρχουν πολλές στο εμπόριο αλλά μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν είδα ένα fluorocarbon παράμαλλο της Duel ειδικά για το eging. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι το παραπάνω από ένα fluorocarbon παράμαλλο αλλά ενδεικτικό για την τρέλα που υπάρχει γύρω από το eging στην Ιαπωνία.

Βαρίδια
Φυσικά, μιλάμε για τα βαρίδια τα οποία έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά για την τεχνική του eging και βοηθούν την καλαμαριέρα να βυθιστεί πιο γρήγορα στο βυθό. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη με βάρη που ξεκινούν από 0,5 του γραμμαρίου έως ακόμα και 15 γρμ.. Τέτοια βαρίδια εφοδιαστήκαμε από την εταιρεία Daiwa σε δυο τύπους : έναν με σχήμα λεπτής σταγόνας και έναν με σχήμα κοντόχοντρης σταγόνας που μάλιστα ήταν βαμμένος με φώσφορο.

Παραμάνες
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, υπάρχουν εξειδικευμένες παραμάνες για eging! Κάποιες εταιρείες ισχυρίζονται ότι βοηθάνε στην πλεύση της καλαμαριέρας αλλά κατά την γνώμη μου, το μόνο διαφορετικό που έχουν από τις άλλες παραμάνες είναι ότι το σχήμα τους είναι τέτοιο ώστε να μπορούμε πολύ πιο εύκολα να περάσουμε την παραμάνα του πρόσθετου βαριδιού. Θα συναντήσετε διάφορα σχήματα σε ρόμβο όμως υπάρχουν και άλλοι τύποι που βοηθούν στον παραπάνω σκοπό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ρομβοειδούς παραμάνων για eging είναι η Egi Snap της Evergreen.

Black Light
Ως γνωστόν, πολλές από τις καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε φωσφορίζουν όταν τις φωτίσουμε. Με το Black Light έχουμε την δυνατότητα, η καλαμαριέρα μας, να εκπέμπει υπεριώδες φως το οποίο είναι πολύ πιο ορατό στα μάτια των καλαμαριών. Μέχρι πέρσι, στην ελληνική αγορά ειδών αλιείας, ήταν πολύ δύσκολο να βρεις ένα φακό με υπεριώδες φως δηλαδή το γνωστό μας Black Light. Φέτος όμως πολλοί αντιπρόσωποι εισήγαγαν τέτοια προϊόντα οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο φακό με uv led άμα ψάξετε.
Εκτός από φακούς υπάρχει και η εντυπωσιακή… «Black Light θήκη γυαλιών» της Rapala! Δεν πρόκειται φυσικά για μια θήκη γυαλιών αλλά για κάτι που μοιάζει με αυτήν αλλά στο εσωτερικό της τοποθετούμε την καλαμαριέρα. Την κλείνουμε και πατώντας συνεχόμενα ένα κουμπί κάνουμε… σολάριουμ στην καλαμαριέρα μας με υπεριώδες φως.
Σημείωση:  Λάμπες με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιούν και οι φτηνοί ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων.

Σπρέι & λάδια
Πολλοί είναι αυτοί (ανάμεσα τους και εγώ) που χρησιμοποιούν κάποιο σπρέι ή λάδι για να αρωματιστεί η καλαμαριέρα και να γίνει πιο δελεαστική στα καλαμάρια. Προτού μιλήσουμε για αυτό το θέμα, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ένα άλλο ώστε να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα διάφορες μυρωδιές, πιστεύοντας ότι προσελκύουν τα καλαμάρια. Τα καλά αποτελέσματα ενίσχυαν την πεποίθηση μου αυτή ώσπου κάποια στιγμή διάβασα ένα εμπεριστατωμένο άρθρο για το eging ενός πολύ αναγνωρισμένου Αυστραλού αρθρογράφου. Εκεί, εν ολίγοις, καταρρίπτονταν όσα πιστεύουμε για τον τρόπο που οι μυρωδιές προσελκύουν τα καλαμάρια.
Σε αντίθεση με τα ψάρια που αναπνέουν και μυρίζουν, φιλτράροντας το νερό μέσα από τα βράγχια τους, τα καλαμάρια παίρνουν το περισσότερο οξυγόνο τους από το δέρμα καθώς το αίμα περνάει πολύ κοντά από την εξωτερική μεμβράνη. Το υπόλοιπο οξυγόνο το παίρνουν από ένα μικρό βράγχιο στο εσωτερικό του μανδύα του σώματος τους. Επίσης έχουν δυο πολύ μικρούς οσφρητικούς αισθητήρες κάτω από το κάθε μάτι αλλά είναι τόσο αδύναμοι που χρειάζεται να ρίξεις την μυρωδιά κατευθείαν πάνω τους για να την αντιληφθούν. Η οσφρητική ικανότητα των καλαμαριών, λοιπόν, είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα ψάρια.
Από την άλλη όμως, διαθέτουν πολύ καλούς αισθητήρες γεύσης οι οποίοι βρίσκονται στα άκρα των δυο μεγάλων πλοκαμιών τους δηλαδή σε αυτά που εκτείνονται για να γραπώσουν την τροφή τους. Φανταστείτε ότι είναι κάτι σαν την δική μας γλώσσα που τους επιτρέπει να αναγνωρίσουν αν αυτό που ακουμπάνε είναι πιθανή τροφή. Για αυτό χρησιμοποιούμε διάφορες μυρωδιές ώστε όταν το καλαμάρι ακουμπήσει την καλαμαριέρα με τα πλοκάμια του, να την νομίσει για τροφή και αν δεν την αρπάξει με την πρώτη, να ξαναγυρίσει και να την αγκαλιάσει χωρίς καμία καχυποψία.
Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρες μυρωδιές-αρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά εγώ θα σας προτείνω τα σπρέι φερομόνης, μια πολύ καινοτόμα λύση γενικά στο ψάρεμα. Στην ελληνική αγορά έχω βρει μόνο δυο τέτοια σπρέι : το F2 Ferocity της YUM και το Ultrabite Pheromone Spray της Trigger X.

Ψεύτικο Λέπι
Ένα άλλο ασυνήθιστο παρελκόμενο του eging είναι το ψεύτικο λέπι. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο, συνήθως σε σχήμα ρόμβου, με τραχιά υφή που τοποθετείτε στην ράχη της καλαμαριέρας. Η θεωρία λέει ότι το καλαμάρι ακουμπάει με το εκτεινόμενο πλοκάμι του σε αυτό το σημείο την καλαμαριέρα, και αν η υφή του ρούχου δεν το πείσει πως πρόκειται για αληθινή τροφή, χάνει το ενδιαφέρον για το δόλωμα μας. Βάζοντας το ψεύτικο λέπι ενισχύουμε την πιθανότητα, το καλαμάρι να πειστεί και να αρπάξει την καλαμαριέρα μας.
Η υφή του λεπιού έχει σχεδιαστεί μετά από πολλές μελέτες και δοκιμές στα εργαστήρια των κορυφαίων εταιρειών κατασκευής καλαμαριερών, προφανώς από… τρελούς γιαπωνέζους επιστήμονες! Επίσης, τα περισσότερο λέπια έχουν έντονες ανταύγειες, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες, είναι ένας ακόμη λόγος που προσελκύει τα καλαμάρια.

Εργαλείο θανάτωσης καλαμαριών
Σίγουρα πρόκειται για το πιο ασυνήθιστο παρελκόμενο του eging, όχι τόσο για την χρήση που προορίζεται όσο γιατί ακόμα δεν υπάρχει ψαρευτική παιδεία στην χώρα μας. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό είναι αυτονόητο ότι όταν πρόκειται να κρατήσεις για να φας ένα ψάρι ή ένα καλαμάρι που έπιασες, τότε το σκοτώνεις ώστε να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο του. Η ευαισθησία σε αυτό το θέμα εξέλιξε και τα εργαλεία θανάτωσης τα οποία θα έπρεπε να είναι όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με το ότι αν αφήσουμε το καλαμάρι να πεθάνει απο ασφυξία εκτός απο βάρβαρο έχει και σαν αποτέλεσμα να σκληραίνει ή σάρκα του καλαμαριου ... Έτσι λοιπόν, για τα καλαμάρια υπάρχουν διάφορα τέτοια εργαλεία που μοιάζουν σαν κατσαβίδι αλλά η άκρη είναι αρκετά αιχμηρή ώστε να εισχωρεί με ευκολία μέσα από την σάρκα του καλαμαριού. Στην χώρα μας υπάρχει ένα τέτοιο εργαλείο και είναι της εταιρείας Yamashita.

Θήκες
Ένα χρήσιμο αξεσουάρ για το eging είναι οι ειδικές θήκες αποθήκευσης των καλαμαριερών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι με πιο συνηθισμένο αυτόν που έχει θέσεις για την κάθε μια καλαμαριέρα ξεχωριστά.
Ένας άλλος τύπος που κατά τη γνώμη μου είναι πιο πρακτικός, είναι μια πλαστική θήκη που στο εσωτερικό της έχει «μαξιλαράκια» για να καρφώνουμε τα γκίνια της καλαμαριέρας. Στην ελληνική αγορά θα βρείτε και τους δύο τύπους αλλά πρέπει να ψάξετε αφού πρόκειται για αξεσουάρ σχετικά εξεζητημένο.

Γάντζος
Μην πάει το μυαλό σας στον κοινό γάντζο που όλοι ξέρουμε. Ο εξειδικευμένος γάντζος για καλαμάρια είναι στην πράξη μια σαλαγκιά με πολλά λεπτά άγκιστρα ώστε να καρφώνει εύκολα το καλαμάρι χωρίς να το σκίζει. Αυτοί οι γάντζοι κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των γιαπωνέζων ψαράδων που συχνά πυκνά έρχονται αντιμέτωποι με καλαμάρια πολύ μεγάλου μεγέθους. Οι τιμές των γάντζων αυτών είναι απίστευτα υψηλές και μερικές φορές φτάνουν εξωπραγματικά νούμερα!
Για εμάς νομίζω ότι μια απόχη είναι υπεραρκετή εκτός αν στην περιοχή που ψαρεύετε υπάρχουν καλαμάρια που φτάνουν σε πολύ μεγάλα μεγέθη ή ασχολείστε με το ψάρεμα των θράψαλων τα οποία, ούτος ή άλλως, φτάνουν σε μεγέθη ρεκόρ. Επειδή όμως, οι τιμές απόκτησης ενός τέτοιου γάντζου είναι τσουχτερές, καλό είναι αν έχει κανείς το μεράκι, να κατασκευάσει κάτι αντίστοιχο μόνος του.

Προστατευτικά για τα γκίνια
Πρόκειται για ένα χρήσιμο αξεσουάρ, ειδικά αν φυλάσσουμε τις καλαμαριέρες όλες μαζί σε πλαστικές θήκες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι οι καλαμαριέρες δεν μπερδεύονται αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν παίρνουν νερό η μία από την άλλη με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι σκουριές.
Αυτά ήταν όλα τα εξειδικευμένα παρελκόμενα του eging που μπορέσαμε να βρούμε για να σας παρουσιάσουμε. Σίγουρα δεν είναι όλα χρήσιμα αλλά η πληθώρα τους αποδεικνύει πόσο πάθος υπάρχει για αυτό το ψάρεμα στην άλλη μεριά του κόσμου. Αν συνυπολογίσουμε και την πληθώρα σε εξειδικευμένα καλάμια και μηχανισμούς που υπάρχουν για αυτό το ψάρεμα, τότε δεν μιλάμε για πάθος αλλά για… τρέλα !

Κείμενο Γιώργου Φενερλή

Πηγή  lurebites.com

Σχόλια