Enging για κεφαλόποδα από την ακτή

Οι λάτρεις του ψαρέματος από την ακτή και κυρίως του spinning αυτούς τους μήνες έχουν να περιμένουν ένα πολύ ωραίο και συναρπαστικό θήραμα το οποίο πλησιάζει τις ακτές. Πρόκειται για το καλαμάρι και το σουπιοκαλάμαρο.
Φυσικά ανάμεσα στα κεφαλόποδα δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε και τη σουπιά η οποία υπάρχει πάντοτε κοντά στις ακτές μας. Ο λόγος που αναφέρουμε τη σουπιά είναι γιατί με την τεχνική του enging έχουμε αρκετές πιθανότητες να πιάσουμε και σουπιές πέραν από τα καλαμάρια και τα σουπιοκαλάμαρα.
Φυσικά για να πετύχουμε το σκοπό μας που είναι η σύλληψη κεφαλόποδων απαιτούνται τρείς βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι η επιλογή του κατάλληλου ψαρότοπου, ο δεύτερος η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και ο τρίτος η εφαρμογή της τεχνικής σωστά.Τα κατάλληλα εργαλεία
Η επιλογή των κατάλληλων εργαλείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνικής. Το καλάμι που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να ανήκει στην κατηγορία eging και να έχει ύψος από 2.30 μ με 2.70 μ. Τα καλάμια αυτού του είδους έχουν μια ευαισθησία που κάνουν τα “τσιμπήματα” πιο αισθητά. Επίσης τα συγκεκριμένα καλάμια λειτουργούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη σκίζονται τα κεφαλόποδα. Μάρκες καλαμιών υπάρχουν πολλές σε διάφορες τιμές και με διάφορα χαρακτηριστικά. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι κυρίως η ποιότητα. Εάν είμαστε καινούργιοι σε αυτό το είδος ψαρέματος πέραν από τις πληροφορίες που θα πάρουμε για το συγκεκριμένο προϊόν από τον πωλητή ή από κάποιον κατάλογο προϊόντων μπορούμε να κάνουμε και μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ή ακόμη να ρωτήσουμε και κάποιους άλλους ψαράδες που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τεχνική και έχουν παρόμοιο εξοπλισμό.

Σε συνδυασμό με το καλάμι, είναι απαραίτητη μια μικρή μηχανή 2000 με ένα πολύ λεπτό νήμα που παρέχει μεγάλη αντοχή, αλλά παράλληλα δεν αλλοιώνει την κίνηση της καλαμαριέρας.
Τόσο οι μηχανισμοί όσο και τα νήματα υπάρχουν σε πληθώρα στην αγορά σε διάφορες ποιότητες και αντίστοιχες τιμές. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι περνούμε δύσκολες εποχές και η ποιότητα πολλές φορές κοστίζει όμως καλό είναι να βρούμε το καλύτερο δυνατό με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας για να απολαύσουμε την τεχνική. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα νήματα για enging και επίσης θα πρέπει να δώσουμε σημασία ο μηχανισμός να ‘δένει ‘ με το καλάμι. Τα δύο μαζί θα αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο, το οποίο θα κρατάμε στα χέρια για πολύ ώρα και πρέπει να είναι ξεκούραστο και αξιόπιστο.
 Καλαμαριέρες
Η καλαμαριέρα είναι απαραίτητο στοιχείο αφού είναι το τεχνητό δόλωμα που χρησιμοποιείται για τη συγκεκριμένη τεχνική ψαρέματος. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν πλέον στην αγορά διάφορα είδη καλαμαριέρων που κάνουν το ψάρεμα πολύ πιο εύκολο. Προσωπικά εισηγούμαι τις καλαμαριές με μέγεθός 2.5 και 3. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ποικιλία καλαμαριέρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμοστούμε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και να προσελκύσουμε τα κεφαλόποδα. Υπάρχουν καλαμαριέρες φωτιζόμενες, καλαμαριέρες σε διάφορους χρωματισμούς, καλαμαριέρες με ήχο, καλαμαριέρες ειδικά διαμορφωμένες για την τεχνική του enging. Μια μικρή συλλογή από 10-12 διαφορετικές καλαμαριέρες θα μας βοηθήσει στο να έχουμε εναλλακτικές λύσης στο ψάρεμά μας.
Μερικές επιπλέον πληροφορίες για την επιλογή τις καλαμαριέρας που θα διαλέξουμε να ψαρέψουμε είναι οι καιρικές συνθήκες  που ίσως να διαδραματίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας, αλλά και οι συνθήκες στο βυθό.
Όταν ψαρεύουμε σε συνθήκες όπου υπάρχει άφθονος φωτισμός, είτε μέρα, είτε σε πανσέληνο διαλέγουμε πάντα καλαμαριέρες που τα χρώματα τους ειναι πιο σκούρα και πιο φυσικά (καφέ, πράσινες, άσπρες). Όταν υπάρχει λίγος φωτισμός ή ο βυθός  ειναι πολύ θολός διαλέγουμε καλαμαριέρες με έντονα χρώματα και αν ειναι δυνατόν φωσφορούχες (ροζ, κόκκινες, πορτοκαλιές). Συνήθως πάνω στα κουτιά των καλαμαριέρων υπάρχουν κάποια “TIPS” που καθοδηγούν τον αγοραστή σε τι καιρικές συνθήκες δουλεύει το συγκεκριμένο μοντέλο. Για ημερήσιο ψάρεμα προτιμήστε το πορτοκαλί το σκούρο, χωρίς φωσφόρο.
Έχοντας μιλήσει για αυτούς τους “κανόνες” μην ξαφνιαστείτε αν κάποια μέρα σας τσιμπάει στο ένα χρώμα και κάποιες άλλες όχι. Αυτός ειναι ακόμη ένας λόγος να δημιουργήσετε μια συλλογή από καλαμαριέρες με διάφορες επιλογές χρώματος. Με τον καιρό θα δείτε ότι όλες οι καλαμαριέρες έχουν τις καλές και τις κακές τους μέρες.Η τεχνική
Έχοντας πλέον τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη σωστή τεχνική και τα μυστικά της. Ρίχνουμε το τεχνητό μας δόλωμα στο νερό και το αφήνουμε να αγγίξει το βυθό.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε πόση ώρα χρειάζεται για να φτάσει η καλαμαριέρα μας στο βυθό. Κάποιες φορές κυρίως στα σουπιοκαλάμαρα μπορούμε να την ρίξουμε και να μας τσιμπήσει μετά από 2-3 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι τα καλαμάρια βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε και να μην τρώμε την ώρα μας περιμένοντας την καλαμαριέρα να πατώσει.
Συνήθως όμως αφήνουμε την καλαμαριέρα να  αγγίξει το βυθό, κάνουμε 2-3 “τινάγματα” του καλαμιού προς τα πάνω, τεντώνουμε το νήμα και αφήνουμε την καλαμαριέρα μας να ξαναβυθιστεί. Τα τινάγματα μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά ανάλογα και με το βάθος.
Μια τεχνική που εφαρμόζω εγώ προσωπικά είναι Τίναγμα. Παίρνουμε λίγη μισίνα να μαζέψουμε τα μπόσικα και μετά ξανά τίναγμα ή δύο κοντά τινάγματα μαζί.
Αυτό χρειάζεται να το δουλέψει κάποιος μέχρι να πάρει το πρώτο τσίμπημα για να μπορέσει να βρει τη δική του τεχνική.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της τεχνικής είναι να έχουμε ελαφρώς ανοιχτά τα φρένα της μηχανής, έτσι όταν καρφώσουμε το καλαμάρι να μην κοπούν τα πόδια του. Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχετε ότι έχετε τα φρένα σας ανοιχτά στο σωστό βαθμό, είναι όταν τινάζετε το καλάμι προς τα πάνω να ακούτε τα φρένα της μηχανής να αφήνουν λίγο από το νήμα.
Πέραν από τα πιο πάνω επειδή το ψάρεμα αυτό γίνεται κυρίως βράδυ, καλύτερα να έχουμε και τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια για να νιώθουμε άνετοι.
Είναι μια ευχάριστη τεχνική και αρκετά αποδοτική όταν ψαρευτεί σωστά.

Πηγη capital news

Σχόλια