Είδη των θαλασσινών θηραμάτων - jigging, πυροφάνι, ψαροντούφεκο, συρτή βυθού

Η άνοιξη είναι η εποχή που τα περισσότερα είδη των θαλασσινών θηραμάτων έχουν ως βασική προτεραιότητα τη γονιμοποίηση και ακολούθως τη διαφύλαξη και ασφαλή απόθεση των πολύτιμων αυγών τους. Η αναζήτηση τροφής είναι περιορισμένη αυτήν την περίοδο, με τη βοήθεια του αποθέματος ενέργειας που αποκτήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Τα ανόρεχτα και «βαριά» ψάρια γενικά δύσκολα προσελκύονται με μεθόδους ψαρέματος με φυσικά - οργανικά δολώματα. Αντιθέτως, τα δυσκίνητα ψάρια που πλησιάζουν τις ακτές γίνονται ευκολότερα στόχος στο πυροφάνι (τσιπούρες, μουρμούρες) ή με το ψαροντούφεκο (συναγρίδες, από τα μέσα ως τα τέλη της εποχής). 
Στα τεχνητά όμως έχουμε επιτυχίες εκμεταλλευόμενοι την τάση ορισμένων ειδών να προστατεύσουν την περιοχή τους και το σημείο εναπόθεσης των αυγών. Έτσι η συρτή βυθού και το πλάνεμα με jigs (αλλά και με τα kabura) θα δώσουν τα πρώτα καλά ψάρια (φαγγριά και στήρες). 
Στη βαθιά συρτή οι σφυρίδες θα συνεχίσουν να χτυπούν τόσο στα τεχνητά όσο και στα νωπά με μολύβια πλοηγούς, μέχρι το τέλος του απαγορευμένου για ορισμένες αλιευτικές μεθόδους (παραγάδια, ψαροντούφεκο) Μαΐου.
Ο μήνας αυτός σηματοδοτεί την έναρξη της έντονης διατροφικής δραστηριότητας που θα αναπληρώσει την ενέργεια που δαπανήθηκε μέχρι τα ψάρια να αποχύσουν. Έτσι, πεινασμένα και απαλλαγμένα από το βάρος των αυγών, ρίχνονται με όρεξη στα ζωντανά ψαράκια της συρτής με μολύβι φύλακα και στις προηγούμενες μεθόδους με τεχνητά ή νωπά δολώματα. Φυσικά, ανάλογα με τον καιρό αλλά και τις περιοχές, αυτό συμβαίνει νωρίτερα στα νότια και αργότερα στα βόρεια. 
Τα γρι-γρι ήδη από τον Μάρτιο προμηθεύουν σε ποσότητες τα απαραίτητα ψαροδόλια για τις βαθιές καθετές (για μπαλάδες και μπακαλιάρους), που αποδίδουν αυτήν την εποχή.
Στα παραγάδια αξιόλογα αποτελέσματα έρχονται από τον Απρίλη, με τις πρώτες συναγρίδες, ενώ με αυτό το εργαλείο και οι ερασιτέχνες έχουν δικαίωμα σε μια καλή ψαριά μετά το πέρας του Μάη. 
Όμως από το σκάφος, με μαλάγρα και ελεύθερο μονάγκιστρο (κάτι σαν light drifting), ήδη από τα τέλη του Μάρτη οι μεγάλες τσιπούρες θα γίνουν από όνειρο πραγματικό γεγονός.
Τους ζεστούς μήνες 
Η αρχή του καλοκαιριού είναι η πρώτη καλή περίοδος ψαρέματος (μετά την ως ένα βαθμό ψαρευτική αποχή), για όλα τα είδη και με τις περισσότερες αλιευτικές μεθόδους. Στήρες με jigging, αλλά και με κάθε είδους συρτή με τεχνητά, ζωντανά ή νωπά δολώματα και φυσικά με μέτζα ή χοντρά παραγάδια, θα στολίσουν μεταξύ άλλων το καλάθι μας. Οι ζεστοί μήνες προτρέπουν στα νυχτερινά ψαρέματα. Έτσι τις νύχτες χωρίς φεγγάρι η καθετή με λάμπα από αγκυροβολημένο σκάφος, για ποικίλα θηράματα στα μεσόνερα ή στο βυθό, θα γίνει ευχάριστη και αποδοτική ενασχόληση. Φυσικά τα ψιλά παραγάδια τις καλοκαιρινές νύχτες, ειδικά με σκοτάδι στα ρηχά, θα δώσουν μια ποιοτική ψαριά από σαργούς, μελανούρια, σηκιούς κτλ.

Σχόλια