Αλλα κόλπα στη συρτή

Εποχή για συρτή ! Από τα εντυπωσιακότερα και περιπετειώδη ψαρέματα είναι αυτό για δυνατά ψάρια που κυνηγάνε στον αφρό. Μόλις αρπάξει το ψαράκι της συρτής τονάκι, λούτσος ή κυνηγός, τότε θα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μάχη ! Ο ποιος δεν έχει πάρει στο αγκίστρι του λούτσο, τονάκι ή παλαμίδα, πραγματικά δεν έχει νιώσει τη συγκίνηση της μάχης μεταξύ ψαριού και ψαρά, διότι για «μάχη» πρόκειται. Ο λούτσος είναι από τα γρηγορότερα και δυνατότερα ψάρια των ελληνικών θαλασσών. Είναι πολύ καλός κυνηγός και επιτίθεται με ορμή αλλά και αγριότητα στα θύματά του, όπως ακριβώς και στο δόλωμά μας όταν πεινάει. Οποιος δεν έχει πιάσει κυνηγό στη συρτή του, δεν μπορεί να καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε. Με το που χτυπάει το ψάρι γίνεται «τρελό πανηγύρι». Ο κυνηγός πετάγεται έξω από τον αφρό της θάλασσας σαν να χορεύει επάνω στα κύματα προβάλλοντας στη συρτή μας πολύ μεγάλη αντίσταση. Οσο για τα τονοειδή, το αίμα τους «βράζει» ! Τραβάνε τόσο δυνατά που νομίζει κανείς ότι το καλάμι φτάνει στα όρια της θραύσης του…
Tip 1 Το κεφαλόποδο
Για μεγαλύτερο δέλεαρ μπορούμε να περάσουμε στο στριφτάρι της αρματωσιάς την κατασκευή της φωτογραφίας, ένα κεφαλόποδο δηλαδή όπου καθώς κάνουμε συρτή, θα φαίνεται κυνηγημένο από το τεχνητό ψαράκι που έπεται. Μόλις δει τη σκηνή το μεγάλο ψάρι-κυνηγός, θα επιτεθεί αμέσως, πολλές φορές μάλιστα και στο ψεύτικο κεφαλόποδο…
Η κατασκευή του

Για να φτιάξουμε το κεφαλόποδο και να το προσαρμόσουμε στην αρματωσιά, χρειαζόμαστε μια σαλαγκιά στο μέγεθός του και μια παραμάνα. Στη μια πλευρά της θα περάσουμε το μάτι της σαλαγκιάς και την άλλη πλευρά της παραμάνας στο μάτι του στριφταριού της αρματωσιάς.
Tip 2 Γυαλίζει και δεν βλέπω να αποχιάσω
Ενα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατά το απόχιασμα του ψαριού στη συρτή είναι το ότι δεν μπορούμε άνετα να δούμε μέσα στη θάλασσα το στεφάνι της απόχης ώστε να μπορέσουμε να κεντράρουμε το ψάρι και να το οδηγήσουμε με ασφάλεια μέσα στο δίχτυ της, ώστε να το φέρουμε με ασφάλεια στο σκάφος. Μια λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα και όλοι έχουμε έρθει σε αυτήν τη θέση ? Του ξαγκιστρώματος δηλαδή ενός καλού ψαριού από λάθος κίνηση. Το ψάρι δεν οδηγήθηκε σωστά μέσα στην απόχη, χτύπησε στο στεφάνι της, ξαγκιστρώθηκε και εξαφανίστηκε στο γαλάζιο ? Το ερώτημα είναι: Βουτώντας την απόχη στη θάλασσα, πώς θα βλέπουμε το στεφάνι της άνετα και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, είτε η θάλασσα «γυαλίζει» είτε έχει συννεφιά είτε είμαστε κόντρα στον ήλιο ; Η Λύση Δοκιμάσαμε και βάψαμε το στεφάνι της απόχης με ανοιχτό χρώμα, έτσι ώστε βουτώντας τη στη θάλασσα μπορούμε άνετα και ανεξαρτήτως θολούρας ή καιρικών συνθηκών, να βλέπουμε καθαρά το στεφάνι της, ώστε να μπορούμε με άνεση και χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να οδηγήσουμε το ψάρι μέσα. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτόχρωμο σπρέι.


Kείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγή: psarema.info

Σχόλια