Καθετή, η πολυαγαπημένη

Η καθετή είναι ίσως το πιο αγαπημένο ψάρεμα από όλα τα είδη. Ειδικά τώρα που καταργήθηκαν οι άδειες αλιείας μπορούν όλοι να ψαρέψουν από σκάφος. Το μόνο που χρειάζεται είναι φρέσκο δόλωμα και βυθόμετρο - fish finder για να επισημάνουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού.Mε την καθετή ψαρεύουμε σχεδόν όλα τα είδη των ψαριών, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κυρίως τεμαχισμένη γαρίδα αλλά και σκουλήκια, κορτσίνες, καλαμάρι ή σουπιά, ή καραβιδάκι κ.λπ.
Στο ψάρεμα με καθετή οι πιο μυημένοι δουλεύουν με καλάμι και μηχανισμό όπου στην μπομπίνα του έχουν τυλίξει νήμα, πολλοί όμως προτιμούν ακόμη τον κλασικό τρόπο με πετονιά και καρούλα. Στη δεύτερη περίπτωση η χρήση ψιλής πετονιάς είναι ιδανική, αλλά σε βαθιά νερά επιλέγουμε τη χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται από πολλούς η 45άρα, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα σε βάθη από 70 μέτρα και πάνω.
Παράμαλλα, αρματωσιές & αγκίστρια
H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: τη μάνα και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από πετονιά λεπτότερη από αυτήν της μάνας. Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα λίγο μεγαλύτερα των παράμαλλων δένουμε 3 παράμαλλα με αγκίστρια. Tο μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων εξαρτάται από το ψάρι που θέλουμε να πιάσουμε - αν και συνήθως το μήκος τους είναι περίπου 20-25 πόντοι.Τα αγκίστρια επίσης βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τα ψάρια που υπάρχουν στον τόπο που ψαρεύουμε. Ενα μέγεθος της τάξεως 15 - 17 πάντως είναι ιδανικό. Ενας τρόπος αρκετά απλός και εύχρηστος με ικανοποιητικές αποδόσεις είναι η χρήση δολωμένης αρματωσιάς για τσαπαρί στην καθετή.Η συγκεκριμένη αρματωσιά αποτελείται από αγκίστρια πάνω στα οποία έχουν δεθεί με κόκκινη κλωστή μικρές φούντες ή φτεράκια. H πιο συνηθισμένη μορφή έχει 7 αγκίστρια με ισάριθμα φτεράκια, που είναι δεμένα σε μικρά παράμαλλα στην πετονιά της αρματωσιάς. Στο τέλος της δένουμε ένα μακρύ μολύβι γύρω στα 160-200 γραμμάρια και στη συνέχεια την ενώνουμε τη μάνα με ένα στριφτάρι.Αφού ρίξουμε το δολωμένο τσαπαρί στη θάλασσα, ψαρεύουμε με τον κλασικό τρόπο της καθετής.
Πώς ψαρεύουμε
Επιλέγουμε τον τόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε -που μπορεί να είναι μια πελαγίσια ξέρα στα 60 - 90 μέτρα- και ρίχνουμε άγκυρα ή πλωτή άγκυρα που είναι και το προτεινόμενο. 
Εχουμε δέσει στην καρούλα μας, που αποτελείται από μάνα 80 χιλιοστών, την έτοιμη αρματωσιά που αγοράσαμε από κατάστημα ειδών αλιείας, προσαρμόζουμε βαρίδι 250 γραμμαρίων -αναλόγως του βάθους- και ρίχνουμε έχοντας δολώσει γαρίδα. Το αλιευτικό αυτό εργαλείο λειτουργεί πάρα πολύ καλά γιατί φωσφορίζει, διαθέτει αρκετά αγκίστρια που μοιάζουν με μικρό κοπαδάκι, είναι και δολωμένα κι έτσι αποτελεί ιδανική συνθήκη. Αρκεί να πέσουμε σε μέρα που τα ψάρια τρώνε με όρεξη. Σε ξέρες που έχουμε ψαρέψει με αυτό τον τρόπο, πιάσαμε διάφορα ψάρια και αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο.
Καλαμάρι ή σουπιά
Εάν θέλουμε μπορούμε αντί για γαρίδα -που είναι πολύ καλό δόλωμα για όλα τα ψάρια αλλά μαλακό και κάθε φορά πρέπει να δολώνουμε τα 7 αγκίστρια της αρματωσιάς - να χρησιμοποιήσουμε τεμαχισμένο καλαμάρι ή σουπιά.Το δόλωμα αυτό είναι σκληρό και μπορεί να κρατήσει αρκετά χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση. Εξαρτάται βέβαια και από τις ορέξεις των ψαριών ποιο δόλωμα θα δουλέψει. 
Μπορούμε ακόμη να κάνουμε δοκιμή δολωμάτων. Αρχίζοντας το ψάρεμα να δολώσουμε στα μισά αγκίστρια γαρίδα και στα άλλα μισά καλαμάρι ή σουπιά για παράδειγμα. Ετσι θα καταλάβουμε ποιο δόλωμα δουλεύει καλύτερα στον συγκεκριμένο τόπο, τη συγκεκριμένη ημέρα. Στο σημάδι που θα ψαρέψουμε, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε πλωτή άγκυρα και όχι από σίδερο, γιατί με την παραμικρή αλλαγή αέρα θα μας μετακινεί και θα φεύγουμε από το προεπιλεγμένο σημείο. Με την πλωτή ψαρεύουμε όλο τον τόπο καθώς σιγά σιγά παρασύρει το σκάφος μας το αεράκι, ενώ μόλις απομακρυνθούμε από το σημάδι επιστρέφουμε σ’ αυτό και συνεχίζουμε το ψάρεμά μας...

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγη ethnos.gr

Σχόλια