Πολυάγκιστρο

Το πολυάγκιστρο, ειναι μία απο τις πρώτες τεχνικές ψαρέματος, που εχουμε δοκιμάσει όλοι μας στα νεανικά μας χρόνια και οχι μόνο. Το πολυάγκιστρο συνιστάται για ψάρεμα απο την ακτή , σε ομαλούς βυθούς αλλά και σε βραχώδεις, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιούμε, καθώς επίσης και για ψάρεμα στον αφρό. Με το πολυάγκιστρο, μπορούμε να ψαρέψουμε, κεφαλόπουλα, λαυράκια αλλά και γενικότερα ολα τα ειδη των ψαριών καθώς και χταπόδια. Ως δόλωμα χρησιμοποιούμε σαρδέλα φρέσκια, την οποία εχουμε προετοιμάσει ως ακολούθως. Σε ενα φύλο εφημερίδας, ρίχνουμε χοντρο αλάτι και επάνω ατο αλάτι απλώνουμε τις σαρδέλες μας.Τις τυλίγουμε με αρκετά φύλα εφημερίδας και τις βάζουμε στο ψηγείο ωστε να "τραβήξουν" και να γίνουν σχετικά σκληρές. Πολυάγκιστρα υπάρχουν ετοιμα στο εμπόριο, αλλά καλύτερο ειναι αυτο που φτιάχνουμε μόνοι μας.
Μάνα 60αρα
Αγκίστρια 4αρια παπαγαλέ μπρονζέ.
Αριθμός αγκιστριών ανα παράμαλο 12-14 ( δεμένα απευθείας στην μάνα χωρίς παράμαλο)
Μήκος παράμαλου 50 πόντους
Βαρύδι περαστό
Στριφτάρι.
Πώς δολώνουμε την σαρδέλα.
Το πρώτο αγκίστρι το περνάμε απο το μάτι της σαρδέλας και αρχίζουμε να τυλίγουμε το παραμαλο, γύρω-γυρω απο την σαρδέλα, καρφώνοντας το τελευταίο αγκίστρι λίγο πριν την ουρά. Κανουμε μια θηλιά με το παράμαλο στην οποία περνάμε την ουρά της σαρδέλας, και σφίγγουμε. Αυτο ειναι απαραίτητο ώστε κατα την ρήψη να μην ξαγκιστρωθούν τα αγκίστρια. Φροντίζουμε επίσης ωστε η κοιλιά της σαρδέλας να ειναι λίγο σκισμένη απο το παράμαλο, γιατί αυτό ειναι και το πρωτο σημείο στο οποιο θα επικεντρωθούν τα ψάρια. Αφού κάνουμε την ρήψη, αφήνουμε την πετονιά μας λίγο χαλαρή, ωστε να δώσουμε την δυνατότητα στο ψάρι να τραβήξει χωρίς να βρεί αντίσταση και φοβηθεί. Εαν ο βυθός ειναι βραχώδης θελει πολύ προσοχή στο μάζεμα για την αποφυγή σκαλωμάτων. 
Ενας εξαιρετικός τρόπος για να πιάσουμε με το πολυάγκιστρο, πολύ πονηρά ψάρια, ειναι ο ακόλουθος. Κατευθείαν επάνω στο παράμαλο,ξεκινώντας απο την μία του άκρη, δένουμε εν σειρά 4 αγκίστρια και σε απόσταση 2 cm το ένα απο το άλλο. Το παράμαλο να έχει συνολικό μήκος 50 cm. Στην άλλη άκρη του παράμαλου φτάχνουμε μία θηλιά. Ως δόλωμα πάντα βάζουμε σαρδέλα φρέσκια την οποία δολώνουμε ως εξής. Χρησιμοποιούμε ενα βελονάκι ή ενα πλαστικό στενό ταιρατ. Στο πίσω μέρος τους δένουμε την θηλία και αρχίζουμε να το περνάμε απο το στόμα της σαρδέλας, προς την ουρά. Μολις το εργαλείο μας βγεί απο την ουρά, τραβάμε σιγα σιγά το παράμαλο εως οτου τα αγκίστρια, περάσουν ολα μεσα στο σώμα της σαρδέλας. Μην φοβηθείται οτι θα " μαγκώσουν " κάπου. Σας διαβεβαιώ οτι περνάνε εύκολα, με λίγη βεβαίως προσοχή. Ετσι είμαστε έτοιμοι να περάσουμε το παράμαλο μέσω στριφταροπαράμανου στην καρούλα μας, και είμαστε έτοιμοι για την ρηψη. Οπως ανέφερα παραπάνω, αυτός ειναι ιδανικός τρόπος για πολύ πονηρά ψάρια , απο την στιγμή που τα αγκίστρια μας δεν ειναι ορατά, και βεβαίως η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ψάρεμα απο σκάφος.

Σχόλια