Συρτή από την ακτή!

Εκτός από τον εξοπλισμό, αυτό που κυρίως χρειάζεστε είναι λίγη εξάσκηση στο πέταγμα του buldo, για όσο το δυνατόν μακρύτερες βολές. Κατά τα άλλα, η «παράκτια συρτή» ή «spinning» είναι είδος ψαρέματος από την ακτή που πραγματοποιείται με τη βοήθεια καλαμιού εφοδιασμένου με μηχανισμό. Με spinning μπορούμε να ψαρέψουμε από την παραλία ή τους μόλους των λιμανιών. Χρειαζόμαστε καλάμι, μηχανισμό, τεχνητό δόλωμα κι ένα buldo για μακρινά πετάγματα... Τα ψάρια τα οποία μπορούν να χτυπήσουν είναι λαβράκια, ζαργάνες, κυνηγοί, λούτσοι, μελανούρια, λίτσες, μαγιάτικα, κοκκάλια, και γενικά όλα τα κυνηγόψαρα
Εργαλεία
Για το συγκεκριμένο ψάρεμα χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ καλάμι μήκους περίπου 3-3,50 μέτρων με casting weight 70-180, ώστε να μπορεί να εκσφενδονίζει εξοπλισμό βάρους μέχρι 180 gr. Θα χρησιμοποιήσουμε έναν μηχανισμό ελαφρύ με ρουλεμάν, γιατί θα κάνουμε συνεχώς ρίψεις και ανακτήσεις του εξοπλισμού μας με αποτέλεσμα να καταπονείται, περισσότερο δε στην επιστροφή, καθώς θα έχουμε πιάσει κάποιο καλό ψάρι. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα πλαστικό μπαλάκι Buldo, διάφανο ή χρωματιστό, οβάλ ή στρογγυλό. Αυτό το μπαλάκι έχει δύο τρύπες με μικρές σιλικονούχες τάπες, απ’ όπου το γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση ή τα 3/4 του όγκου του. Χρησιμεύει για την εκτόξευση της αρματωσιάς μας λόγω του βάρους του. Μετά το πέταγμα όμως και την προσθαλάσσωσή του επιπλέει και διατηρεί την αρματωσιά στον αφρό. Τέλος, το δόλωμά μας θα είναι ένα ψεύτικο ψαράκι της επιλογής μας, ανάλογο με τα μικρόψαρα που υπάρχουν στην περιοχή (συνήθως ομοίωμα αθερίνας ή σαρδέλας). Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και σιλικονούχο ψαράκι ή (χελάκι) με πολύ καλά αποτελέσματα.
Μηχανισμός καλαμιού
Ο μηχανισμός που θα φορέσουμε στο καλάμι για παράκτια συρτή, θα πρέπει να διαθέτει πάρα πολύ καλό ρουλεμάν, γιατί είτε στον αφρό είτε στα μεσόνερα θα κάνουμε συνεχώς ρίψεις και ανακτήσεις του εξοπλισμού μας, με αποτέλεσμα να καταπονείται, ειδικά όταν θα επιστρέφει με κάποιο καλό ψάρι. Ο μηχανισμός προτείνουμε να έχει χωρητικότητα νήματος περίπου 200 μέτρα, ενώ η μπομπίνα του μηχανισμού θα πρέπει να γεμίσει με νήμα 12 lb, που που δεν συγκρίνεται με την πετονιά τόσο στην ανθεκτικότητα όσο στη λεπτότητα και στο βάρος.
Αρματωσιά
Δένουμε στην άκρη του νήματος μια στριφταροπαραμάνα τέτοιου μεγέθους, ώστε να σταματά στο πρώτο δαχτυλίδι του καλαμιού μας και την περνάμε στη μια τρύπα του buldo. Το ψαράκι το δένουμε στη μια άκρη ενός παράμαλλου μήκους 1,50 μέτρου, λίγο λεπτότερο από τη μάνα που χρησιμοποιούμε, ενώ την άλλη άκρη του μια στριφταροπαραμάνα που θα προσαρμόσουμε στην άλλη τρύπα του buldo.
Πως ψαρεύουμε
Ανοίγουμε το καλάμι, δένουμε τον εξοπλισμό μας, μαζεύουμε πετονιά μέχρι να έλθει η παραμάνα με το Buldo στο πρώτο δαχτυλίδι του καλαμιού μας. Διαλέγουμε ένα καλό σημείο της ακτής ή του λιμανιού και εκσφενδονίζουμε την αρματωσιά μας όσο πιο μακριά μπορούμε (όπως στο surfcasting). Λίγο πριν πέσει στο νερό το μπαλάκι με το τεχνητό ψαράκι, κλείνουμε το pick up του μουλινέ μας, ώστε το ψεύτικο ψαράκι να φύγει πέρα από το μπαλάκι και να μην μπερδευτεί με τη μάνα, έχοντας ρυθμίσει κατάλληλα τα φρένα του μηχανισμού. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να μαζεύουμε την πετονιά με μέτρια ταχύτητα. Το Buldo θα σχηματίζει πάνω στην επιφάνεια του νερού, αν η θάλασσα είναι ήρεμη, έναν μικρό κυματισμό με απόνερα που δημιουργεί το μπαλάκι κατά τη διάρκεια της πορείας του. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον των κυνηγόψαρων που ενδεχομένως κυκλοφορούν εκεί, ενώ η κίνηση που κάνει το ψεύτικο ψαράκι καθώς τυλίγουμε το νήμα ή την πετονιά λειτουργεί ερεθιστικά για τα ψάρια, τα οποία επιτίθενται στο τεχνητό μας δόλωμα. Αν τα ψάρια, στα οποία στοχεύουμε, έχουν διάθεση για κυνήγι, τότε θα έχουμε καλή ψαριά.
Η τεχνική
Καθώς γυρίζουμε τη μανιβέλα του μηχανισμού, θα τη νιώσουμε ξαφνικά να σταματά με ένα δυνατό τράνταγμα -σημάδι επίθεσης του κυνηγόψαρου- ή να σταματά τελείως, αν το ψάρι άρπαξε το δόλωμα και φεύγει πρίμα και όχι κόντρα. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται τα φρένα από το μηχανάκι να είναι πιο χαλαρά, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θραύσης του παράμαλλου. Μόλις το ψάρι πιαστεί, τότε αργά αλλά σταθερά αρχίζουμε να μαζεύουμε. Το ψάρι, θα κάνει κεφάλια δεξιά και αριστερά, θα αντιστέκεται σθεναρά, ενώ όταν πλησιάσει κοντά στο σημείο όπου βρισκόμαστε θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε την απόχη μας για να μην το χάσουμε. Ας λάβουμε υπ’ όψη μας ότι πρόκειται για κυνηγόψαρα, τα οποία όταν επιτίθενται στη λεία τους «δεν αστειεύονται», γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγη ethnos

Σχόλια