Η πανέμορφη λιτότητα του αφρoτού

Με τον όρο αφρoτό πολλά πράγματα μπορεί να εννοεί κανείς. Κατά βάση αφρoτό λέμε το ψάρεμα που κάνουμε όταν στην πετονιά μας δεν έχουμε καθόλου ή έστω έχουμε πολύ ψιλά μολύβια. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το αφρωτό με καλάμι. Για αυτήν την τεχνική χρησιμοποιούμε ένα μικρό καλάμι (όχι μεγαλύτερο από 4 μ.), με πολύ μαλακιά μύτη και μικρό action (action λέμε το πόσο μεγάλο βαρίδι μπορεί να ρίξει το καλάμι δίχως να καταπονηθεί, π.χ. 150 action σημαίνει πως το καλάμι ρίχνει μέχρι βαρίδι 150 γραμμάρια). Άλλοι χρησιμοποιούν καλάμια που προορίζονται για spinning ή και για εγγλέζικο. Διαλέξτε με προσοχή το καλάμι σας, γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα νιώθετε τα τσιμπήματα. Όσο πιο κοντός είστε τόσο μικρότερο καλάμι να διαλέξετε. Μην ντρέπεστε, είναι κανόνας! Ένα μεσαίου μεγέθους άνθρωπος πετυχαίνει μακρύτερες βολές με μικρό καλάμι 3,20 μ. παρά με καλάμι 4,30 μ. όπως θα φανταζόταν κανείς.
Α. Αρματωσιά. Στο αφρωτό η αρματωσιά πρέπει να είναι πολύ ελαφριά, καθώς θέλουμε το δόλωμά μας να μείνει στον αφρό ή στα μεσόνερα όσο το δυνατόν περισσότερο στοχεύοντας μελανούρια, γόπες, σκαθάρια κ.τ.λ. Η καλύτερη αρματωσιά για αφρωτό είναι αυτή που δεν έχει κανένα άλλο εξάρτημα παρά τα αγκίστρια. Πώς θα γίνει αυτό ; Πρώτα φτιάχνουμε ένα διπλαράκι. Δεκαπέντε εκατοστά fluorocarbon πετονιά 0,20, στην οποία δένουμε ένα μικρό αγκίστρι στην κάθε άκρη. Το αγκίστρι δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από «το μικρό μας νύχι», σε αυτό όμως άλλοι θα διαφωνήσουν όταν ψαρεύουν σε μεγαλύτερα βάθη και θέλουν να βάλουν ένα πιο γενναιόδωρο κομμάτι δόλωμα στα αγκίστρια τους. Το διπλαράκι έπειτα αυτό το δένουμε απ’ ευθείας πάνω στη μάνα διαμετρήματος 0,25. Προσωπικά πιστεύω ότι μάνα 0,35 και διπλαράκι 0,25 σώζουν ζωές, αλλά οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν αφρωτό, ξέρω, θα διαφωνήσουν. Ο κόμπος εκεί θέλει μεγάλη προσοχή, να μην «παίζει» το διπλαράκι αλλά και να έχει αντοχή. Ενισχύστε τον κόμπο σας λιγάκι με διπλό δέσιμο θηλιάς. Οι κόμποι είναι μεγάλο κεφάλαιο, αν δεν τα καταφέρνετε ρωτήστε να σας δείξουν ή τελικά βάλτε ένα πολύ ψιλό στριφταράκι μεταξύ μάνας και διπλαριού. Το βάρος όμως έτσι αυξάνει…
Β. Η δολωσιά. Τι δολώνουμε τώρα ; Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Το αφρoτό το ψαρεύουμε σε τόπους όπου έχουμε άμεση πρόσβαση σε βαθιά νερά. Σε λιμάνια κατά κύριο λόγο ή απότομους βράχους κάτω από τους οποίους έχει βάθος μεγάλο. Ενδεικτικά, σε Μόλυβο, Πέτρα, Σίγρι, σε τοποθεσίες νότια του νησιού (να μην τα λέμε όλα) κ.τ.λ.. Το δόλωμά μας να είναι λίγο για να μη βουλιάζει γρήγορα. Συνήθως βάζουμε από ένα δόλωμα σε κάθε αγκίστρι, στο ένα γαρίδα και στο άλλο καλαμάρι, στο ένα γαρίδα και στο άλλο ακροβάτη ή φαραώ κ.ο.κ.. Έτσι βλέπουμε σε ποιο τσιμπάνε.
Γ. Η ζύμη. Πώς τώρα θα ρίξουμε μακριά το διπλαράκι μας; Σε περίπτωση που το μέρος που θα ψαρέψουμε είναι ακριβώς από κάτω μας, ένα ψιλό μολυβάκι, ίσα-ίσα για να μη μας τρώνε το δόλωμα τα λιανά, είναι ό,τι πρέπει. Εκεί δουλεύουμε καρούλες, αφρoτό δηλαδή στο χέρι, όπου τα τσιμπήματα τα νιώθουμε πιο άμεσα, το τράβηγμα και το κάρφωμα γίνονται ευκολότερα. Αν θέλουμε τώρα μακρινή βολή με καλάμι, πρέπει να φτιάξουμε ζύμη. Παίρνουμε ένα μπαλάκι 100 γρ. ζύμης ή και λιγότερο και με αυτό θα καλύψουμε τα δολώματά μας ανάλογα με το τι υπολογίζουμε πως θα δουλέψει, σαν «πίτα το σουβλάκι» (βλ. διάγραμμα), ένα μέσα αγκίστρι ένα έξω, απόλυτα και τα δυο καλυμμένα από τη ζύμη ή και τα δύο έξω, και θα ρίξουμε. Η ζύμη, λοιπόν, πρέπει να είναι μαστιχωμένη για να μη φεύγει με τη ρίψη. Αν είναι μαστιχωμένη δε φεύγει από την πετονιά, μην ανησυχείτε ! Ένα κράμα κρόκου αυγού, σκόρδου και αλευριού είναι ό,τι πρέπει (στην κατάψυξη από βραδύς), αν και το αλεύρι σκέτο με νερό δουλεύει εξίσου καλά, κατά τη γνώμη μας.
Δ. Τεχνική. Ρίχνουμε βαθιά και τραβάμε μπόσικα. Το καλάμι στο χέρι. Σε λίγο η πετονιά θα αρχίσει να βαθαίνει και θα πάρουμε τα πρώτα τσιμπήματα. Δεν την πειράζουμε, μπορεί να μας φαίνεται ότι έχουμε αέρα στο καλάμι ή ότι είναι πολύ ελαφριά και δε νιώθουμε τίποτα στην πετονιά, υπομονή όμως. Όσο βαθαίνει, τόσο βαραίνει και τη νιώθουμε. Φρένα κλειστά. Σε λίγο θα έρθουν τα τσιμπήματα. Στο τράβηγμα καρφώνουμε. Από εκεί και πέρα, καλή τύχη. Αν νιώσουμε ότι πατώσει, δεν το τραβάμε πίσω. Δουλεύει εξίσου καλά πατωτά, δίχως να σκαλώνει ιδιαίτερα.

Σχόλια