Ψάρεμα από τα βράχια...

Το ψάρεμα, εκτός από τεχνική και εργαλεία ποιότητας, χρειάζεται κυρίως "καλή παρέα". Το Rockfishing μας αρέσει, όμως, λίγο παραπάνω, γιατί εκτός των άλλων προσφέρει... περιπέτεια ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Στις τεχνικές Rock Fishing, Surf Casting και Surf Fishing, είναι πάρα πολύ κοντά, αλλά διαφέρουν. To Surf Fishing πραγματοποιείται την ίδια εποχή με το Surf Casting, με προτίμηση τους μήνες που το ψάρι ξεκουράζεται, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο, εκμεταλλευόμενοι ειδικά όχι τις μεγάλες και δυνατές θαλασσοταραχές αλλά τις πιο εξασθενημένες, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο. Για το συγκεκριμένο ψάρεμα προτιμούμε τα καλάμια light & thin και τα rip με casting range έως 150 γραμμάρια. Οσον αφορά τους μηχανισμούς, μένουμε στους ίδιους με το πατωτό, με τη μόνη διαφορά ότι οι συγκεκριμένοι είναι λίγο πιο μεγάλοι για να τυλιχτούν περίπου 250 μέτρα 0,30 mm. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και οριζοντίου τύμπανου της τάξης των 12 λιμπρών. Τα παράμαλλα θα διαφέρουν είτε στη διάμετρο της πετονιάς, που θα είναι πλέον 0,25 -0,30, είτε στα αγκίστρια, που θα είναι Νο4 για Aberdeen, ή Νο2 για Beak, όπου εδώ μπορούμε να δολώσουμε πορφύρα ή σαλιγκαράκια.
Το αυθεντικό
Προσοχή στους σαργούς! Στο "αυθεντικό" Surf Casting μπορούμε να πάρουμε λίγα, αλλά πολύ μεγάλα κομμάτια. Οσον αφορά τον εξοπλισμό, με τα κατανεμόμενα καλάμια (Rip) θα έχουμε και καλύτερη απόδοση της σχέσης βάρους - δύναμης, απεριόριστες βαλλιστικές δυνατότητες και εξαιρετικές ικανότητες ειδοποίησης των τσιμπημάτων, έστω και αν αυτά είναι πολύ ψιλά. Στα καλάμια αυτά μπορούμε να συνδυάσουμε άνετα μηχανάκια οριζοντίου τύμπανου 12 ή 15 λιμπρών που είναι τα προτεινόμενα, ή και μεγαλύτερα αν το επιθυμούμε. Το Surf Casting στον εξοπλισμό του διαθέτει πολλά και διαφορετικά ειδικά παράμαλλα, για την αντιμετώπιση των σαργών για τους οποίους έγινε λόγος παραπάνω.Το Pater Noster και τα διαφορετικά Short είναι τα πιο συνηθισμένα, ενώ σχετικά με τις διαμέτρους αυτές κυμαίνονται από 0,30 έως 0,40. Φυσικά, μέσα στα κύματα εμφανίζεται η σημασία των υγρών που αφήνουν δολώματα όπως οι σαρδέλες, αλλά και οι σωλήνες, οι πορφύρες, τα μισά καβούρια ή τα μονοδόλια. Είναι γνωστό ότι με τα κύματα η πετονιά μας είναι συνεχώς μαζί με τη μύτη του καλαμιού σε μόνιμη δραστηριότητα. Ετσι σχεδόν ποτέ δεν καταλαβαίνουμε το τσίμπημα ή αν το δόλωμα είναι ακόμα στη θέση του. Εδώ θα πρέπει να εκπαιδευτεί το μάτι μας στις διαφορετικές κινήσεις της μύτης του καλαμιού, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση, ειδικά με ένα ψάρι πρώτης κατηγορίας όπως ο μεγάλος σαργός, που πρώτα θα γλείψει, ύστερα από λίγο θα πάρει δειλά δειλά το δόλωμα και μετά θα το καταπιεί.
Διαφορές
Στο Rock Fishing υπάρχει κάποια διαφορά μόνο στο μήκος των καλαμιών, αυτό όμως εξαρτάται από τη μορφολογία του ψαρότοπου. Αλλη μια ιδιαιτερότητα -πέρα από τα παράμαλλα που είναι τα ίδια με αυτά του Surf Casting- είναι ότι εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το μολύβι "παραμελώ", δηλαδή στην περίπτωση που αυτό θα πιαστεί στον βυθό ακόμα και με το ψάρι και δίνοντας λίγη δύναμη στο τράβηγμα της πετονιάς, δεμένο με λίγη ψιλή πετονιά το βαρίδι θα χαθεί αλλά δεν θα χαθεί το ψάρι. Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα του σαργού είναι αυτές από το σούρουπο έως το χάραμα και σποραδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η θάλασσα είναι πολύ φουρτουνιασμένη. Στο Rock Fishing δεν χρειάζονται μακριά πετάγματα αλλά ένα καλό Rip, δηλαδή το κατανεμόμενο καλάμι που είναι ευαίσθητο, έχει δύναμη μαζέματος και είναι αποτελεσματικό. Σε αυτό θα φορέσουμε ένα γρήγορο και δυνατό μηχανισμό με πετονιά 0,35-0,40. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα χρησιμοποιήσουμε τα παράμαλλα τύπου pater noster ή short ανεστραμμένο. Αν τα ελατήρια που κρατούν τα αγκίστρια τα κάνουμε να λειτουργούν από τον πυθμένα της θάλασσας περίπου 50 εκατοστά, ακόμα καλύτερα. Τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πορφύρες, μύδια, καβούρια, φιλέτα σαρδέλας, σουπιά ή καλαμάρι, ανάλογα βέβαια την εποχή και τον τόπο που θα ψαρέψουμε.Το Rock Fishing είναι υπέροχο και υπόσχεται καλά αποτελέσματα. Προσοχή όμως στα βράχια! Γλιστρούν και μπορεί εύκολα να σπάσουμε πόδι ή χέρι!
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Αλλη μια ιδιαιτερότητα -πέρα από τα παράμαλλα που είναι τα ίδια με αυτά του Surf Casting- είναι ότι εδώ θα χρησιμοποιή-σουμε το μολύβι "παραμελώ", δηλαδή στην περίπτωση που αυτό θα πιαστεί στον βυθό ακόμα και με το ψάρι και δίνοντας λίγη δύναμη στο τράβηγμα της πετονιάς, δεμένο με λίγη ψιλή πετονιά το βαρίδι θα χαθεί αλλά δεν θα χαθεί το ψάρι.
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγη ethnos

Σχόλια