Εγγλέζικο ψάρεμα

Αυτό που εμείς ονομάζουμε Εγγλέζικο ψάρεμα ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης με το όνομα Match Fishing. Οι Ιταλοί, που είναι γνωστοί για την ποιότητα στην κατασκευή εξειδικευμένων καλαμιών, έφεραν το match fishing στη Μεσόγειο και το ονόμασαν Inglese, δηλαδή Εγγλέζικό. Η φιλοσοφία αυτού του ψαρέματος είναι να δουλεύουμε με πολύ λεπτά εργαλέια ώστε και να μην τα βλέπει το ψάρι αλλά και να μπορώ να απευθυνθώ σε ένα μεγάλο εύρος ψαριών, από πάρα πολύ μικρά μέχρι 2-3 κιλά. Συνήθως το ψαρεύουμε απο παραλία ή απο μώλο και προτιμούμε η θάλασσα να είναι ήρεμη για να μπορούμε να παρακολουθούμε το φελλό όταν τσιμπήσει.

Ο Εξοπλισμός

Τα καλάμια του Εγγλέζικου πρέπει να έχουν ύψος από 3,90m μέχρι 4,50m και η κορυφή τους πρέπει να είναι λεπτή και ευαίσθητη. Τα περισσότερα είναι τηλεσκοπικά για πιο εύκολη μεταφορά αλλά υπάρχουν και τρίσπαστα ή τετράσπαστα. Συνήθως έχουν 9 με 14 οδηγούς (inox, κεραμικούς), γεγονός που προσδίδει στο καλάμι υψηλή παραβολικότητα και περισσότερη αντοχή. Η δράση κορυφής (action) μπορεί να κυμαίνεται από 4-18gr μέχρι 10-30gr ανάλογα την ευαισθησία και το πέταγμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Βέβαια υπάρχουν και καλάμια που φτάνουν μέχρι και 70gr, αλλά αυτά ξεφεύγουν πλέον από τη φιλοσοφία του παραδοσιακού Εγγλέζικου και θεωρούνται κατηγορία light casting.
Ο μηχανισμός πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρός και ελαφρύς (μέγεθος μπομπίνας:1000) αλλά ταυτόχρονα και ποιοτικός, διότι με έναν φτηνό μηχανισμό μπορεί να κινδυνεύσει η ακεραιότητα του καλαμιού μας. Θα κοιτάξουμε λοιπόν να έχει πάνω από 3 ρουλεμάν, μπομπίνα αλουμινίου και μπροστινά φρένα. Τον μηχανισμό τον γεμίζουμε με πάρα πολύ λεπτή πετονιά (από 0,16mm ως 0,20mm) και στο τέλος βάζουμε μερικά μέτρα παράμαλο ακόμα πιο λεπτή (από 0,12mm ως 0,15mm). Το παράμαλό μας θα πρέπει να είναι αόρατο (fluorocarbon) ή τουλάχιστον διάφανο, ενώ η μάνα μπορεί να είναι ότι χρώμα θέλουμε (κόκκινο, πράσινο, μπλέ).
Το δυσκολότερο κομμάτι του εγγλέζικου ψαρέματος είναι το στήσιμο της αρματωσιάς, διότι αποτελείται από πολλά επιμέρους κομμάτια και απαιτεί και μαθηματικές γνώσεις ! Όπως φαίνεται και στην εικόνα, το βασικό στοιχείο της αρματωσιάς είναι το φελλό του εγγλέζικού, το γνωστό διάφανo stick. Αυτό το stick έχει διπλή λειτουργία: χρησιμεύει ως βαρίδι για να πετάμε μακριά το αγκίστρι μας, αλλά όταν πέσει στο νερό χρησιμεύει και ως φελλό για να επιπλέει η αρματωσιά και να μην μπλέκεται το αγκίστρι στο βυθό. Τα περισσότερα stick αναγράφουν πάνω το βάρος που σηκώνουν, π.χ. 4+1 ή 5+2. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος του ίδιου του stick είναι π.χ. 5gr και μου επιτρέπει να βάλω άλλα 2gr πάνω στο παράμαλο. Για να προσθέσουμε αυτά τα επιπλέον 2gr χρησιμοποιούμε σχιστά (δαγκωτά) μολυβάκια, τα οποία βγαίνουν πάντα σε υποδιαιρέσεις του γραμμαρίου και πωλούνται είτε σε σετάκια ή μεμονωμένα. Ο σκοπός μας είναι να διαιρέσουμε αυτά τα 2gr σε όσο το δυνατόν περισσότερα μολυβάκια μπορούμε, ουτως ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο βάρος το παράμαλό μας σε όλο το μήκος του.
Το ενδεδειγμένο δόλωμα για εγγλέζικο είναι το μπικατίνι (στα ιταλικά bigattini, στα αγγλικά maggot) και είναι εκείνο το μικρό άσπρο σκουληκάκι που φυτρώνει στο σάπιο κρέας. Για να το δολώσουμε πρέπει το αγκίστρι μας να είναι πολύ μικρό (Νο 10-18), ίσιο και σκουρόχρωμο. Όσοι δυσκολεύονται με τους κόμπους προτιμούν το αγκίστρι να έχει κρίκο για να το δένουν πιο εύκολα. Συνοψίζοντας λοιπόν, αν έχουμε ένα καλάμι που αναγράφει 4-12gr θα χρησιμοποιήσουμε ένα φελλό γύρω στ 8gr, δηλαδή 5+3. Βάζουμε το stick πάνω σε μια συρόμενη παραμάνα και το περνάμε στη μισινέζα. Για να μην κινείται πέρα-δώθε το στοπάρουμε από τη μια μεριά με στόπερ σιλικόνης και από την άλλη με τα δαγκωτά μολυβάκια. Αν ύποθέσουμε ότι έχουμε μολυβάκια του μισού γραμμαρίου, θα βάλουμε 6 μολυβάκια πάνω στο παράμαλο (για να παει 3gr) και στο τέλος δένουμε το αγκίστρι και το δολώνουμε.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Όσο πιο λεπτά είναι τα εργαλεία μου (αγκίστρι, πετονιά, καλάμι) τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχω.

Πηγή customrods.gr

Σχόλια

  1. Η πηγή αγαπητέ μου δεν είναι η clopy paste by sourisnet αλλά η εκ πονηρού αντιγραφή από το customrods.gr

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον από μέρους μου δεν έγινε εκ του πονηρού καμμία εσκεμμένη παραποίηση της πηγής, απλώς ανέφερα τον ιστότοπο που βρήκα το άρθρο, αν όμως το άρθρο είχε παρθεί από αλλού εφόσον δεν αναφέρονταν δεν μπορούσα να το γνωρίζω. Παρόλαυτα έστω και καθυστερημένα και ζητώ συγγνώμη για αυτό αλλά τώρα είδα το σχολιο σας, μετά την επισήμανση που μου κάνατε έκανα την διόρθωση της πηγής για να αποκατασταθεί η αλήθεια και αν παρατηρήσετε κάποιο παρόμοιο συμβάν σε κάποιο από το υπόλοιπα αναρτημένα άρθρα παρακαλώ να με ενημερώσετε για να το διορθώσω.

      Διαγραφή
  2. Το clopy paste by sourisnet, λόγω του ότι τα γραπτά παρερμηνεύονται, έγινε φυσικά από τη Souris . Η αντιγραφή των σκίτσων, γιατί τα κείμενα δεν είναι δικά μου, τα έχει κάνει κατά τον προσφιλή και εύκολο τρόπο clopy paste, ενώ θα μπορούσε πολύ εύκολα να ζητήσει την άδεια μου. Τα σκίτσα αυτά, είναι μοναδικά και φυσικά μπορώ να το αποδείξω όπως καταλαβαίνεις πανεύκολα, αν και φτάσαμε στο σημείο, αντί να σταματήσει η παράνομη αντιγραφή, να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν ήμαστε ελέφαντες. Είναι ντροπή, να διατηρούνται σελίδες, blog και λοιποί ιντερνετικοί χώροι, με το κόπο άλλων και κυρίως χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Ο οποίος Σουρής φυσικά, μετά την επικοινωνία μας, το κατέβασε ζητώντας μου συγνώμη. Σε πρόσφατο έλεγχο, ο καταπληκτικός και δημιουργικότατος "γραφίστας" του, παραποίησε άλλο σκίτσο δικό μου, αλλάζοντας απλά τα κείμενα και κάποιο χρώμα με "δικά" του βελάκια συν ένα λογότυπο και καλά copyright... το λιγότερο που έχω να πω είναι ΝΤΡΟΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου