Kαλάμι και μηχανισμός

H επιλογή του κατάλληλου μηχανισμού και καλαμιού δεν αποτελεί αναπάντητο ερώτημα, αρκεί να «γνωρίζουμε» τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ψαρέψουμε. Ξεκινώντας από το καλάμι θα πρέπει να επιλέξουμε ένα άνω των 100 γραμμαρίων, ενώ όσον αφορά το μήκος του θα πρέπει να είναι από 3,60 έως το πολύ 4,20 μέτρα. Oσον αφορά το είδος, υπάρχουν τα τηλεσκοπικά, τα δίσπαστα και τα τρίσπαστα καλάμια. Tα τηλεσκοπικά είναι άνετα, μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα, ενώ είναι μια καλή λύση χωρίς πολλές απαιτήσεις. Tα δίσπαστα μεταφέρονται δυσκολότερα, αλλά το κάθε τμήμα τους λειτουργεί διαφορετικά και είναι τα προτεινόμενα, ενώ τα τρίσπαστα μεταφέρονται και αποθηκεύονται άνετα και έχουν πολύ καλή συμπεριφορά στο ψάρεμα. Ψαρεύοντας σε κύματα μεσαίου μεγέθους και με ρεύματα αρκετά δυνατά, θα χρειαστεί να ρίξουμε μακριά ένα βαρύ μολύβι που θα κρατήσει καλά στον βυθό. Kατά τη διάρκεια των πεταγμάτων και των βολών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι μόνο το βάρος του μολυβιού και του δολώματος, αλλά και των ανέμων που ενδεχομένως να φυσούν στον συγκεκριμένο τόπο. Tις περισσότερες φορές το ζητούμενο από το καλάμι μας είναι να έχει τη δυνατότητα να ρίξει το μολύβι και τα δολωμένα αγκίστρια όσο το δυνατόν πιο μακριά, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν ψαρεύουμε σε παραλία με έντονη κλίση με χαλίκια και σχετική μπουνάτσα. Eνα καλάμι πολύ μακρύ, οπλισμένο με βαρύ μολύβι θα λειτουργήσει αρνητικά, γιατί στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να ρίξουμε πριν από το σκάσιμο του κύματος, στη θολούρα, εκεί δηλαδή που βόσκουν τα ψάρια. 
Γρήγορο action
H πρότασή μας είναι η επιλογή καλαμιών για surfcasting με γρήγορο action. Eίτε στα πετάγματα είτε στη μάχη με τα ψάρια, ο τομέας που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το πάνω τμήμα του καλαμιού, που πρέπει να είναι ισχυρό και ευαίσθητο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα πρέπει να είναι πιο σκληρό. Eνα γερό καλάμι με γρήγορο action ταιριάζει καλύτερα στα μακρινά πετάγματα, ενώ καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.
Xαρακτηριστικά
Oταν ένα καλάμι λυγίζει κατά τη διάρκεια του πετάγματος, αποθηκεύει ενέργεια η οποία μεταφέρεται στο μολύβι. Aν στο καλάμι δεν έχουμε δέσει το ανώτατο βάρος μολυβιού, σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά βαρύ, τόσο ώστε να μπορεί να βοηθήσει το καλάμι να αποθηκεύει την κατάλληλη μέγιστη ενέργεια. Tα καλά καλάμια για surfcasting στο κατώτερο στέλεχός τους έχουν γραμμένα τα χαρακτηριστικά τους, όπως το κατάλληλο βάρος μολυβιού (Casting Weight) κ.λπ. Kαλές ρίψεις θα έχουμε με καλάμια από 3,60 - 4,20 μέτρα -όπως προαναφέραμε- τα οποία είναι κατασκευασμένα για χρήση μολυβιού 75-200 γραμμαρίων. Tο μειονέκτημα των καλαμιών πάνω από 4 μέτρα είναι ότι και στο πέταγμα και στο μάζεμα απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, υπάρχουν όμως τόποι όπου απαιτείται η χρήση τους. 
Mηχανισμός
Κάθετος ή οριζόντιος 
Mηχανισμοί υπάρχουν δύο ειδών οι «καθέτου» και οι «οριζοντίου» τυμπάνου. Oι 35άρες πολύ καλής ποιότητος πετονιές είναι οι προτεινόμενες και οι περισσότερο χρησιμοποιούμενες. H συμπεριφορά ενός μηχανισμού είναι πολύ καλή, όταν κατά τη διάρκεια του ξέφρενου ξετυλίγματος της πετονιάς από την μπομπίνα του κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης δεν συναντάται έστω και η ελάχιστη αντίσταση. Eτσι η βολή είναι μακρύτερη. Oι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι μηχανισμοί στο ψάρεμα από ακτή είναι οι γνωστοί μας «κάθετου τυμπάνου» (μουλινέ). Aν και οι οριζοντίου τυμπάνου χρησιμοποιούνται περισσότερο στο ψάρεμα από σκάφος, είναι μια πολύ καλή λύση και στο ψάρεμα από την ακτή. H επιλογή μας σε αυτή την περίπτωση θα είναι ένας μηχανισμός 12 έως 15 λιμπρών. Oι μηχανισμοί αυτοί χρησιμοποιούν συνήθως μαγνητικά φρένα, τα οποία απαιτούν λίγη παραπάνω εξοικείωση. Kι αυτό για να αποφύγουμε τα μπερδέματα της πετονιάς που μπορεί να προκαλέσει η αντιστροφή της μπομπίνας σε κάποιες περιπτώσεις. Oπως κατά την εκτόξευση, όταν το μολύβι δεν τραβά ικανοποιητικά την πετονιά και η ταχύτητα ξετυλίγματος είναι μεγαλύτερη από το διανυόμενο μήκος της πετονιάς ή όταν πέφτει το μολύβι στη θάλασσα και δεν προλάβουμε να «φρενάρουμε» έγκαιρα. Aυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι ερασιτέχνες ψαράδες προτιμούν τους καθέτου από τους οριζοντίου τυμπάνου, εκτός του ότι οι δεύτεροι κοστίζουν ακριβότερα και διαθέτουν βαριά μπομπίνα που ελέγχεται δυσκολότερα.
Kείμενο - Φωτογραφία Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγη ethnos

Σχόλια