ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΨΑΡΕΜΑ; Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις…

Αν και το αίσθημα του «κυνηγού» ποτέ δεν ήταν έντονο μέσα σου, έρχεται εκείνη η ρημάδα η στιγμή που κατά τη διάρκεια των διακοπών σου εμφανίζεται κάποιος στην παρέα που είναι πραγματικά ερωτευμένος με το ψάρεμα! Λίγο η περιέργεια, λίγο οι περισσευούμενες ώρες των διακοπών και για το πότε βρίσκεσαι στην προβλήτα, στην παραλία ή στη βάρκα με την πετονιά στο χέρι, ούτε που το καταλαβαίνεις ! Η τελική αξιολόγηση της εμπειρίας εξαρτάται κατά πολύ από τον «τύπο» του ψαρά που ανήκει ο φίλος – δάσκαλος που σου έμελλε να συντροφεύει ς! Αν λοιπόν βρεθείς στη θέση αυτή, δες παρακάτω τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου «ψαρά» και πράξε αναλόγως !
Ο ΨΑΡΑΣ-ΨΩΝΙΟ
Ψαρεύει με κύριο γνώμονα τον εντυπωσιασμό των άλλων ψαράδων και μάλλον όχι για την ίδια την ενασχόληση με το ψάρεμα. Προσπαθεί να έχει τον τελειότερο εξοπλισμό για να κορδώνεται στους άλλους, ξεχνώντας ότι πριν από ένα μήνα ψάρευε με καρούλια. Περιμένει να βγάλει το μεγαλύτερο ψάρι ασχέτως νομιμότητας και καταστροφικής υπεραλίευσης, για να τρέξει να κάνει αμέσως κοινοποίηση στο FB.
Ο ΨΑΡΑΣ-ΞΕΡΟΛΑΣ
Γεννήθηκε με τον πάπυρο της ψαρευτικής εγκυκλοπαίδειας στα χέρια και ενός μηνός βρέφος ήξερε να κάνει τους πρώτους 100 ψαρευτικούς κόμπους σε ένα λεπτό! Συνηθισμένος τύπος ψαρά, που πλησιάζει δίπλα μας (πάντα από περιέργεια, και καλά…) όταν ψαρεύουμε για να μας δώσει τα φώτα του και τον τρόπο για να αδειάσουμε την θάλασσα και τις λίμνες από τα ψάρια…
Ο ΨΑΡΟΦΑΓΟΣ
Ψαρεύει για να φάει ψάρια και όχι για να ευχαριστηθεί το ψάρεμα. Κρατάει όλα τα ψάρια αδιακρίτως, χωρίς να λογαριάζει την διαχείριση των ψαριών, τα μεγέθη και τους νόμους. Συχνές του εκφράσεις «τα κρατάω για το τηγάνι», «άμα δεν τα πάρω θα τα κρατήσει άλλος», «να μην πάω σπίτι άψαρος», κ.τ.λ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι πιθανότητες να σου τύχει κάποιος από τους παραπάνω «τύπους» ψαρά για δάσκαλος δυστυχώς στην Ελλάδα είναι μεγάλες. Προσπάθησε να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς και την επόμενη φορά αρνήσου ευγενικά την πρόταση για «παρέα – μάθημα» ψαρέματος.
Αν πάλι σου τύχει κάποιος που ψαρεύει για την ευχαρίστηση και την αγαλλίαση της ψυχής του, που σέβεται το περιβάλλον, μαζεύει τα σκουπίδια του και μένει μακριά από αντιπαλότητες και πάλι δεν σου αρέσει η εμπειρία τότε… δεν πειράζει ! Δεν θα γίνουν και κλέφτες οι ιχθυοπώλες και οι ψαροταβέρνες !

Πηγη tipaki

Σχόλια