Ο ρόλος των αγκιστριών...

Αγοράσαμε ένα σωστό ακριβό καλάμι κι έναν σωστό ακριβό μηχανισμό! Τι γίνεται όμως με τα αγκίστρια, έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή; Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες και "μυστικά" που πρέπει να γνωρίζουμε, ποια είναι αυτά και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στο ψάρεμα ; H επιλογή ενός αγκιστριού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διάμετρος της πετονιάς, το είδος και το μέγεθος των ψαριών, το στόμα του ψαριού, το δόλωμα που χρησιμοποιούμε κ.ά. Πολλές φορές η κακή ψαριά οφείλεται στη λάθος επιλογή αγκίστρου. Ενα αγκίστρι ογκώδες μπορεί να θεωρηθεί κακή επιλογή, ενώ ένα ψηλό Aberdeen πιο έξυπνη, γιατί μπορεί να καρφωθεί καλύτερα στον σκληρό ουρανίσκο ενός ψαριού. Οσον αφορά τα νούμερα αναγνώρισης που έχουν τα αγκίστρια με βάση το μέγεθός τους, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει ένας νόμος παγκοσμίως που να καθορίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Στην Ευρώπη τα νούμερα αρχίζουν από το 20 και φτάνουν στο 10/0, ενώ στην Αμερική η γκάμα αυτή ξεκινά από νούμερο 32, που έχει ένα άνοιγμα 1/16 της ίντσας και τελειώνει στο 19/0. Οσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο ενός αγκίστρου τόσο μικρότερο είναι. Ως σημείο αναφοράς γι΄ αυτήν τη μέτρηση επελέγη το νούμερο 1 που έχει άνοιγμα μισή ίντσα. Κατόπιν ο χαρακτηρισμός του μεγέθους αλλάζει με την πρόσθεση του 0. Το νούμερο 1/0 είναι το πιο μεγάλο αμέσως μετά το νούμερο 1, το 2/0 είναι το επόμενο, και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο μικρότερο αγκίστρι που είναι το 19/0. Φυσικά, όλα αυτά τα αγκίστρια κυκλοφορούν παγκοσμίως σε σειρές με κοντό, μακρύ ή πολύ μακρύ στέλεχος.
Το κατάλληλο αγκίστρι
Η επιλογή του αγκίστρου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το εκάστοτε χαρακτηριστικό του ψαριού. Στον σαργό που έχει το στόμα μικρό αλλά εξαιρετικά γερό και σκληρό με δύο σειρές δοντιών, το κάρφωμα του αγκίστρου είναι δύσκολο, οπότε ένα από τα κατάλληλα αγκίστρια είναι το O' Shaughnessy, ή κάτι αντίστοιχο. Βασικό ρόλο παίζει επίσης ο συνδυασμός του κατάλληλου μεγέθους και είδους αγκίστρου με κριτήριο το μέγεθος του ψαριού. Οταν το αγκίστρι είναι πολύ μικρό, θα καρφωθεί πάρα πολύ εύκολα, αλλά το κάρφωμα θα είναι ρηχό και όχι βαθύ, με αποτέλεσμα το ψάρι να ξεφύγει. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, ενός μεγάλου και ογκώδους αγκιστριού, η πετονιά του παράμαλλου πιθανότατα να μην αντέξει την πίεση του αγκιστριού για να "μπει μέσα". Πάντως με μικρό και γερό αγκίστρι συνήθως πιάνονται και μεγάλα και μικρά ψάρια. Στα παραγάδια με 17 αγκίστρι έχουν βγει σφυρίδες έως και 6 κιλά...
Αγκίστρια και δολώματα
Τα δολώματα, ζωντανά ή όχι, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη ενός ψαριού. Θα πρέπει όμως να επιλέξουμε το κατάλληλο αγκίστρι επίσης και να κάνουμε έναν ιδανικό συνδυασμό, ένα τέλειο "πάντρεμα" θα λέγαμε. Φανταστείτε ένα μεγάλο αγκίστρι με μικρό δόλωμα, δόλωμα που θα φαίνεται εντονότατα, ή ένα μεγάλο δόλωμα όπου μέσα του θα χάνεται το μικρό αγκίστρι. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει λάθος. Το αγκίστρι πρέπει να είναι μεγάλο τόσο, ώστε να κρατήσει καλά το δόλωμα και να καρφώσει το ψάρι, ενώ θα πρέπει το αρπάδι του να είναι απέξω. Επιλέγουμε πάντα αγκίστρια που ταιριάζουν στην εκάστοτε τεχνική ψαρέματος, με βάση πάντα το μέγεθος των δολωμάτων, ενώ προσέχουμε πάντα η ακίδα να είναι σε άριστη κατάσταση και φυσικά αποφεύγουμε τα σκουριασμένα αγκίστρια που σκοτώνουν αμέσως τα ζωντανά δολώματα, ειδικά τη γαρίδα και το καραβιδάκι. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η πετονιά του παράμαλλου που θα δέσουμε το αγκίστρι που θα πρέπει να είναι κορυφαίας ποιότητος. Από εκεί και πέρα αν είναι μέρα που τα ψάρια τρώνε κι επιλέξουμε το σωστό δόλωμα, η επιτυχία θα είναι σίγουρη !
Κειμενο Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγη ethnos

Σχόλια