Ψάρεμα με Πολυάγκιστρο

Με όποιο τρόπο και να ψαρεύεις από την ακτή μπορείς να δολώσεις και ένα πολυάγκιστρο.
Μάλιστα, πολλές φορές ψαρεύω αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο ρίχνοντας στο νερό τρία ή και τέσσερα πολυάγκιστρα, αν έχω ελεύθερο χώρο. Το πολυάγκιστρο είναι μαζικό εργαλείο ψαρέματος. Όχι ότι θα πιάσει πολλά ψάρια μαζί, αλλά ότι σου δίνει τη δυνατότητα να πιάσεις πολλά είδη ψαριών και μάλιστα μεγάλα. 
Σε ένα παράμαλλο δένουμε τα αγκίστρια το ένα δίπλα στο άλλο και με αυτό τυλίγουμε στο δόλωμα μας. Με το πολυάγκιστρο μπορείς να ψαρέψεις τόσο στον αφρό, όσο και στον βυθό. 
Είδη:
Τα Αγκίστρια δεμένα κατευθείαν πάνω στο παράμαλλο. Ένα κάθε εκατοστό. 
Τα Αγκίστρια δεμένα σε παράμαλλα κοντά, που ενώνονται πάνω στην πετονιά κάθε ένα εκατοστό. Συνολικά το παράμαλλο θα είναι περίπου ένα μέτρο. Στα μαγαζιά με είδη αλιείας πωλούνται έτοιμα πολυάγκιστρα σε πολύ μεγάλη ποικιλία που κάνουν πολύ καλά τη δουλεία τους. Βέβαια, όπως και όλα τα εργαλεία σας αλλά και τις αρματωσιές σας, μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, δοκιμάζοντας κάθε φορά και κάποια αλλαγή μέχρι να φτάσετε στο ποθητό αποτέλεσμα, να πιάσετε το ψάρι των ονείρων σας. Στην άλλη άκρη του παράμαλλου δένουμε ένα, κατά προτίμηση μικρό και μαύρο, στριφτάρι. Από τα ψαρέματα που έχω κάνει μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω ότι κάποιο είδος πολυάγκιστρου υπερέχει έναντι του άλλου.
Δολώματα
Ψαρεύοντας στον αφρό δολώνουμε ψωμί στοχεύοντας σε κεφαλόπουλα ή σε αφρόψαρα.
Γυρνάμε το κομμάτι του ψωμιού έτσι ώστε το σκληρό μέρος του να είναι προς τα μέσα και αν θέλουμε του ρίχνουμε λίγο λάδι σαρδέλας για μυρωδιά. Στον βυθό δολώνουμε Ψάρια και ασπροδόλια Σαρδέλα, και γαύρος είναι τα πιο συνηθισμένα ψάρια που δολώνουμε στο πολυάγκιστρο.Περνάμε το πρώτο αγκίστρι από το μάτι του δολώματος και το τυλίγουμε σφικτά με το πολυάγκιστρο. Στην ουρά κάνουμε δυο ψευτόκομπους ( τσακιστές )αφού καρφώσουμε και το τελευταίο αγκίστρι. Αν τα ψαροδόλια μας είναι μικρά μπορούμε να δολώσουμε δυο μαζί. Καλό είναι να έχουμε βγάλει τα λέπια από τα δολώματα μας και αν έχουμε ένα κοφτερό λεπίδι να τα χαράξουμε στον χώρο της κοιλιάς ώστε να ματώσουν. Με τον ίδιο τρόπο δολώνουμε και τα ασπροδόλια. Το πιο συνηθισμένο είναι ο μοσχιός τον οποίο έχουμε πρώτα ξεπετσιάσει φέρνοντας έτσι έξω το λευκό κρέας του. Ποτέ να μη ξεχνάμε πως το δόλωμα πρέπει να είναι ελκυστικό. Το κλειδί της επιτυχίας είναι το δόλωμα μας να είναι φρέσκο. Τα ψάρια ανεξάρτητα με το τι δολώσαμε πάντα θα δείξουν την προτίμηση τους σε αυτό που 'σπαρταράει' ακόμα. Για αυτό το λόγο προτείνεται το καλοκαίρι να τα διατηρούμε μέσα σε πάγο.
Αγκίστρια
Ο αριθμός των αγκιστριών θα πρέπει να είναι γύρω στα 13 με 15, ίσια και το μέγεθός τους ανάλογα με το δόλωμα. Με δόλωμα ψάρια δένω 15 αγκίστρια νούμερο 3, ενώ με ασπροδόλι δένω 13 αγκίστρια νούμερο 1. Μη σας φαίνονται υπερβολικά μεγάλα τα αγκίστρια, άλλωστε τα πολυάγκιστρα απευθύνονται σε μεγάλα ψάρια. 
Πετονιά
Το μέγεθος της πετονιάς που χρησιμοποιώ στο παράμαλλο είναι 0,30mm, καλής ποιότητας, αρκετά χοντρή και αυτή στα γενικά πλαίσια της όλης κατασκευής του εργαλείου αυτού. 
Για μάνα θα χρησιμοποιήσω πετονιά ένα ή δυο νούμερα μεγαλύτερη. Τα πολυάγκιστρα τα αρματώνουμε τόσο σε καλάμια με μηχανισμό όσο και σε πεταχτάρια.Ανάλογα με τη κατάσταση της θάλασσας θα αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε ή όχι κάποιο βαρίδι. Αν η θάλασσα είναι ταραγμένη ή δυνατά ρεύματα υπάρχουν στο βυθό επιβάλλεται η χρήση ενός βαριδιού για να μη ξεσέρνει το δόλωμα μας και ψαρεύει σε ανεπιθύμητα σημεία. Αν η θάλασσα είναι ήρεμη ή τα ψάρια είναι κοντά μας πετάμε το πολυάγκιστρο χωρίς βαρίδι πετυχαίνοντας έτσι ποιο φυσική παρουσία του δολώματος. Πάντως στην περίπτωση που αναγκαστικά θα βάλουμε βαρίδι, προτείνω να είναι περαστό στη μανά πριν το στριφτάρι, και η τρύπα του αρκετά μεγάλη ώστε να μην εμποδίζει τη την πετονιά να τρέξει άνετα από μέσα της. Ψαρεύοντας στον αφρό φυσικά δεν χρησιμοποιούμε βαρίδι, αντίθετα δένουμε πριν το παράμαλλο ένα "μπαλάκι" που γεμίζουν με νερό, σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στην συρτή από την ακτή. Τα καλάμια μας τα στερεώνουμε στις ειδικές βάσεις που υπάρχουν στο εμπόριο. Εκεί θα ρυθμίσουμε προσεκτικά τα φρένα μας, γιατί δεν θέλουμε να βρεθούμε στην άσχημη θέση να δούμε το εργαλείο μας να "σερφάρει" προς την ανοικτή θάλασσα. Παρόμοια ασφαλίζουμε τα πεταχτάρια μας πίσω από κάποια ψαροκασέλα ή όποιο άλλο εμπόδιο μπορούμε να βρούμε, στον τόπο που ψαρεύουμε, ποτέ όμως δεν δένουμε σταθερά τη πετονιά μας. Κάθε 15 λεπτά της ώρας ελέγχουμε το δόλωμα μας για την περίπτωση που έχει πιαστεί κάποιο μικρό ψάρι ή κάποια πορφύρα αποφάσισε να κολατσίσει. Αν είναι μέρα είναι πολύ σύνηθες τα μικρά ψάρια να ξεκοκαλίσουν το δολωμένο ψαράκι, ειδικά το καλοκαίρι. Επειδή με το πολυάγκιστρο χρησιμοποιούμε μεγάλο δόλωμα μπορεί να δεχτούμε την επίσκεψη κάποιου μεγάλου ψαριού. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Την απόχη πάντα κοντά μας. Αν ψαρεύουμε με περισσότερα από ένα πολυάγκιστρα η απόχη θα πρέπει να τοποθετείται ανάμεσα σε αυτά έτσι ώστε να είναι εύκολο να την φέρουμε στα χέρια μας. Σας προτείνω δε, να έχετε ετοιμάσει από το σπίτι αρκετά πολυάγκιστρα έτσι ώστε να μη σας σταματήσει το ψάρεμα κάποιο καλό σκάλωμα ή οποιαδήποτε άλλη κακοτυχία.

Πηγη psarema

Σχόλια