Aπαραίτητες συμβουλές φροντίδας,προστασίας και συντήρησης για τα καλάμια ψαρέματος

Είναι το καλάμι μας τόσο σωστό όσο το αγοράσαμε; Διατηρεί την ίδια δράση, την ίδια δύναμη και ευλυγισία ? Οι κόλλες του και οι ενώσεις του αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου ή έχουν φθαρεί ?  Καλό είναι ,αφού μάθουμε τον χειρισμό ενός καλαμιού, τα πλεονεκτήματα και τα όριά του,  να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις αρχικές του ιδιότητες και να το απολαύσουμε για όσο δυνατόν περισσότερα χρόνια. Ας δούμε πως... Έχω δει πολύ κόσμο να κακομεταχειρίζεται τα καλάμια του, να μην τα προσέχει, να τα χτυπάει, να τα γρατσουνίζει,να τα παρατάει από εδώ και από εκεί, να μην τα πλένει, να μην τα καθαρίζει, και αυτά να φθείρονται ανεπανόρθωτα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν χρειάζονται τίποτα. Μεγάλο λάθος! Τα καλάμια χρειάζονται φροντίδα, συντήρηση και μεγάλη προσοχή. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και το ακριβότερο, ποιοτικότερο, από την πιο κορυφαία εταιρεία του κόσμου, καλάμι ψαρέματος, δεν έχει δράση και ιδιότητες που κρατάνε για πάντα. Τα καλάμια αποτελούνται από ανθρακονήματα, τα οποία δεν είναι αθάνατα. Υπόκεινται και αυτά στους φυσικούς νόμους της συστολής, διαστολής και στο πέρασμα του χρόνου. Το μεγαλύτερο ζόρι τραβούν τα καλάμια της πιο ελαφριάς κατηγορίας, όπως τα light spinning, spinning, Lrf, Hrf, eging, match, feeder, trout, τα οποία διαθέτουν πιο λεπτές και πολύ ευαίσθητες μύτες. Ένας μέσος όρος ζωής , για τα πιο ποιοτικά καλάμια της αγοράς (για την διατήρηση των αρχικών τους ιδιοτήτων), είναι από 6-8 χρόνια.Αυτό δεν είναι θέμα εταιρείας σε καμία περίπτωση, αλλά μια πραγματικότητα. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εάν δοκιμάσετε ένα παλιό καλάμι και δοκιμάσετε το ίδιο ακριβώς μοντέλο,αλλά καινούριο. Θα δείτε ότι το παλιό καλάμι είναι πιο μαλακό, και αυτό συμβαίνει γιατί αδυνατίζει με την πάροδο των χρόνων. Από αυτό το σημείο και μετά-και εάν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα-καλό θα είναι τα καλάμια να αλλάζονται. Τέλος είναι και το θέμα της μεταχείρισης. Ένα καλάμι που ψαρεύει 7 μέρες την εβδομάδα, δεν μπορεί να έχει λιγότερη καταπόνηση και φυσική φθορά, από ένα άλλο που δεν ψαρεύεται τόσο πολύ... Σημασία αυτού του άρθρου είναι να έχετε και να γνωρίζετε τις απαραίτητες και βασικές συμβουλές φροντίδας, προστασίας και συντήρησης, για να τα έχετε για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Aποθήκευση σε θήκη, stand ή σε κατακόρυφη θέση
Αποθηκεύετε πάντοτε τα καλάμια σας σε κατακόρυφη θέση , με τέτοιο τρόπο που να στηρίζεται το κάθε στέλεχος από δύο σημεία ( μια απλή καλαμοθήκη είναι ιδανική). Αν τα αφήνετε με το ένα μέρος τους να στηρίζεται στο τοίχο, περιοδικά θα εμφανίσουν κύρτωση. Τα ανθρακονήματα είναι υλικά που εάν μείνουν αρκετό διάστημα κυρτωμένα παρουσιάζουν το φαινόμενο της μνήμης. Εναλλακτικά , ακουμπήστε τα στο πάτωμα , ξαπλωμένα μέσα στη θήκη τους ή πάνω σε κάποιο ύφασμα. Η καλύτερη λύση πάντως είναι ένα stand για καλάμια, όπως αυτά στα καταστήματα με είδη αλιείας.
Κρατήστε τα καλάμια σας μακριά από την ζέστη
Μην αφήνετε τα καλάμια σας σε μέρος που μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολική ζέστη , όπως το καλοκαίρι, μέσα στο αυτοκίνητο ή στην καμπίνα του σκάφους σας. Η ζέστη αλλοιώνει τα ανθρακονήματα, τα αδυνατίζει, τα μαλακώνει, και προκαλεί μόνιμες παραμορφώσεις. Το ίδιο ισχύει για "καυτά" μέρη μέσα στο σπίτι, όπως κοντά στο καλοριφέρ, κοντά στο τζάκι, ή κοντά σε κάποια συσκευή που παράγει θερμότητα (φούρνος, θερμοσίφωνας, θερμάστρα κτλ).
Μην αφήνετε τα καλάμια για πολύ ώρα στον ήλιο
Μην τα αφήνετε για παρατεταμένο διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να ξεθωριάσει ή ακόμα και να φύγει εντελώς το βερνίκι ή το φινίρισμά τους. Επίσης μπορεί να σκάσουν οι κόλλες, και να αρχίσουν να δημιουργούνται ραγίσματα ή φυσαλίδες, στις εποξικές των οδηγών του καλαμιού.
Slack lines!
Μην αφήνετε τα καλάμια με την πετονιά υπό τάση. Προξενεί μόνιμη κύρτωση στο καλάμι ,ειδικά στην ελαστική μύτη, που δεν επανέρχεται εύκολα στο φυσιολογικό της. Όταν αποθηκεύετε το καλάμι σας με τον μηχανισμό πάνω του, τραβήξτε πετονιά ή νήμα από τον μηχανισμό για να είναι όλα τα πράγματα «χαλαρά»...Τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι η πετονιά ή το νήμα βγαίνει αρκετά και χαλαρά από τον οδηγό της μύτης του καλαμιού.
Δέσιμο στελεχών καλαμιού με tip protectors
Άλλη μια πολύ καλή λύση είναι για να δέσετε τα στελέχη του καλαμιού(ειδικά στο σημείο της μύτης), είναι να τα τυλίξετε πριν το δεματικό velcro , με ένα προστατευτικό σακουλάκι μηχανισμών. Υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά τέτοια προστατευτικά, που λέγονται tip protectors. Ασφαλίζουν τα στελέχη των καλαμιών πολύ καλύτερα, γιατί έχουν μεγαλύτερο όγκο, και πιάνουν μεγαλύτερη επιφάνεια.
Αποθήκευση και στερέωση καλαμιών με δεματικά τύπου velcro
Προσοχή όταν μεταφέρετε τα καλάμια σε «δεματικά-Velcro». Η μεταξύ τους τριβή και επαφή μπορεί να προκαλέσει γδαρσίματα, μόνιμα χαραγμένα αφρώδη "ΕVA", και ζημιές τόσο σε αυτά, όσο και στους οδηγούς. Οι οδηγοί δεν πρέπει να ακουμπούν στα blank των άλλων στελεχών, μπορεί να στραβώσουν , να γρατσουνίσουν τα άλλα στελέχη ή ακόμη και να σπάσουν τα κεραμικά τους. Όλα θα πρέπει να τα τοποθετούμε με προσοχή. Επίσης όταν αποθηκεύουμε τα καλάμια μας, συχνά χρησιμοποιούμε τα δεματικά-velcro. Πολλοί από εμάς δένουμε πολύ σφιχτά τα στελέχη, αυτά κυρτώνουν, και όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλείται μόνιμη κύρτωση και μεγάλη αλλοίωση της δράσης του καλαμιού. H παρακάτω φωτογραφία δείχνει ακριβώς πως κυρτώνονται τα καλάμια από λανθασμένη χρήση των δεματικών. Ένας σωστός τρόπος είναι να δένουμε με Velcro από χοντρό neoprene το πάνω μέρος της μύτης του καλαμιού και να κρατάμε σε απόσταση τα δύο στελέχη, για να μην είναι κυρτωμένα. Κάνουμε την πρώτη στροφή πάνω στο στέλεχος της βάσης και μετά πιάνουμε την μύτη του καλαμιού με τις υπόλοιπες στροφές του velcro, έτσι ώστε να έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο τα δυο στελέχη παραμένουν παράλληλα μεταξύ τους , χωρίς κυρτώσεις. Το πάνω velcro θα πρέπει να συγκρατεί τα δύο ή τρία στελέχη του καλαμιού στο ανώτερο σημείο, για να μην υπάρξει η περίπτωση να γυρίσει από κάποιο εμπόδιο η μύτη και σπάσει. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και συμβαίνει στατιστικά περισσότερο μέσα στα αυτοκίνητα.

Προστασία των στελεχών του καλαμιού κατά την αποθήκευση
Προσέξτε όταν μεταφέρετε τα καλάμια σας με αυτοκίνητο ή σκάφος, να μην τρίβονται μεταξύ τους και να μην εφάπτονται με καμία ανώμαλη επιφάνεια. Καλό είναι μπαίνουν στις εργοστασιακές, πάνινες θήκες με τα χωρίσματα, για να είναι ξεχωριστά τα στελέχη και να μην γρατσουνιούνται μεταξύ τους.
Προστασία των στελεχών από τεχνητά και σαλαγγιές
Στον τομέα ειδικά του spinning, τα blanks του καλαμιού μπορούν να γρατσουνιστούν από τις σαλαγγιές των τεχνητών, ειδικά όταν τα γραπώνουμε πάνω στο pick up του μηχανισμού. Πολλοί ψαράδες τα καρφώνουν πάνω στις eva επιφάνειες ή πάνω στους φελλούς, με συνέπεια αλλοίωση του καλαμιού. Για να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις, υπάρχουν τα hook keepers, εξαρτήματα που πάνω τους αγκιστρώνονται τα τεχνητά, για να μην έρχονται σε επαφή με το καλάμι μας.
Μακριά από τα μικρά παιδιά!
Κρατήστε τα καλάμια σας μακριά από παιδικά δωμάτια και μικρά παιδιά. Η παιδική περιέργεια είναι καθοριστικός παράγοντας για να καταστραφεί, σπάσει ή ραγίσει ένα ευαίσθητο carbon καλάμι! Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω από φίλους ότι τα παιδιά τους φέρανε πίσω ένα πεντάσπαστο...καλάμι !
Ποτέ μην αφήνετε τα καλάμια σας πίσω από τις πόρτες!
Κρατήστε τα καλάμια σας μακριά από τις πόρτες του σπιτιού σας. Ειδικά πολλά ατυχήματα συμβαίνουν όταν ένα καλάμι στηρίζεται πίσω από πόρτα και αυτή ανοιγοκλείνει συνεχώς. Κάποια στιγμή το καλάμι γλιστράει, πέφτει, και γίνεται το μοιραίο...
Να πλένετε το καλάμι σας μετά από κάθε ψάρεμα
Ξεπλένετε πάντα με γλυκό νερό τα καλάμια και τους οδηγούς, μετά από κάθε ψάρεμα. Προσέξτε οι τελευταίοι να μη συσσωρεύουν σκουριά , αλάτι ή βρωμιά που μπορεί να μας αδυνατίσει και να κόψει το νήμα ή το παράμαλλο σε «κρίσιμο» σημείο.Το πλύσιμο μπορεί να γίνει στην μπανιέρα με ευκολία, για να μην χτυπιούνται τα στελέχη στους τοίχους. Αν μπορείτε καθαρίστε τους αδηγούς κάθε φορά με ένα μικρό βουρτσάκι ( ή οδοντόβουρτσα) και νερό. Η οδοντόβουτσα αφαιρεί την αλμύρα, την σκόνη από τους οδηγούς και τους κάνει καινούριους. Επιπλέον μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να καθαρίσετε πρασινισμένους από την οξείδωση οδηγούς και να τους ξαναφέρετε στην αρχική τους όψη. Σε επιμένοντες πράσινους οδηγούς, χρήσιμο είναι το καθαριστικό WD-40. Πάντα θα καθαρίζετε τους οδηγούς με μαλακή οδοντόβουτσα και ποτέ με συρμάτινη, θα καταστρέψετε τα κεραμικά τους ! Αφαιρέστε, ξεπλύνετε το μηχανισμό σας ,και τη θέση του πάνω στο καλάμι (βάση μηχανισμού), και σκουπίστε τα όλα με ένα στεγνό και καθαρό πανί. Το καθαρό πανί αφαιρεί τα άλατα του γλυκού νερού μετά το πλύσιμο και γυαλίζει το καλάμι. Εάν ρίξετε ελάχιστη ποσότητα υγρής παραφίνης στο πανί , το καλάμι αποκτά μια ήπια αδιαβροχοποίηση, και επιπλέον γυαλάδα.

Καθαρισμός φελλών και eva επιφανειών του καλαμιού
Αν υπάρχει φελλός ή ΕVA στη λαβή του καλαμιού καθαρίστε τακτικά (ή όταν δείτε ότι δεν πιάνεται πια από τη λίγδα...) με ένα σφουγγαράκι με υγρό πιάτων και ξεπλένετε με νερό. Οι επιφάνειες αυτές καθαρίζονται εύκολα με τα λιποδιαλυτικά υγρά πιάτων ή σαπουνιών. Αν πήρατε μόλις καινούριο καλάμι με ζελατίνα πάνω στο φελλό, αφαιρέστε την πριν το ψάρεμα, αλλιώς θα κατακρατά υγρασία με τα πλυσίματα ή και από την υγρασία των ψαρεμάτων, και θα μουχλιάσει.
Προστασία των οδηγών του καλαμιού
Είναι πολύ σημαντικό και πολύ καλό να ελέγχετε περιοδικά τους οδηγούς των καλαμιών σας με ένα κομμάτι βαμβάκι ή καλσόν, για τυχόν αμυχές και καψίματα στο εσωτερικό τους. Πρέπει το βαμβάκι να μην ξεφτίσει για να βεβαιωθούμε πως οι οδηγοί μας είναι άψογοι. Για να τους προστατεύετε κατά την μεταφορά και αποθήκευση υπάρχουν ειδικές θήκες, τα rod rings protectors. Αυτά μοιάζουν σαν μικρά σακουλάκια που δένουν με σχοινάκι, και ειδικά προορίζονται για τους τελευταίους μεγαλύτερους οδηγούς του καλαμιού, που λόγω όγκου είναι πιο ευαίσθητοι στα χτυπήματα. Είναι οι οδηγοί, που επειδή είναι οι πιο μεγάλοι του καλαμιού, χτυπούνε πιο συχνά μέσα στις θήκες, στην μεταφορά στο αυτοκίνητο, κατά την αποθήκευσή τους, και κρίνονται έτσι πιο ευαίσθητοι. Αυτές είναι οι απαραίτητες συμβουλές προστασίας, φροντίδας και συντήρησης, των αγαπημένων μας καλαμιών ψαρέματος. Είναι πρώτα τα εργαλεία που σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να πάμε για ψάρεμα και αξίζουν την καλύτερη μεταχείριση από τους ψαράδες. Να είστε όλοι καλά !

Κείμενο Δημήτρη Σφαλτού
Πηγή psarema.gr

Σχόλια