Οδηγίες για το καλάμι

Αυτό το εργαλείο, είναι συνήθως ένα μακρύ καλάμι 5 - 7 μ, με νάιλον μάνα No 30, φελλό, ώστε να μένει 1,50 μ. πάνω απ' το βυθό, μολύβι μικρό, στριφτάρι τριπλό για τη μανά και τα δυό παράμαλλα No 20 και αγκίστρια No 9 - 10, ή σαλαγγιά No 4 ή 5. Το ψάρεμα με καλάμι γίνεται χωρίς Βάρκα, απ' τη στεριά, βράχια, λιμάνι και σε κρεμαστά νερά. Τα είδη που ψαρεύουμε είναι συνήθως κέφαλοι, σπάροι, σαργοί, ούγενες, σάλπες, τσιπούρες, λαβράκια κ.ά. Ψαρεύουμε όρθιοι ή καθιστοί σε σκαμνάκι με το καλάμι, που έχει ή όχι κουΒαρίστρα (μηχανισμό για το μάζεμα της μεσηνέζας), δολώματα, καλαθάκι, και λοιπά σύνεργα (απόχη, νερό, καπέλο ή ομπρέλα για ήλιο και βροχή), υπομονετικά απ' το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Σαν δόλωμα για το καλάμι, χρησιμοποιούμε συνήθως, ψωμί και τυρί ζυμωμένο με θαλασσινό νερό, ή φρυγανιά με λάδι, ή μικρά τεμάχια γαύρου, σαρδέλας, σκουμπριού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΛΑΜΙ
Απλό Καλάμι:
Επιλέγουμε καλάμι γύρω στα 5 μετρα. η πετονιά πρέπει να από #20 εως #25 και ίση σε μήκος με το καλάμι. Οι χοντρές πετονιές διώχνουν το μεγάλο ψάρι. ο φελλός πρέπει να είναι μικρός και να ισοσταθμίζει με το βαρύδι έτσι ώστε να μην βρίσκει αντίσταση όταν το τραβήξει. Το βαρύδι πρέπει να έχει μέγεθος μικρότερο από την φακή. Αν χρειάζεται δεύτερο βαρύδι, το βάζουμε κοντά στον φελλό. Η απόσταση από το αγγίστρι στο βαρύδι πρέπει να είναι γύρω στους 30 -35 πόντους. Το αγγίστρι πρέπει να απέχει από τον βυθό 10 περίπου πόντους.
Καλάμι Με Μηχανή:
1.     Αρματωσιά κατάλληλη για τα ρηχά νερά.Κέφαλοι, σάρπες, σαργοί, μουρμούρια, μελανούρια και άλλα. Χρησιμοποιούμε πετονιά #14 εως # 18 μεγάλης αντοχής, αγγίστρι παπαγαλέ #8 εώς #6, μολύβι φακή και φελλό. Το μέρος είναι καλό να μαλαγρωθεί.
2.     Η πιο κοινή αρματωσιά. Μπορεί να δολωθεί με οτιδήποτε δολώνεται αλλά μαζεύει περισσότερα μικρόψαρα από την 1. Πετονιές από #14 εως #25, αγγίστρια στραβά σε μικρά νούμερα. Γόπες, πέρκες, μικρές σάρπες και άλλα μικρά ψάρια θα είναι η λεία σας.
3.     Πολυάγγιστρο αφρού. Δολώνεται με ψωμί γυρισμένο από μέσα δηλ. η ψίχα πρέπει να είναι από έξω. Για πετονιά χρησιμοποιούμε #30 εως #35 και αγγίστρια #4 ως #2 παπαγαλέ. Φούσκα σε μέγεθος αυγού είναι κατάλληλη για αυτό το ψάρεμα. Οσο πιο μακριά θέλουμε να πηγαίνει, τόσο περισσότερο νερό θα βάλουμε στη φούσκα. Είναι κατάλληλο για κέφαλους και μελανούρια.
4.     Πολυάγγιστρο βυθού με παράμαλλα. Κατάλληλο αν το δόλωμα είναι ψωμί ή ζυμάρι. Αγγιστρα και πετονιές βάζουμε όπως το 3, μολύβι σε σχήμα ελιάς περαστό, φωσφορούχα χάντρα και στριφτάκι μικρού μεγέθους. Συνηθέστερη λεία οι κέφαλοι.
5.     Τύπος πολυάγγιστρου χωρίς παράμαλλα. Χρήσιμοποιήται αν το δόλωμα είναι σαρδέλλα, φρίσσα ή άλλο μικρόψαρο. Σαργοί, κέφαλοι, στήρες, σμέρνες και χταπόδια θα είναι η λεία σας.
6.     Η κλασσική καθετή. Πετονιές #35 για μανα και #25 για παράμαλλα. Αγγίστρια ίσια μικρού μεγέθους. Το συνηθέστερο δόλωμα γαρίδα, πεταλλίδα, καλαμάρι, σκουλήκια, οστρακοειδή Όλα τα μικρόψαρα έναι ευάλωτα. Περκόχανα, γύλοι, σπάροι.
7.     Αυτή η αρματωσιά δουλεύεται κυρίως νύκτα. Χρησιμοποιούμε πετονιές #40 για μάνα και #30 για παράμαλλα, μολύβι ελιά, αγγίστρια #6 εως # 5 παπαγαλέ, στριφτάρι και φωσφορούχα χάντρα. Δολώματα,Φαραώ, γαρίδα ζωντανή, μάνα, καραβιδάκι. Τσιπούρες, σαργοί, μουρμούρες.

Πηγη stefanoskoletis.gr

Σχόλια