Η λαχτάρα στο ψάρεμα

Λοπον ειναι γεγονος οτι ανεξαρτητα με το ποσο εξοικιωμενος ειναι κανεις με ενα συγκεκριμενο μοντελο ψαρεματος, μια παραμετρος ειναι πανταχου παρουσα και τα παντα πληρουσα η λαχταρα.
Τι ειναι η λαχταρα?
Ας πουμε οτι ειναι μια παθολογικη επιθυμια, μια εσωτερικη ακατανικητη πιεση που νιωθουμε να φερουμε το ψαρι στα χερια μας το συντομοτερο δυνατον, αν ειναι δυνατον σε χρονο μηδεν.
Κι αν δεν ειχε καταστρεπτικες συνεπειες δεν θα καναμε κανενα λογο γι’αυτη αλλα θα την εντασαμε στην λεγομενη συγκινηση του ψαρεματος που μαλλον επιθυμητη ειναι.
Τι κανει η λαχταρα?
Δημιουργει προβληματα στον ελεγχο μας κατα την διαρκεια της παλης με το ψαρι.
Στο ψαρεμα διακρινουμε 3 φασεις, πολυ σημαντικες ολες :
1) το αγκιστρωμα του ψαριου
2) την παλη μεσα στο νερο
3) το αποχιασμα η την εναερια πορεια (αν δεν εχουμε αποχη)
Ας δουμε πως επιδρα η λαχταρα σε καθε φαση και τι προβληματα δημιουργει :
Αγκιστρωμα του ψαριου 
Το ψαρι κανει γενναια τσιμπηματα και εμεις αισθανομαστε τις δονησεις και βλεπουμε το καλαμι να ακολουθαει περιεργες καμπυλες. Τι κανουμε?
Πολλες οι αντιδρασεις μας αλλα συνηθως μαλλον τραβαμε ατσαλα με στοχο να καρφωσουμε καλα. Το ψαρι φτυνει το αγκιστρι η ξεκαρφωνεται επι τοπου η στο δρομο. Ενταξει, ποτε δεν εισαι σιγουρος τι ψαρι ταρακουναει την αρματωσια σου
ωστε να πεις οτι θα κανεις ετσι η αλλιως. Η λαχταρα μας κανει να τραβαμε μαλλον πιο γρηγορα απ’οτι πρεπει, ισως αν χαλαρωσουμε και αφησουμε το ψαρι να καταπιει καλα να ειμαστε πιο τυχεροι. 
Παλη μεσα στο νερο
Το ψαρι εχει καρφωθει, ας υποθεσουμε μαλλον καλα, εχοντας ξεπερασει την πρωτη δυσκολη φαση που μολις περιγραψαμε.
Αρχιζουν τωρα τα πηγαινε-ελα, τραβαει πολυ τα φρενα ανταποκρινονται, τραβαει πιο λιγο μαζευουμε κτλ. Ωραιες ειναι οι λεπτες πετονιες αλλα θελουν ιδιαιτερη προσοχη 
να μην υπερτιμησουμε την δυναμη τους. Αυτη η λανθασμενη υπερτιμηση γινεται λογω της λαχταρας. Σε αλλες συνθηκες, πχ οταν τεσταρουμε στη στερια δεν θα καναμε ποτε αψυχολογητα τεντωματα ομως τωρα με τον ψαρακα στην αλλη ακρη της πετονιας μας τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα. Ειμαστε σε μεγαλη ενταση (λαχταρα) η οποια και μας κανει μαλλον νευρικους και καταστρεφουμε το ιδιο μας το συστημα. Ας σκεφτουμε εκεινη την ωρα οτι, μεγαλο ψαρι ειναι, ας χαλαρωσω κι ας του αφησω ολα μα ολα τα δυνατα περιθωρεια, βασιζομενος στην εξαιρετικη ελαστικοτητα της πετονιας που αυξανει με το μηκος, την ελαστικοτητα του καλαμιου,
και την δυνατοτητα αμεσης ανταποκρισης των φρενων του μηχανισμου.
Μια καλη σκεψη που κανω παντα οταν πιασω ενα γενναιο ψαρακα ειναι..............παει δεν το βγαζω........ παει θα το χασω.........κι αυτο το επαναλαμβανω συνεχεια μεσα μου οσπου διαπιστωνω οτι ξαναγινομαι το ιδιο ψυχρος οσο και πριν τσιμπησει.
Δεν ξερω πως αλλα αυτο με βοηθαει παρα πολυ στο χρονισμο των χειρισμων μου.
Το αποχιασμα η την εναερια πορεια 
Ολα ωραια εως εδω, αγκιστρωσαμε και παλεψαμε και μαλλον καλα τα πηγαμε αφου νασου και ειναι μπροστα μας στα νερα .........ο ψαρακας.
Η πρωτη φυσιολογικη αντιδραση ειναι ο θαυμασμος........τι ψαρακας ειναι αυτος....
Το ψαρι ειναι δυπλα μας αλλα οχι στα χερια μας..........δυστυχως.
Ειναι η φαση του αποχιασματος..........ο επιλογος ............το happy end ??????
Αλλοι αποχιαζουν μονοι τους αλλοι με παρεα, αν αποχιασουμε μονοι μας η λαχταρα ειναι πιο μεγαλη. Το σωστο ειναι να αποχιασω απο το κεφαλι του ψαριου, αλλα αυτο το ατιμο κανει ακομα ...βουτιες.
Δεν βιαζομαι να αποχιασω.......οπως και δεν βιαστηκα να το φερω εως εδω.
Το ψαρι πρεπει να ελθει στην αποχη σκασμενο, κι αυτο θελει χρονο. Πολλες φορες 
το ψαρι θα κανει την υστατη προσπαθεια του λιγο πριν το αποχιασμα, προσοχη,ειναι η τελευταια φαση πριν το happy end, αν τωρα τα κανουμε μουσκεμα θα χαθει η ολη συγκινηση. Ασκαστο ψαρι δυπλα μας ειναι δυναμιτης.
Τελος αν δεν εχουμε αποχη, η εναερια πορεια ας ειναι η ελαχιστη δυνατη, παντα θα ξενερωσουμε κοντα στην ξηρα (βραχος, μωλος) με προσοχη μην υπερεκτιμησουμε την δυναμη του καλαμιου η της πετονιας. Στον αερα δεν εχουμε πια την πολυτελεια της ελαστικοτητας της ναυλον, των φρενων κτλ. και τα σπαρταρισματα θα ειναι πλεον αφιλτραριστα αρα ισχυρες καταπονησεις. Ειναι σκοπιμο μαθαινοντας κανεις το καλαμι του να κανει δοκιμες ξενερισματος διαφορων βαρων ωστε να εξοικιωθει με το που, πως, απο ποιο υψος,με ποιες κινησεις θα φερει στα χερια του το βαρος. Οποιος εχει χασει ψαρια την τελευταια στιγμη θα καταλαβει πολυ καλα τι περιγραφεται εδω.....
Τελειωνοντας ας πουμε οτι με τα πολλα πολλα ψαρεματα θα βελτιωθουμε πολυ στο θεμα της λαχταρας αλλα ποτε δεν θα απαλλαγουμε εντελως...........
Με πολλες ευχες για λιγοτερη λαχταρα....και καλα ψαρια στα χερια μας τελικα.


Πηγή psarema.gr

Σχόλια