Βαθιά καθετή - Το μηχανάκι - Το Ψηφιακό Αμπερόμετρο - Τα βαρίδια - Η αρματωσιά

Το μηχανάκι
Έχετε λοιπόν στη κατοχή σας το τέλειο μηχανάκι. Αυτό όμως μόνο δεν αρκεί. Θα πρέπει να το εξοπλίσετε με μερικά επιπλέον αξεσουάρ αν φυσικά θέλετε την άνεσή σας και να αυξήσετε τα ψαρευτικά σας αποτελέσματα.

Το Ψηφιακό Αμπερόμετρο
Εάν είστε φανατικός χομπίστας τότε ένα ψηφιακό αμπερόμετρο στο μηχανάκι σας είναι απαραίτητο αξεσουάρ. Μέσα σε μία μέρα χρήσης θα μπορείτε να γνωρίζετε και περίπου πόσο επιπλέον βάρος κουβαλάτε στην άνοδο που εκφράζεται βέβαια σε ψάρια. Εκτός κι αν είστε από αυτούς που ανεβάζουν λάστιχα και τσιμεντόλιθους από το βυθό. Η ευαισθησία του είναι φανταστική κάτι που με τα κοινά αμπερόμετρα είναι αδύνατο. Υπάρχουν δύο είδη ψηφιακών αμπερομέτρων:
1) Με οθόνη LED 7 τμημάτων
Είναι πράγματι πολύ καλά όσον αφορά την ευαισθησία αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να φανούν οι ενδείξεις του όταν έχει ήλιο, κάτι που είναι φυσικό όταν είστε στη θάλασσα.
2) Με οθόνη LCD
Είναι ότι καλύτερο έχουμε δει όσον αφορά την ευαισθησία αλλά και τη διαύγεια των ενδείξεων. Διαβάζεται με κόντρα τον ήλιο σε απόσταση μεγαλύτερη από επτά μέτρα και υπό γωνίες + - 120 μοιρών. Είναι όμως αρκετά ακριβό αλλά ότι πληρώνεις παίρνεις.
Τα βαρίδια
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί τύποι βαριδιών που όλα διαφημίζονται από τους καταστηματάρχες σαν τα καλύτερα που τα φτιάχνουν αυτοί με τα πολλά χρόνια εμπειρία που διαθέτουν. Προτιμήστε βαρίδια τύπου οβίδας διότι έχουν πολύ καλή υδροδυναμική συμπεριφορά και στη κάθοδο αλλά και στην άνοδο. Με ένα τύπου οβίδας μπορείτε να κερδίσετε μέχρι και 30 δευτ. στη κάθοδο όσο για τη άνοδο εκεί παίζει ρόλο και το μηχανάκι.
Η αρματωσιά
Η μπαλαδοκαθετή θα πρέπει να είναι με τουλάχιστον δώδεκα ή και περισσότερα αγκίστρια. Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά. Διότι τα βάθη είναι μεγάλα, το ίδιο και οι χρόνοι καθόδου, ανόδου άρα είναι καλύτερα να κατεβαίνετε με περισσότερα αγκίστρια αυξάνοντας τις πιθανότητές σας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά αξιόλογα είδη αρματωσιών. Πειραματιστείτε για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ψάρεμα
Στο βυθό
Υποθέτουμε ότι είστε πλήρως εξοπλισμένοι με τα σχετικά αξεσουάρ που αναφέραμε πιο πάνω. Τι γίνεται τώρα στο βυθό. Υπάρχουν ψάρια ήδη αγκιστρωμένα και άλλα που παίζουν - πιπιλάνε τα δολώματα. Υπάρχουν ψάρια κυνηγοί που απλά περιφέρονται και περιμένουν την ευκαιρία να φάνε. Μόλις βάλετε μπροστά το μοτέρ για να ανεβάσετε συμβαίνουν τα εξής: Αυτά που πιπιλάνε τη νοστιμιά ξαφνικά τη χάνουν από το στόμα τους. Ορμάνε λοιπόν (και προλαβαίνουν λόγω της ομαλής επιτάχυνσης) και την αρπάζουν. Έχετε εξασφαλίσει αποδεδειγμένα 20% περισσότερα ψάρια στο ξεκίνημα του μαζέματος.
Πέντε έως τριάντα μέτρα πάνω από το βυθό
Εδώ κυκλοφορούν πιο μεγάλα ψάρια που καραδοκούν την ευκαιρία για να φάνε. Αν λοιπόν έχετε ρυθμίσει τη ταχύτητα στο 1/3 της μέγιστης του μοτέρ τότε, αφού περάσει ο χρόνος της ομαλής επιτάχυνσης, ανεβάζετε με περίπου 33 μ. ανά λεπτό. Τα μεγάλα ψάρια αρχίζουν και κυνηγάνε την αρματωσιά σας με τα ψάρια διότι αυτά στροβιλίζονται και δίνουν την εντύπωση τραυματισμένου ψαριού που δε μπορεί να πλεύσει κανονικά. Ορμάνε λοιπόν και δαγκώνουν. Αμέσως το ψηφιακό αμπερόμετρο ανεβάζει αμπέρ. Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο.
Το ψάρι της ημέρας
Εάν στα αξεσουάρ που έχετε βάλει στο μηχανάκι σας συμπεριλαμβάνεται και ψηφιακός μετρητής (κάτι σαν βαθύμετρο) τότε είστε προνομιούχοι. Έχετε εξασφαλίσει το μεγάλο ψάρι της ημέρας. Κοιτάτε το μετρητή και βλέπετε ένα νούμερο π.χ. 622. Το απομνημονεύετε και ανεβάζετε τις στροφές από το ροοστάτη στο μέγιστο. Αφήνετε το μηχανάκι να ανεβάζει και ετοιμάζετε μία ζόκα. Που και που ρίχνετε ματιές στο μετρητή για να ξέρετε πόσος χρόνος απομένει για την άνοδο. Πάνω απ' όλα δε χρειάζεται άγχος. Αφού ανέβει η  αρματωσιά σας την ελέγχετε προσεκτικά και αν δείτε να λείπει κάποιο αγκίστρι ή να έχει στραβώσει αλλά όχι από τα τελευταία που είναι κοντά στο βαρίδι, τη βγάζετε από τη μάνα και βάζετε τη ζόκα με ολόκληρα ψάρια, μηδενίζετε το μετρητή και φουντάρετε πάλι. Έχετε όλο το χρόνο τώρα να απαλλάξετε την αρματωσιά σας από τα ψάρια που πιάσατε.
Παρακολουθείτε το μετρητή σας και μόλις φθάσει στο νούμερο που είχατε απομνημονεύσει (622) τότε σταματάτε τη κάθοδο. Το μεγάλο ψάρι θα είναι κάπου εκεί γύρω. Δεν φεύγει. Κατεβάζετε τις στροφές του ροοστάτη και πάλι στο 1/3. Αρχίστε τα κόλπα για  να το δελεάσετε. Βάλτε το μηχανάκι να ανεβάσει για περίπου 10 δευτ. Σταματήστε το. Κοιτάξτε το μετρητή. Χαλαρώστε τα φρένα και ξανακατεβάστε το διπλάσιο από όσο ανεβάσατε. Ξανανεβάστε πάλι να φθάσει ο μετρητής στο νούμερο που είχατε πριν τη τελευταία κάθοδο. Επαναλάβατε 2 - 3 φορές. Σε κάποια από τις ανόδους θα δείτε το ψηφιακό αμπερόμετρο να δείχνει πάνω από 15 αμπέρ. Εδώ χρειάζεται ψυχραιμία. Λασκάρετε λίγο τα φρένα ούτως ώστε όταν το ψάρι κάνει κεφάλι να μπορεί να παίρνει πετονιά αλλά δύσκολα. Διατηρείστε αυτή τη ταχύτητα ανόδου για ένα λεπτό περίπου. Μετά το ένα λεπτό μπορείτε να ανεβάσετε τις στροφές μέχρι το 1/2 και υπομονή. Αφήστε το ψάρι να κουραστεί. Μετά από δύο λεπτά και ανάλογα με το πόσο συχνά δουλεύουν τα φρένα σας (θα καταλάβετε αν έχει κουραστεί το ψάρι) μπορείτε να ανεβάσετε τη  ταχύτητα στα 3/4.
Θα τη διατηρήσετε εδώ μέχρι να δείτε το ψάρι. Ελπίζω να έχετε πρόχειρο το γάντζο. Όταν τελικά το φέρετε μέσα στο σκάφος, βγάλτε τις σχετικές φωτογραφίες και εάν δεν σας αρέσει ή δε το θέλετε δώστε του ένα φιλάκι στο μάγουλο και ξαναρίξτε το προσεκτικά στο νερό. Περιμένουμε να μου στείλετε τις φωτογραφίες σας από ψαρέματα βαθιάς καθετής να τις βάλουμε στο άλμπουμ να τις βλέπει όλος ο ερασιτεχνικός κόσμος.

Πηγη fishingmania.pblogs

Σχόλια