ΤΟ ΤΣΑΠΑΡΙ

Το τσαπαρί είναι μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια τεχνική που δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το νέο ερασιτέχνη ψαρά, παρόλο που τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά. Αναφέρεται κυρίως στα αφρόψαρα (κολιούς ,σαυρίδια κτλ) αλλά με κάποιες ‘τροποποιήσεις’ μπορούμε να πιάσουμε και ψάρια του βυθού (λυθρίνια κτλ) .Για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τσαπαρί, θα του θυμίσει κάτι από καθετή και κάτι από πολυάγκιστρο. Αυτό γιατί έχει πολλά αγκίστρια και δουλεύει σαν την καθετή. Ας δούμε όμως θα ψαρέψουμε με αυτήν την τεχνική. Πρώτα απ’όλα θα χρειαστούμε μια βάρκα (σκάφος) έτσι ώστε να μπορούμε να ανοιχτούμε και νακυνηγήσουμε τα κοπάδια των ψαριών και ένα καλό βυθόμετρο-fishfinder που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα κοπάδια των ψαριών. Το σκάφος όμως θα πρέπει να είναι σχετικά γρήγορο έτσι ώστε να μπορούμε άνετα να βγούμε μπροστά από το κοπάδι, κάνοντας όμως ένα κύκλο γύρω από αυτά προκειμένου να μην τα φοβίσει ο θόρυβος της μηχανής.Τα ψάρια (αφρόψαρα) που ψαρεύομε με το τσαπαρί δεν είναι στατικά και κυνηγάνε την τροφή τους κόντρα στο ρεύμα. Ψαρεύουμε χωρίς να φουντάρουμε την άγκυρα και όταν κόψουν απότομα το τσίμπημα πρέπει να μεταφερθούμε και να βρεθούμε πάλι μπροστά τους. 
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ
Τσαπαριά υπάρχουν έτοιμα και σε μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα ειδών αλιείας . Για τους μερακλήδες όμως και για μεγαλύτερη σιγουριά θα αναλυθούν παρακάτω τα υλικά και το πως φτιάχνουμε την αρματωσιά. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι αρχικά μία ρόδα ή ένα κομμάτι φελλό για να τυλίξουμε την πετονιά μας, πετονιά Νο70 πολύ καλών προδιαγραφών  και ένα μεγάλο βαρίδι προκειμένου να κατεβάζει την αρματωσιά μας γρήγορα. Καλό θα ήταν το βαρίδι να έχει προσαρμοσμένο ένα στριφτάρι στην κορυφή του. Ξεκινάμε τυλίγοντας την 70άρα στην ρόδα αφού την δέσουμε πολύ καλά πάνω σε αυτήν. Στην άλλη άκρη δένουμε ένα σχετικά μεγάλο στριφτάρι. Η μάνα της αρματωσιάς θα αποτελείται από μία 40άρα πετονιά και θα έχει μήκος γύρω στις δύο οργιές. Την μία άκρη τη δένουμε στο στριφτάρι και στην άλλη κάνουμε μία θηλιά, όπως στην καθετή, για να δέσουμε το βαρίδι. Για τα παράμαλλα θα χρησιμοποιήσουμε 30άρα πετονιά. Το μήκος τους θα είναι το πολύ 10 εκ. Αφού δέσουμε σε αυτά το τσαπαρίσιο αγκίστρι θα τοποθετήσουμε πάνω τους φτερά από γλάρο ή χήνα τα οποία τα βρίσκουμε στο εμπόριο (μην σκοτώσετε κανένα για καμιά 10-15αριά φτεράκια, κρίμα είναι). Το δέσιμο του φτερού πάνω στο αγκίστρι θα γίνει με υδραίικο νήμα, τυλίγοντάς το με αυτό 4-5 φορές εκεί ακριβώς που είναι οι βόλτες της πετονιάς με το αγκίστρι. Αυτό θα γίνει περίπου 10 φορές, μιας και τόσα είναι τα απαιτούμενα παράμαλλα.
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΑΡΕΨΟΥΜΕ
Τα ψάρια που κυνηγάμε συνήθως με αυτό το εργαλείο είναι οι κολιοί, τα σκουμπριά, τα σαφρίδια, τα κοκάλια και γενικά τα αφρόψαρα .Καθώς ανεβοκατεβάζουμε την αρματωσιά μας, η κίνηση των φτερών δημιουργεί την αίσθηση στο κοπάδι ότι ανάμεσά τους κινούνται μικρά ψάρια και έτσι ορμάνε χωρίς δισταγμό. Οι ώρες που αποδίδει είναι νωρίς το πρωί πριν χαράξει και αργά το απόγευμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος. Δυστυχώς οι ώρες που ψαρεύει αυτή η τεχνική είναι πολύ περιορισμένες. Οι τροποποιήσεις που αναφέραμε προηγουμένως είναι να δολώσουμε τα αγκίστρια με κάποιο δόλωμα, κυρίως γαρίδα. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουμε το ψάρεμά μας σε τσαπαροκαθετή αυξάνοντας τις πιθανότητες να πιαστεί και κάποιο ψάρι του βυθού όπως κάποιο λυθρίνι. Απλά θα πρέπει να κατεβεί η αρματωσιά στο βυθό και να κυνηγήσουμε τα αφρόψαρα στο κατέβασμα ή στο ανέβασμα της αρματωσιάς.

Πηγη corfufishing.blogspot

Σχόλια