Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΝΥΑ

Η τεχνική αυτή πήρε το όνομα της από τα τεχνικά μολυβένια δολώματα που έφτιαχναν οι Ιάπωνες και με συνδυασμό όπως θα δούμε παρακάτω με φυσικό δόλωμα  προσέλκυαν τα μεγάλα Σπαροειδή.
Όμως η τεχνική αυτή δεν στοχεύει μόνο τα Σπαροειδή αλλά και πολύ μεγαλύτερα ψάρια των μεσόνερων όπως Μαγιάτικα, κυνηγούς,  Τονοειδή κ.α.Τα Tenya συμπληρώνουμε είναι τεχνητά δολώματα εφοδιασμένα με 2 μεγάλα αγκίστρια. Το ένα είναι μόνιμα στελεχωμένο στο τεχνητό και το άλλο είναι το κινούμενο ( κλέφτης ) το οποίο είναι δεμένο σε ειδικό σημείο με ένα μικρό παράμαλλο. Στο μόνιμο αγκίστρι θα δούμε ότι υπάρχει μια  ειδική εγκοπή, αυτή χρησιμοποιείται για να ασφαλίζουμε το δόλωμα επάνω στο Tenya.Τέτοιου είδους τεχνητά θα βρούμε σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με την εταιρία η οποία τα κατασκευάζει. Όμως πρέπει να γνωρίζεται ότι υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και κατατάσσονται  ανάλογα με το βάρος τους. Η επιλογή Του βάρους εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες όπως το βάθος που θα ψαρέψουμε και το ρεύμα που επικρατεί στην περιοχή.
Εξοπλισμός
Τα καλάμια που θα πρέπει να επιλέξουμε για το ψάρεμα με ην τεχνική Tenya θα πρέπει να είναι μήκους από 2.10 εως 2.60. Τα καλάμια αυτά είναι κατασκευασμένα με υλικά εξαιρετικής αντοχής αλλά και με υλικά που κάνουν το καλάμι ελαφρύ. Η μύτη τους είναι λεπτή και ο λόγος είναι για να καταλαβαίνουμε ακόμη και την πιο ύποπτη τσιμπιά. Οι οδηγοί είναι κατασκευασμένοι από υλικά  υψηλής αντοχής ώστε να  αντέχουν τις τριβές του νήματος  που αναπτύσσονται κατά την πάλη με ένα μεγάλο ψάρι.  
Μηχανισμοί
Είναι κυρίως μηχανισμοί τύπου spinning με μπομπίνα μεγάλης χωρητικότητας νήματος – μπροστινά δυνατά  φρένα και με μεγάλο δείκτη έλξης. Πρέπει όπως και με το καλάμια να είναι αρκετά ελαφρού τύπου . 
Νήμα
Στο συγκεκριμένο ψάρεμα θα πρέπει ,αλλά όχι απαραίτητα , να χρησιμοποιούμε νήματα. Στο εμπόριο θα βρούμε μεγάλη ποικιλία με διαφορετικές διαμέτρους. Μια σωστή θα λέγαμε διάμετρο για το ψάρεμα με Tenya είναι 0.10 ( βέβαια αυτό εξαρτάτε και από το τι ψάρια κυνηγάμε ) . Το πλεονέκτημα που έχει το νήμα σε σχέση με την πετονιά είναι ότι λόγω μη ελαστικότητας του ανιχνεύουμε ευκολότερα τις τσιμπιές και πολύ εύκολα καρφώνουμε το ψάρι.
Πως δολώνουμε το φυσικό δόλωμα (Γαρίδα)
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δολώσουμε ένα φυσικό δόλωμα και αυτά  μπορεί να είναι είτε φρέσκα είτε νωπά αλλά και ζωντανά. Εδώ θα περιγράψουμε ένα πολύ καλό και εύκολο τρόπο δόλωσης με μια κατεψυγμένη γαρίδα. Μια γαρίδα μεσαίου μεγέθους είναι αρκετή. Αφού αφαιρέσουμε τα πτερύγια της ουράς της θα περάσουμε αυτήν στο στελεχωμένο αγκίστρι και ακολούθως θα καρφώσουμε το μικρό αγκίστρι στο κεφάλι της γαρίδας. Ένας άλλος τρόπος δόλωσης είναι αυτός που καρφώνουμε το μικρό αγκίστρι στην ουρά της γαρίδας και ακολούθως περνάμε το μεγάλο αγκίστρι στο σώμα της από κάτω προς τα πάνω. Ακολούθως ασφαλίζουμε την γαρίδα στο στέλεχος του tenya με το ειδικό λαστιχάκι που βρίσκεται στην συσκευασία.
Πως δολώνουμε το ζωντανό δόλωμα (καλαμάρι)
Το τεχνητό Tenya μπορεί άριστα  να δολωθεί και με ζωντανό δόλωμα όπως είναι το καλαμάρι ή σουπιά. Σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα είναι θεαματικά γιατί όπως γνωρίζουμε το ζωντανό δόλωμα ελκύει τα ψάρια σε μεγάλο βαθμό. Για να δολώσουμε όμως το ζωντανό θα πρέπει απαραίτητα να διαφοροποιήσουμε το τεχνητό μας , δηλ να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο παράμαλλο στο κλέφτη. Το μήκος του θα πρέπει να είναι ίσο ή και λίγο μεγαλύτερο από το ζωντανό δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Για το παράμαλλο μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετονιά αόρατη καλής ποιότητας διαμέτρου 0.50 ή 0.60 χιλιοστών. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νήμα μεγαλύτερης αντοχής όταν στοχεύουμε μεγαλύτερα ψάρια.  Για να δολώσουμε το ζωντανό καλαμάρι στο Tenya θα πρέπει να περάσουμε το μεγάλο αγκίστρι στην άκρη του καλαμαριού και τον κλέφτη με προσοχή να το περάσουμε ανάμεσα από τα πλοκάμια του από την πάνω πλευρά.
Πως δολώνουμε το νωπό δόλωμα (καλαμάρι)
Μπορούμε εύκολα εκτός της γαρίδας να δολώσουμε λωρίδες από νωπό ή κατεψυγμένο καλαμάρι. Αφού θα κόψουμε το δόλωμα μας σε λωρίδες το δολώνουμε χρησιμοποιώντας τα αγκίστρια του τεχνητού μας όπως δείχνει η σχετική φωτό . Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος δόλωσης και πολύ αποτελεσματικός.
Αρματωσιά:
Η αρματωσιά μπορεί να την φτιάξουμε με διάφορους τρόπους και να την δέσουμε στην μάνα με την βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου  που ονομάζετε bobbin knotterΠρόκειται  για ένα κόμπο χωρίς δεσίματα ( κόμπους ) είναι μια τεχνική πλέξης μεταξύ του παράμαλλου και μάνας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στριφτάρι υψηλής αντοχής .Τα δεσίματα μάνας και παράμαλλου στο στριφτάρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κόμπο  Swivel knot ενώ για το δέσιμο παράμαλλου με το τεχνητό Tenya μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κόμπο Rapala knot.  Το μήκος του παράμαλλου να είναι από πετονιά άριστης ποιότητας τουλάχιστον 0.60 χιλιοστά και μήκος πρακτικά όσο το μήκος του καλαμιού που έχετε στην διάθεση σας. Βέβαια ο καθένας μπορεί να φτιάξει αρματωσιά όπως νομίζει καλύτερα. Δεν είναι νόμος όλα τα παραπάνω. Μια και η τεχνική είναι καινούργια οι πειραματισμοί μας δεν είναι και άσχημη ιδέα ώστε να καταλήξουμε σε κάτι πιο αποτελεσματικό.
Swivel knots:

Rapala Knots:

Ψαρότοποι:
Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι της τεχνικής. Είναι απαραίτητο να βρούμε τα ψάρια γιατί δεν αρκεί να είμαστε καλοί με τις τεχνικές αλλά και να τα  πετύχουμε. Για  να γίνει αυτό θα πρέπει να βρούμε και τον κατάλληλο βυθό η να γνωρίζουμε σημεία όπου κρατάνε σπαροειδή. Εδώ το βυθόμετρο είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Εκεί που έχετε ρίξει παλαιότερα χοντρά παραγάδια και πετύχατε Φαγκριά , ροφούς κ.α καλά ψάρια  εκεί να θεωρήσετε ότι είναι  ένα αξιόλογο σημείο για την επιτυχία και με την τεχνική Tenya.  
Πως ψαρεύουμε με το Tenya:  
Όπως αναφέραμε πιο πάνω η τεχνική με Tenya πραγματοποιείται με σκάφος όπου ο ερασιτέχνης ψαράς ψαρεύει κάθετα προς τον βυθό. Αφού επιλέξουμε το σημείο όπου πιστεύουμε ότι κρατάει ψάρια τότε ακινητοποιούμε το σκάφος και αρχίζουμε σιγά σιγά να βυθίζουμε το τεχνητό μας προς το βυθό. Το Tenya λόγω του μικρού βάρους που έχει αρχίζει να κατεβαίνει προς τον βυθό με ταλαντεύσεις . Τα μάτια που έχει στις πλευρές του και με την βοήθεια των φυσικών δολωμάτων  βοηθάνε ώστε να δελεάζουν τα αρπακτικά να φάνε το δόλωμά μας. Κατά την διαδρομή του τεχνητού προς τον βυθό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα αρπακτικά των μεσόνερων όπως μεγάλα μαγιάτικα, κυνηγούς, παλαμίδες, τονάκια . Οπότε θα πρέπει πάντα να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για μεγάλες μάχες. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ώστε κατά την πάλη μεγάλων ψαριών  ποτέ να μην  ξεπεράσουμε το όριο θραύσης των εργαλείων μας. Όταν το τεχνητό φτάσει στο βυθό εμείς θα πρέπει να κινούμε το δόλωμα και να το ταλαντεύουμε  με αργές  κινήσεις λίγο πιο πάνω από το βυθό ώστε να κάνουμε το δόλωμα μας πιο ορατό στα αρπακτικά του βυθού. Ακόμη μπορούμε να ανεβάζουμε αργά το δόλωμα μας μέχρι τα μεσόνερα και πάλι αργά αργά προς τον βυθό. Όπως καταλαβαίνετε η τεχνική αυτή γίνετε κάπως κουραστική γιατί συνεχώς θα πρέπει να κινούμε το δόλωμα μας και να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Γι αυτό  όλος ο εξοπλισμός για την τεχνική Tenya κατασκευάζετε ώστε να είναι ελαφρύς.

Πηγη corfufishing.blogspot

Σχόλια