Μουρμούρα & η τεχνική της.

Ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια του ψαρά από την ακτή είναι η Μουρμούρα. Για χάρης της έχουν επινοηθεί και κατασκευαστή πολλά εξαρτήματα που πραγματικά διευκολύνουν. Ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια του ψαρά από την ακτή είναι η Μουρμούρα. Για χάρης της έχουν επινοηθεί και κατασκευαστή πολλά εξαρτήματα που πραγματικά διευκολύνουν τη σύλληψη της. Θήραμα που για χάρη του έχουν επινοηθεί πολλές αρματωσιές, που άλλες δουλεύουν σωστά και άλλες όχι.Θα προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε με την εξειδίκευση στο ψάρεμα της και να σας δείξουμε μερικά μυστικά αλλά και αρματωσιές που κατά καιρούς μας έχουν δώσει αξιόλογα ψάρια.
Εξοπλισμός
Kαλάμια :
Χρησιμοποιούμε casting καλάμια με Action 80-170 gr  για να επιτύχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερα πετάγματα. Πολλοί αναρωτιούνται το καλάμι τι θέση πρέπει να έχει, δηλαδή αν θα είναι όρθιο η πλαγιαστό.Όταν υπάρχει έντονος κυματισμός το τοποθετούμε σε όρθια θέση ώστε η πετονιά μας να βρίσκεται πάνω από το κύμα χωρίς αυτό να την επηρεάζει, κάτι πάρα πολύ σημαντικό αφού η ριγωτή είναι ένα ψάρι που σχεδόν ποτέ δεν θα πάρει φρένα από τον μηχανισμό με αποτέλεσμα όλη την δουλειά να την κάνει η μύτη του καλαμιού. Αντίθετα σε χαμηλή θέση πρέπει να βρίσκεται το καλάμι μας σε ήπιες συνθήκες η όταν έχουμε πλαϊνό άνεμο. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε οπτικό ειδοποιητή.
Δολώματα
Όλοι ξέρουμε ότι η Μουρμούρα ζει σε αμμώδεις βυθούς, δεν είναι λοιπόν φυσικό ένα δόλωμα της άμμου να μην της προξενεί καχυποψία ? Η μουρμούρα σκάβει κάθετα την άμμο με την μουσούδα της αναζητώντας μικρά σκουλήκια η όστρακα τα οποία αποτελούν το κύριο μέρος της διατροφής της.
Αμερικάνος – Μαύρο σκουλήκι
είναι δυο σπουδαία δολώματα που αν τους τα προσφέρεις και σωστά δύσκολα η μουρμούρα θα μπορέσει να αντισταθεί.
Κόκκινο σκουλήκι, ένα σκουλήκι που μπορεί ε ο καθένας μας να βγάλει και μάλιστα πολύ εύκολα. Χωρίς βουτιές και ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις όπως τα υπόλοιπα σκουλήκια. Το μόνο που θέλει είναι να πας εκεί που σκάει το κύμα να σκάψεις λίγο με τα χέρια σου την άμμο και αν υπάρχει, μέσα το μαζεύεις και στη συνέχεια το δολώνεις στο αγκίστρι σου με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα ψάρια, σχεδόν όλα, το προτιμούν.
Μονοδόλι Μάνα
είναι εξίσου καλά και μια και είναι αρκετά σκληρά απευθύνονται στα μεγαλύτερα του είδους.
Οστρακοειδή
είναι επίσης εξαίρετα δολώματα όπως οι γυαλιστερές και τα κυδώνια ιδιαίτερα αν γνωρίζουμε ότι στην περιοχή που ψαρεύουμε υπάρχουν, προσωπικά δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ψαρέψει τη ριγωτή ανοίγοντας λίγο το δόλωμα και δολώνοντας με προσοχή από την πίσω πλευρά, έτσι ώστε η μύτη του αγκιστριού να βγαίνει  στο κόκκινο μέρος, βασική προϋπόθεση είναι τα δολώματα να είναι ζωντανά.
Ακροβάτης
Απευθύνεται και για άλλα  γνωστά ψάρια που κυνηγά ο ερασιτέχνης ψαράς εκτός από την μουρμούρα, όπως τσιπούρες, σαργούς, κακαρέλους, χωρίς να αγνοήσουμε και τα υπόλοιπα ψάρια, τα οποία ποτέ δε λένε όχι σε ένα καλοδολωμένο αγκίστρι με ακροβάτη.
Βάση δολωμάτων
Ένα εξάρτημα που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε συγκεντρωμένη μια μεγάλη γκάμα δολωμάτων και να τα διατηρούμε σε άριστη κατάσταση.Μπορούμε να την κατασκευάσουμε μόνοι μας η να την αγοράσουμε. Θα ήταν κοροϊδία όμως να δώσουμε λεφτά για μια τόσο απλή κατασκευή που μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε. Αγοράστε μία λεπτή λαμαρίνα σε τετράγωνο σχήμα, τις διαστάσεις επιλέξτε της εσείς σύμφωνα με την ποσότητα που θέλετε να τοποθετήσετε, κόψτε με ένα ψαλίδι γύρω στους τέσσερις πόντους τις 4 γωνιές της και στραβώστε τα πλαϊνά κομμάτια της λαμαρίνας και έτοιμη η βάσει. Τώρα αν δεν θέλετε να σκύβετε  όταν δολώνεται τι να σας πω βάλτε μια βάσει βρε αδερφέ και ρυθμίστε την στο ύψος που εσείς επιθυμείται. Γεμίστε την βάσει που φτιάξατε με άμμο και θαλασσινό νερό και τοποθετήστε τα σκουλήκια σας. Αυτά θα εισχωρήσουν μέσα στην άμμο με συνέπεια να συντηρούνται άψογα όπως είπαμε παραπάνω.
Αρματωσιές & Παράμαλλα
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι ίσως η αρματωσιές και τα παράμαλλα. Είναι ένας κανόνας διαπραγμάτευσης με το ένστικτο και τη νοοτροπία του ψαριού. Μια αρματωσιά με δύο αγκίστρια είναι και αυτή που κατά πολλούς ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία στο ψάρεμα της. Σίγουρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρματωσιά με ένα αγκίστρι με μεγαλύτερες επιτυχίες αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιώντας μαλακά δολώματα όπως είναι τα σκουλήκια έχουμε πολλές φθορές, για αυτό περισσότερα αγκίστρια περισσότερα καλά δολώματα. Ένας γενικός κανόνας συνήθως είναι να χρησιμοποιούμε patter noster, αλλά καλό θα είναι να ασχοληθείτε με κάποιες  διάφορες τροποποιήσεις που σίγουρα θα δουλέψουν καλύτερα από τα κλασικά patter noster. Εγώ θα σας αναφέρω κάποιες αρματωσιές στα σχήματα μαθαίνοντας τες από διάφορα ενημερωτικά έντυπα που αποδείχθηκαν στις δοκιμές πολύ καλές. Στην μάνα χρησιμοποιούμε 0.30 πετονιά και παράμαλλο 0.20 fluorocarbon με μολύβι γύρω στα 100 gr , αν επιθυμείται να χρησιμοποιήσετε πιο βαρύ μολύβι τότε  ενισχύστε τη  μάνα, προτιμήστε 0.35 ενισχυμένη ,ενώ τα παράμαλλα αφήστε τα ίδια. καλώ θα είναι να έχετε έτοιμα παράμαλλα μαζί σας μια και η πετονιά των 0.20 δεν θα αργήσει να βιρινιάσει με αποτέλεσμα να μην ψαρεύει άλλο. Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα αγκίστρι τότε δουλέψτε το super long arm bait clip. Είναι μια αρματωσιά για σαργούς της άμμου με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην μουρμούρα μια και αυτά τα ψάρια βόσκουν μαζί με την ριγωτή.
Παρουσίαση και τρόπος δόλωσης του σκουληκιού 
Όσο πιο τέλεια παρουσιάσετε ένα δόλωμα στην καλύτερη φυσική του μορφή τόσο και πιο καλά αποτελέσματα θα έχετε. Στην μεγάλη μουρμούρα όπως και στα πιο πολλά ψάρια πρέπει να τις προσφέρουμε το σκουλήκι δολωμένο ολόκληρο ενώ αντίθετα τα μικρά του είδους μάλλον προτιμούν ψιλοκομμένα. Η μουρμούρα ρουφάει με μεγάλη ευκολία το δόλωμα, καχύποπτη όμως όπως είναι με την ίδια ευκολία το φτύνει όταν αισθανθεί το κίνδυνο. Κόψτε λίγο την ουρά του σκουληκιού για να δημιουργηθεί άνοιγμα για την βελόνα αλλά και για να βγει λίγο αίμα, περνάμε τη βελόνα σε ολόκληρο το σκουλήκι και την βγάζουμε λίγο πριν από το κεφάλι του .Καρφώνουμε το αγκίστρι μας στην τρύπα της βελόνας και τεντώνουμε με το δεξί μας χέρι το παράμαλλο τερματίζοντας το στο μυτερό κομμάτι της βελόνας ώστε να δημιουργηθεί μεταξύ τους ένα τόξο, και έπειτα με το αριστερό μας χέρι σπρώχνουμε αργά το σκουλήκι και αυτό να περάσει στο αγκίστρι μας καλύπτοντας και λίγο παράμαλλο.
Κείμενο Παπαδόπουλος Γεώργιος
Πηγή 4fishing

Σχόλια