Τεχνικές ψάρεμα από την ακτή

(Aπίκο)
Στα ψαρέματα από την ακτή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν ψαρεύουμε ποτέ έναν τόπο που το βάθος του είναι μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού που διαθέτουμε, ακόμα κι αν το μήκος του είναι το ίδιο με το βάθος του λιμανιού. Επειδή όλοι οι τόποι δεν έχουν το ίδιο βάθος πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα από ένα καλάμια μεγάλου μήκους στο ψάρεμα απίκο, είτε ψαρεύουμε με φελλό, είτε με την κλασσική μέθοδο. Στο συγκεκριμένο ψάρεμα, δεν χρειάζεται να έχουμε φελλό ή καρτελάκι, έστω και αν το βάθος είναι μεγάλο. Ένας από τους τρόπους με σκοπό να ψαρέψουμε σε πιο βαθιά νερά, είναι εκείνος όπου κάποιοι ψαράδες μεγαλώνουν την αρματωσιά, κάτι που όμως δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχει καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος.
(Με καλάμι από την ακτή)
Το ψάρεμα από την ακτή μπορεί να αποδειχθεί ως ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους ψαρέματος, αρκεί να επιλέξουμε τον σωστό τρόπο και να ακολουθήσουμε τις σχετικές διαδικασίες. Υπάρχουν καλά ψάρια που γυαλώνουν όπως τσιπούρες, σαργοί και μουρμούρες που μπορούν θαυμάσια να καταλήξουν στην ψαροσακούλα μας.
(Εγγλέζικο)
Μια από τις πιο ενδεδειγμένες τεχνικές για ψάρεμα από μόλους και λιμάνια είναι το λεγόμενο «Εγγλέζικο». Πραγματοποιείται με μεγάλο καλάμι, ειδικό φελλό και μηχανισμό με γρήγορη ανάκτηση πετονιάς. Για το ψάρεμα με εγγλέζικη τεχνική ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να είναι πολύ καλός για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, καθώς έχουμε να αναζητήσουμε ψάρια μαχητικά και ακούραστα που πολεμούν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνάμεις.
(Ψάρεμα με πεταχτάρι)
Ο κλασσικότερος και ίσως πιο αγαπημένος τρόπος ψαρέματος του ερασιτέχνη ψαρά είναι το «πεταχτάρι. Ο τρόπος αυτός αλίευσης ονομάζεται έτσι γιατί «πετάμε» το αλιευτικό εργαλείο από την ακτή προς τη θάλασσα. Το πεταχτάρι είναι απλό και μπορούμε να το κατασκευάσουμε ακόμη και μόνοι μας, χρησιμοποιώντας πετονιά στριφτάρι, αγκίστρια και μολύβι, ή να το αγοράσουμε έτοιμο από κατάστημα ειδών αλιείας.Σκοπός του σωληνωτού βαριδιού είναι να μείνει κολλημένο στο βυθό καθώς το ψάρι τσιμπά, ή γλύφει το δόλωμα ώστε να μην υποψιαστεί και φύγει. Ανάλογα με το βάρος της μολυβήθρας θα είναι και η απόσταση που θα καταφέρουμε να πετάξουμε. Όμως, όσο πιο απλή και μικρή αρματωσιά διαθέτουμε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.'Eνα από τα καλύτερα ψάρια που κυνηγά ο ψαράς είναι η Τσιπούρα.Η Τσιπούρα βρίσκεται σε αμμώδεις βυθούς και συνήθως γιαλώνει. Εκεί θα ρίξουμε το πεταχτάρι μας το οποίο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερο και αθέατο διότι το ψάρι αυτό είναι πανέξυπνο. Χρησιμοποιούμε πετονιά 25 το πολύ 30mm και περνάμε ένα βαρίδι σωληνωτό, όσο το δυνατόν μικρότερο πριν δέσουμε το αγκίστρι της επιλογής μας πού θα πρέπει να είναι Νο3 ή Νο4 παπαγαλάκι ή άλλου τύπου με μεγάλη κοιλιά.
(ΠΟΛΥΆΓΚΙΣΤΡΟ)
Στα ψαρέματα από την ακτή χρησιμοποιούμε εκτός των άλλων και πολυάγκιστρα που μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα από κατάστημα ειδών αλιείας, ή να τα φτιάξουμε και μόνοι μας. Σε ένα κομμάτι διάφανούς ενισχυμένης πετονιάς μήκους εξήντα περίπου πόντων Νο 45 έως 50 χιλιοστά , δένουμε σε απόσταση ενός έως ενάμισι εκατοστού, δεκαπέντε έως δεκαοκτώ αγκίστρια Νο 2 με πάρα πολύ ευαίσθητο αρπάδι και ανάμεσα στην αρματωσιά και τη μάνα, δένουμε δυνατό στριφτάρι βαρέως τύπου.
Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πετονιάς, διότι φανταστείτε το ψάρι που θα μασήσει και θα ξαναμασήσει το δόλωμα, πόσο θα την επιβαρύνει. Καλά δεμένα πρέπει να είναι και τα αγκίστρια, ενώ η αρματωσιά μας προσεγμένη ώστε να μην έχουμε κοψίματα. Η πετονιά πρέπει να είναι διαφανής και όχι πράσινη, κόκκινη κλπ, διότι το ψαροδόλι που θα χρησιμοποιήσουμε ως δόλωμα είναι ασημόλευκο. Το πρώτο αγκίστρι που θα δέσουμε πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος, διότι προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε το πολυάγκιστρο μετά από κάθε χρήση, δεν θα καταφέρουμε τίποτε άλλο εκτός του να εκνευριστούμε. Αν όμως υπάρχει ένα διαφορετικού χρώματος τα πράγματα απλοποιούνται διότι ξέρουμε τουλάχιστον από πού αρχίζει το πολυάγκιστρο.Δένουμε το πολυάγκιστρο σε καρούλα και χρησιμοποιούμε πετονιά σαρανταπέντε έως πενήντα χιλιοστά, πάντα πολύ καλής ποιότητος και μαλακή.
(ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΟ)
Όταν λέμε μονάγκιστρο, εννοούμε το αλιευτικό εργαλείο με ένα αγκίστρι και τρύπιο κινητό μολύβι σε σχήμα ελιάς. Το παράμαλλο έχει μήκος 30-40 εκατοστά (σε κάποιες περιπτώσεις έως και 1 μέτρο) και αγκίστρι Νο3 ή Νο4, γιατί ο στόχος μας είναι μεγαλύτερα ψάρια.

Σχόλια