ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΓΟΥ

Το ψάρεμα του Σαργού είναι η συνηθέστερη τεχνική ψαρέματος, αφού οι ερασιτέχνες του είδους δείχνουν να το απολαμβάνουν αρκετά συχνά. Ο σαργός ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων, με μήκος που μπορεί να φτάσει και τα 45 cm., ενώ το βάρος του σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 2 κιλά. Τα μικρότερα ψάρια ζουν κοπαδιαστά, ενώ τα μεγαλύτερα προτιμούν να βόσκουν μόνα, ώστε να μη χρειάζεται να μοιράζονται τα λαχταριστά δολώματα. Είναι, γενικά, παμφάγο ψάρι και δεν φημίζεται και πολύ για την εξυπνάδα του, όπως πολλοί νομίζουν. Το ψάρεμα του σαργού μπορεί να επιτευχθεί με πολλές τεχνικές, όπως με ψιλά παραγάδια, πετακτάρια, καθετές, αλλά και με παράκτιο ψάρεμα. Η πιο διαδεδομένη τεχνική παράκτιου ψαρέματος είναι αυτή των βράχων (rockfishing). Οι συνηθέστεροι τόποι όπου μπορούμε να συναντήσουμε το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να είναι τα βράχια, οι σχισμές, τα μονόπετρα, όπου εκεί δημιουργούν και τις αποικίες τους. Βέβαια, μπορούμε να τους συναντήσουμε και σε μεγαλύτερα βάθη με μορφολογία βυθού τραγάνας και φικιάδων. Είναι συνήθως νυκτόβιο ψάρι και οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμά του είναι σίγουρα οι βραδινές και οι πρώτες πρωινές. Ο σαργός, όπως είπαμε, είναι παμφάγο ψάρι που αν πεινάσει τρώει τα πάντα, από τα καλύτερα δολώματα όπως γαρίδα, καραβιδάκι, σκαρτσίνι, σκουλήκια (φαραώ), μέχρι και απλή ζύμη και ψωμοτύρι. Ο σαργός ορμάει απίστευτα και το να αγκιστρωθεί είναι μια εύκολη υπόθεση. Το θέμα είναι να τον ανεβάσεις, αφού το συγκεκριμένο ψάρι θεωρείται καλός μαχητής. Οι καλύτερες συνθήκες ψαρέματος του σαργού είναι αυτές όπου η κατάσταση της θάλασσας είναι ελαφρώς φουρτουνιασμένη, ώστε να νερά τη συγκεκριμένη στιγμή ναι είναι θολωμένα, οπότε η τεχνική του rock fishing είναι ό,τι καλύτερο. Με αυτές τις συνθήκες μια μονάγκιστρη αρματωσιά με μέτριο μέχρι κοντό παράμαλλο, 35-50 cm, είναι η ιδανικότερη. Το βαρίδι σίγουρα να είναι περαστό για να αποφεύγουμε τυχόν σκαλώματα. Σε πιο βαθιά νερά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερα παράμαλλα, μέχρι και 90 cm. Επίσης, μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε και διπλάρια με το βαρίδι κάτω. Για το ψάρεμα του σαργού επιλέγουμε λεπτά αλλά πολύ καλής ποιότητας εργαλεία. Η μάνα μπορεί να είναι μέχρι 30mm, ενώ τα παράμαλλα 22-25 mm αόρατα. Τα αγκίστρια δε να μην είναι μεγάλα. Τα καλάμια που χρησιμοποιούμε για το rock fishing μπορεί να είναι τηλεσκοπικά, δίσπαστα, που το μήκος τους μπορεί να φτάνει τα 4,20 m, μεσαίας δράσης, με ανάλογους μηχανισμούς.     
Συνηθέστερες αρματωσιές για το παράκτιο ψάρεμα του σαργού μπορεί να είναι:
- Σταθερή αρματωσιά με κοντά παράμαλλα, αν πρόκειται για βραχώδη βυθό.
- Τραγάνες και πλακοφυκιάδες - τα παράμαλλα λίγο μεγαλύτερα.
- Σε μονόπετρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μονάγκιστρη συρόμενη αρματωσιά με μεγάλα παράμαλλα. 
Στην περίπτωση της καθετής από σκάφος τα πράγματα απλουστεύουν, γιατί δεν χρειάζονται και πολύ εξειδικευμένες κατασκευές αρματωσιάς· ένα διπλάρι με μάνα 30άρα και παράμαλλα 25 mm με μήκος 60 cm και αγκίστρια Νο 6. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα παράμαλλα μπορεί να εφοδιαστούν με φωσφορούχες χάντρες, οι οποίες απέδειξαν ότι δουλεύουν καλά.
  Το Τip του Σαργού: Το ξέρατε ότι μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικιά του          Σαργού ανάλογα με το βάρος του;;;;;;;

Ο Σαργός πάιρνει βάρος 60-80γρ τον χρόνο. Εαν για παράδειγμα πιάσετε ένα Σαργό βάρους 500γρ τότε η ηλικία του είναι: 6 περίπου χρονών. 

Κείμενο: Μάριος Σάββα-Κυριάκος Μουζούρης
Πηγη waterboys

Σχόλια