INCHIKU - Μια πρόκληση στο ψάρεμα

Πριν από λίγο καιρό, αναφερθήκαμε στην τεχνική Tenya που αφορούσε τεχνική σε light vertical Jigging, που σκοπός αυτής της τεχνικής ήταν να προσελκύσει μεγάλα αρπακτικά, συνδυάζοντας το τεχνητό δόλωμα με ένα φυσικό, και, όπως περιγράψαμε, κυρίως γαρίδα. Η τεχνική Inchiku πλησιάζει λίγο την τεχνική Τenya, με τη μόνη διαφορά ότι το δόλωμα που χρησιμοποιούμε είναι εξ ολοκλήρου τεχνητό σε συνδυασμό ενός μεταλλικού jig και ενός σιλικονούχου χρωματιστού χταποδιού. Η τεχνική αυτή, όπως και οι προηγούμενες jigging τεχνικές, προήλθαν από τη μακρινή Ιαπωνία, και σκοπό έχει, ακριβώς όπως και οι άλλες τεχνικές, να προσελκύσει μεγάλα αρπακτικά, είτε αυτά βρίσκονται στο βυθό, φαγκριά, συναγρίδες, ροφούς, σφυρίδες, σκορπίνες, αλλά και ψάρια των μισόνερων, όπως τόνους, μαγιάτικα, παλαμίδες κ.ά. Αφού η τεχνική που περιγράφουμε συγκαταλέγεται σε jigging (=αναπήδηση), καταλαβαίνουμε ότι προσελκύουμε τα ψάρια με τη σωστή πάντα κίνηση του τεχνητού μας, η οποία κίνηση άλλοτε θα είναι στο βυθό και άλλοτε στα μισόνερα. Βέβαια, μια σωστή κίνηση του δολώματός μας δεν αρκεί για να πετύχουμε το στόχο μας, αλλά χρειάζονται κι άλλα πολλά, και μαζί με όλα αυτά χρειάζεται κυρίως υπομονή και επιμονή. Πάμε όμως να δούμε, αρχικά, τα εργαλεία με τα οποία πρέπει να εφοδιαστούμε, ώστε να ξεκινήσουμε την τεχνική μας.
ΚΑΛΑΜΙ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Ένα παραβολικό καλάμι για την τεχνική Ιnchiku είναι απαραίτητο. Ένα καλάμι δηλαδή που να μην ξεπερνάει τα δύο μέτρα, με μεγάλη χειρολαβή η οποία να μπορεί να μπει κάτω από τη μασχάλη μας για να μας ξεκουράζει κάπως, αφού η τεχνική αυτή απαιτεί να έχουμε το καλάμι μας και τον μηχανισμό μας σε κίνηση. Βέβαια, ένα καλό light Jigging καλάμι λιγότερο παραβολικό, 250γ, θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη λύση, γιατί με τέτοια καλάμια μπορούμε πιο εύκολα να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα και πιο μαχητικά ψάρια, ειδικά στα πρώτα τους κεφάλια. Στο εμπόριο δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο καλό στην τιμή αλλά και στην ποιότητα που ψάχνετε. Εγώ, για παράδειγμα, και χωρίς να θέλω να διαφημίσω το προϊόν, διαθέτω το beastmaster Kabura της Shimanno, το οποίο δεν σας κρύβω ότι το χρησιμοποιώ και για άλλους σκοπούς όπως καθετή και ό,τι άλλο ψάρεμα έχει σχέση με light Jigging. Προσοχή όμως χρειάζεται ως προς την αντοχή του κάθε καλαμιού. Ποτέ δεν περνάμε τα όριά τους και δεν διακινδυνεύουμε με παλικαριές τα εργαλεία μας. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε και τι όριο θραύσης έχει, είτε αυτό ονομάζεται καλάμι, είτε μηχανισμός, πετονιά, νήμα κ.ά. Ο μηχανισμός για μια τέτοια τεχνική μπορεί να είναι σταθερού ή περιστρεφόμενου τυμπάνου. Αυτό που παίζει ουσιαστικό ρόλο είναι η αντοχή των φρένων. Θα πρέπει να επιλέξουμε έναν μηχανισμό που να αντέχει φρένα 5 κιλών τουλάχιστον. Στην περίπτωση που θα διαλέξουμε μηχανισμό σταθερού τυμπάνου, θα πρέπει να έχουμε κατά νου να έχει δυνατότητες μεγάλης έλξης, ενώ τα φρένα να είναι μπροστινά. Ένας μηχανισμός 4000 πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικός. Φυσικά, τα καλά καταστήματα ειδών αλιείας έχουν ξεχωρίσει τους μηχανισμούς Jigging, και με τη βοήθεια ανθρώπων που επανδρώνουν τα καταστήματα αυτά που θα είναι και γνώστες των πραγμάτων, θα επιλέξετε τον μηχανισμό που σας ταιριάζει, πάντα σύμφωνα με το τι αντέχει η τσέπη σας.
ΝΗΜΑ & ΠΑΡΑΜΑΛΛΑ: Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε τεχνικές Jigging καλό θα είναι να γεμίζουμε την μπομπίνα του μηχανισμού μας με ένα πολύ δυνατό νήμα, που στη συνέχεια θα ενώσουμε παράμαλλο το οποίο θα είναι από πετονιά εξίσου καλή και κατά προτίμηση αόρατη. Ο σύνδεσμος νήματος και παράμαλλου δεν θα πρέπει να γίνει με στριφτάρι, αλλά με τον κόμπο Tony pena. Πρόκειται για έναν πολύ απλό κόμπο και πολύ δυνατό, ο οποίος πρέπει να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείται γενικά για τεχνικές Jigging και deep JiggingTo νήμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 0,16mm περίπου 24lb, ενώ το παράμαλλο να έχει διάμετρο 0,50-0,60mm.
ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΟΛΩΜΑ Inchiku: Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, το συγκεκριμένο δόλωμα αποτελείται από δύο μέρη: Το στέλεχος, το οποίο είναι μεταλλικό, και την ουρά να την πούμε, η οποία αποτελείται από ένα χρωματιστό χταπόδι με τα αγκίστρια. Η συνεργασία των δύο αυτών τεχνητών κομματιών, σε συνδυασμό με τη σωστή κίνηση που θα του δώσουμε, μιμείται άξια την κίνηση ενός μαλακίου που προσελκύει άμεσα τα αρπακτικά. Εδώ, βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές τα ψάρια δεν θα ορμήσουν άμεσα, αλλά θα περιεργαστούν αρκετή ώρα το δόλωμα, μέχρι να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται για παγίδα. Εδώ χρειάζεται η δική μας τεχνική στην κίνησή του, ώστε να το ξεγελάσουμε και να το δελεάσουμε να αρπάξει το δόλωμα. Επίσης, πολύ πιθανόν το ψάρι να ορμήξει στο δόλωμά μας όταν αυτό αρχίσει την κάθοδό του προς τον βυθό, οπότε σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να καρφώσουμε το ψάρι γρήγορα. Τεχνητά Inchiku θα βρείτε στα καταστήματα ειδών αλιείας, σε διάφορους χρωματισμούς και βάρη, ανάλογα σε τι βυθούς θα επιλέξετε να ψαρέψετε. Κατά τη γνώμη μου, ένα τεχνητό, βάρους 180-200γρ, είναι αρκετό για αρχή. Οπωσδήποτε διάφορα είδη θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν στο σκάφος. 
ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΒΥΘΟΥ: Εδώ αντιμετωπίζουμε το πιο δύσκολο κομμάτι της τεχνικής. Για να εντοπίσουμε τα μεγάλα ψάρια, θα πρέπει πρώτα να βρούμε τον κατάλληλο βυθό, δηλαδή τις ξέρες, ναυάγια, μονόπετρα, λασποτράγανα και γενικά τους βυθούς όπου συνήθως βόσκουν τα μεγάλα και καλά αρπακτικά. Για να γίνει αυτό, σίγουρα η χρήση ενός καλού βυθομέτρου και GPS Plotter είναι αναγκαία. Η σωστή ανάγνωση ενός βυθομέτρου θα μας δώσει κάποιες πληροφορίες όπως ύπαρξη μεγάλων ψαριών, μορφολογία του βυθού που μας ενδιαφέρει άμεσα, την ύπαρξη των τοπικών ρευμάτων - εξίσου σημαντική ώστε με τον σωστό χειρισμό να μπορούμε να έχουμε το σκάφος μας πάνω από τον επιλεγμένο βυθό αρκετή ώρα και το δόλωμά μας να κάνει καλή δουλειά.
ΤΕΧΝΙΚΗ: Αφού η συγκεκριμένη τεχνική συγκαταλέγεται σε vertical Jigging,  τότε θα πρέπει το ψάρεμά μας να γίνεται όσο το δυνατόν κάθετα και να μπορούμε να κινούμε το δόλωμά μας με αργές κινήσεις. Οι κινήσεις του δολώματός μας μπορεί να γίνουν είτε με αργές περιτυλίξεις του νήματός μας, είτε με τινάγματα της μύτης του καλαμιού μας. Για να μπορέσουμε να αρχίσουμε το ψάρεμά μας, θα πρέπει το δόλωμα να πατήσει τον βυθό, ακολούθως, όπως είπαμε πιο πάνω, το φέρνουμε αργά-αργά προς τα μισόνερα, απασφαλίζουμε τον μηχανισμό μας και αφήνουμε το δόλωμά μας να συνεχίσει το δρόμο του προς το βυθό με τη βοήθεια του βάρους του. Όπως καταλαβαίνετε, οι τεχνικές jigging απαιτούν να δουλεύουμε καλάμι και μηχανισμό συνέχεια και δεν είναι τεχνική της καρέκλας. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε την τεχνική αυτή, και με  υπομονή και επιμονή τα άριστα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν. 

Πηγή waterboys

Σχόλια