Light Jigging – Slow Pitch

Πρόκειται για μια καινούργια και πολύ αξιόλογη τεχνική που προήλθε από την Ιαπωνία, όπως άλλωστε και οι περισσότερες τεχνικές ψαρέματος. Οι τεχνικές του Light Jigging εφαρμόστηκαν μετά τις τεχνικές του κλασικού jigging, και ο λόγος είναι πολύ απλός· για να δελεάσουμε τα ψάρια, και, χωρίς να τα πονηρέψουμε, να αρπάξουν το τεχνητό δόλωμα του slow pitch με μια τελείως διαφορετική τεχνική πέραν του κλασικού jiggingΤο Jigging slow pitch απαιτεί πολύ λεπτά εργαλεία και η φιλοσοφία αυτής της τεχνικής είναι να μπορούμε να κατεβάσουμε ένα πλάνο με πολύ λίγα γραμμάρια σε μεγάλα βάθη, ώστε αυτό να μπορεί με τις πολύ αργές κινήσεις μας να μιμηθεί άριστα την πλεύση ενός ζωντανού ψαριού, που αυτό θα επιτύχει την άμεση αρπαγή του θηράματος που ψάχνουμε. Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειάζονται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Λεπτό καλάμι, ειδικά σχεδιασμένο για light jigging. Το αρπακτικό ψάρι κτυπάει το δόλωμά μας σε δύο χρόνους· την πρώτη φορά θα το κτυπήσει και θα το αφήσει, θα κάνει μια στροφή, και αμέσως θα το κτυπήσει δεύτερη φορά. Εάν στο πρώτο κτύπημα καταλάβει ότι κάτι κρατάει το δόλωμα, το ψάρι απλά εξαφανίζεται. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουμε λεπτό (παραβολικό) καλάμι, ώστε με την πρώτη τσιμπιά να λυγίσει το καλάμι αρκετά και το ψάρι να μην καταλάβει τη διαφορά.
2. Μηχανισμό με πολύ καλά φρένα και έλξη, ώστε να κρατήσει ένα μαχητικό ψάρι.
3. Λεπτό νήμα. Ένα νήμα της τάξεως P 2-3 είναι αρκετά καλό για την τεχνική που περιγράφουμε. Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο λεπτά εργαλεία χρησιμοποιούμε, καταφέρνουμε να στείλουμε ένα μικρό πλάνο στο βυθό εύκολα, και ο λόγος είναι ότι με τα λεπτά αυτά εργαλεία νικούμε το θαλάσσιο ρεύμα που επικρατεί στην περιοχή.
4. Οι πλάνοι (Jigs) του slow pitch είναι σχεδιασμένοι ώστε το βάρος τους να είναι στη μέση. Το αρματώνουμε με 4 αγκίστρια από τα οποία δύο θα αρματωθούν στο μπροστινό μέρος του πλάνου και δύο στο πίσω μέρος του πλάνου. Στο εμπόριο θα βρείτε έτοιμα αγκίστρια, διαφόρων μεγεθών. Απλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την επιλογή των αγκιστριών μας· θα πρέπει και αυτά να είναι μικρά, για να μην καταλαμβάνουν περιττό βάρος επάνω στο πλάνο μας. Επίσης, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τοποθέτηση των αγκιστριών μας. Δεν θα πρέπει ποτέ τα μπροστινά αγκίστρια να μπλέκουν με αυτά που βρίσκονται στο πίσω μέρος του πλάνου, γιατί αν γίνει αυτό, τότε ο πλάνος μας δεν ψαρεύει. Ενδεικτικά, ένας πλάνος–slow pitch βάρους 75γρ μπορεί να ψαρέψει άριστα σε βάθος 100μ, εφόσον γίνουν σωστά οι ανάλογοι χειρισμοί μας.
5. Το παράμαλλο μας πρέπει να είναι απαραίτητα αόρατο περίπου 0.50mm διάμετρο και το μήκος του 6μ. Επάνω στο παράμαλλο θα δέσουμε το ψαράκι μας. Η τεχνική του ψαρέματος του slow pitch δεν είναι τίποτε άλλο από το να προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τον πλάνο μας σε πλούσιους βραχώδεις βυθούς, 5 εως 10 μέτρα πριν τον βυθό, και να αρχίσουμε πολύ σιγά να ανεβάζουμε τον πλάνο μας προς τα επάνω. Ένας μηχανισμός ο οποίος μπορεί να τυλίγει νήμα από 76εκ και πάνω ανά περιστροφή θεωρείται ο καταλληλότερος για τεχνικές light emotion ή light jigging, διότι με αυτήν την ανάκτηση του πλάνου μας του δίνουμε μια άριστη πλεύση και πολύ δελεαστική για τα μεγάλα αρπακτικά.
Αυτά, εν ολίγοις, όσον αφορά στην καινούργια τεχνική του slow pitch, που σίγουρα όποιος την προσπαθήσει δεν θα βγει χαμένος. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι τεχνικές του jigging απαιτούν την επιμονή και την υπομονή μέχρι τα αποτελέσματα να μας χαροποιήσουν.

Πηγή waterboys

Σχόλια