Ένας τρόπος ψαρέματος αρκετά οικονομικός o οποίος απαιτεί απλά μεν υλικά αλλά σωστή τεχνική και καλό στήσιμο της αρματωσιάς μας για να έχουμε καλά αποτελέσματα είναι το ψάρεμα συρτής με μολύβι φύλακα. Το μολύβι φύλακας μας επιτρέπει να σύρουμε το δόλωμα μας κοντά στα επίμαχα σημεία όπου κυκλοφορούν τα ψάρια. Αυτά τα σημεία ως συνήθως είναι κοντά σε μονόπετρα στον πυθμένα, σε σκασίματα, σε απότομες εναλλαγές τις διαμόρφωσης του βυθού. Το μολύβι φύλακας λειτουργά με την ίδια φιλοσοφία όπως και ο καταβυθιστής ή το downrigger με την διαφορά ότι η όλη διαδικασία ψαρέματος απαιτεί την άμεση συμμετοχή του ψαρά, καλό χειρισμό του δολώματος αλλά και προσεκτική διακυβέρνηση του σκάφους. Σε αντίθεση με το ψάρεμα με χρήση downringger ή με την μέθοδο του καταβυθιστή, με το μολύβι φύλακα μπορούμε να ψαρεύουμε ελεύθερα σε διάφορα βάθη χωρίς να χρειάζεται να κρατάμε αναγκαστικά συγκεκριμένη πορεία.. Με αυτήν λοιπόν την μέθοδο στοχεύουμε αρπακτικά ψάρια τα οποία ζούνε είτε μέσα και κοντά σε τρύπες είτε κυνηγούς όπως συναγρίδες και μινέρια.
Ο εξοπλισμός μαςΓια το ψάρεμα αυτό απαιτείται ένα καλό και ευαίσθητο καλάμι συρτής μεταξύ 10-40 λιβρών με μηχανισμό εφοδιασμένο με τουλάχιστο 400 μέτρα μισίνα 80άρα. Όσο πιο καλός είναι ο μηχανισμός μας τόσο το καλύτερο γιατί σε αυτό το ψάρεμα ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις το μέγεθος του ψαριού που θα τσιμπήσει. Μπορεί το δόλωμα μας να ελκύσει μία συναγρίδα ενός κιλού η οποία μπορεί εύκολα να ανέβει στην επιφάνεια με ένα απλό μηχανισμό συρτής, μπορεί όμως να χτυπήσουμε και ένα 20κιλο μινέρι το οποίο θα φέρει τρομερή αντίσταση και ένας μικρός και απλός μηχανισμός ίσως να μην σταθεί ικανός να το αντιμετωπίσει. Άλλα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένας καλός και δυνατός στριφτόγυρος, ένα μικρό στρυφτογυράκι, μισίνα 10 με 20 μέτρα εξηντάρα αόρατη για παράμμαλο ,ένα μέτρο μισίνα σαραντάρα για το παράμαλλο του μολυβιού. Η απόσταση του παράμαλλου που θα αφήσουμε για το μολύβι φύλακα καθορίζει και το ύψος που θα δώσουμε στο δόλωμα μας από τον πυθμένα. Τώρα ως αναφορά τα μολύβια φύλακες πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και βάρη από 250 γρ μέχρι 1000 γρ. Εμείς επιλέγουμε αυτόν που ταιριάζει με την περίσταση. Δηλαδή σε μικρά βάθη κάτω από 10-15 μέτρα ένας 300άρης ή και 400άρης είναι υπέρ αρκετός, σε μεγαλύτερα βάθη ή όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο μολύβι.
Το δόλωμα μαςΙδανικό δόλωμα για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα είναι η ζωντανή σουπιά το ζωντανό καλαμάρι ή και η σφύρνα, φυσικά αρκετή επιτυχία έχουν και τα νωπά καλαμάρια και σουπιές αρκεί να είναι φρέσκα και να μην μυρίζουν. Ζωντανά   δολώματα μπορούμε να ψαρέψουμε από μόνοι μας ή να μας τα παραχωρήσει κάποιος επαγγελματίας. Στην περίπτωση όπου καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις δεν είναι εφικτές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά δολώματα, κατά προτίμηση σιλικονούχα μαλάκια ή ακόμη τεχνητά ψαράκια με ουδέτερη πλεύση.
Το στήσιμο της αρματωσιάςΕνώνουμε την μάνα με ένα δυνατό στριφτόγυρο, κατόπιν στην άλλη πλευρά ενώνουμε το παράμαλλο μας μήκους από 10 με 20 μέτρα όπου στην άκρια του παράμαλλου θα τοποθετήσουμε τα αγκίστρια από τα οποία θα περάσουμε το δόλωμα μας ή θα δέσουμε το τεχνητό μας δόλωμα. Στο δακτυλίδι του μεγάλου στριφτόγυρου περνάμε ένα πιο μικρό στριφτόγυρο όπου στην άκρια του θα δέσουμε το παράμαλλο με το μολύβι φύλακα μήκους περίπου ενός μέτρου.
Η τεχνική ψαρέματοςΜε την βοήθεια του μολυβιού φύλακα πατώνουμε το δόλωμα μας και ξεκινούμε να κινούμαστε σε ταχύτητα από 0 μέχρι 1.2-1.5 κόμβους . Αφήνουμε το δόλωμα μας περίπου πίσω από το σκάφος ανάλογα και με το βάθος που είμαστε. Για παράδειγμα αν ψαρεύουμε σε βάθος 30 μέτρων θα καλάρουμε περίπου 30-40 μέτρα πίσω από το σκάφος το δόλωμα. Αφήνουμε τα φρένα αρκετά χαλαρά έτσι ώστε με την παραμικρή αντίσταση να ελευθερώνεται μισίνα. Το βαρίδι φύλακας κινείται στον πυθμένα και το δόλωμα μας ακολουθεί από κάποια απόσταση το μολύβι. Στην μέθοδο αυτή καλύτερα είναι να κρατάμε το καλάμι στο χέρι μας για καλύτερο έλεγχο και αποφυγή πιασίματων στον βυθό. Πολλοί ψαράδες εκμεταλλεύονται το θαλάσσιο ρεύμα και παρασύρονται από το ρεύμα παρά να χρησιμοποιούν την μηχανή. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται drifting και είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά θα ασχοληθούμε σε άλλο τεύχος με αυτή. Τώρα βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε στο ψάρεμα αυτό είναι να περάσουμε το δόλωμα μας από τα επίμαχα σημεία. Πρέπει να αντιληφθούμε αν χρησιμοποιούμε το βυθόμερο μας για να επιλέξουμε την πορεία μας ότι δεν είναι αρκετό να περνάει το σκάφος από τα επίμαχα σημεία αλλά το δόλωμα το οποίο βρίσκεται πίσω από το σκάφος. Σε περίπτωση που το βαρίδι φύλακας πιαστεί στον βυθό τότε σταματούμε το σκάφος και πάμε με την όπισθεν μέχρι το σημείο όπου θα έρθουμε κάθετα πάνω από τον φύλακα μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απελευθερώσουμε το βαρίδι. Αν πάλι το πιάσιμο στον βυθό είναι αρκετά δύσκολο τότε αναγκαστικά θα τραβήξουμε για να κοπεί η πιο λεπτή μισίνα που κρατάει το βαρίδι και να απελευθερωθεί το δόλωμα μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούμε πιο λεπτά υλικά για να στηρίζουμε τον φύλακα στην αρματωσιά μας.
Το τσίμπημαΨαρεύοντας με βαρίδι φύλακα και ειδικά όταν κρατάμε το καλάμι στο χέρι μας μπορούμε να απολαύσουμε άμεσα το βίαιο τσίμπημα από ένα κυνηγό. Όταν το ψάρι τσιμπήσει του δίνουμε 4-5 δευτερόλεπτα για να πιάσει καλά το δόλωμα μας πριν προβάλουμε αντίσταση. Ακόμη μπορούμε να αυξήσουμε ελαφρώς την ταχύτητα της βάρκας στους 2-2.5 κόμβους για να παρασύρουμε το ψάρι στην ιδέα ότι το δόλωμα προσπαθεί να ξεφύγει και να το χτυπήσει πιο βίαια με αποτέλεσμα να πιαστεί στα αγκίστρια μας. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα κλείνουμε ελαφρώς τα φρένα και χτυπάμε το καλάμι προς τα πίσω για να πετύχουμε ένα καλό αγκίστρωμα του ψαριού. Από κεί και πέρα είναι θέμα υπομονής και σωστού χειρισμού με την μέθοδο του μαζεύω -τραβάω για να φέρουμε το ψάρι κοντά στο σκάφος. Όταν φτάσει η ένωση των στριφτόγυρων πάνω στο σκάφος προσεκτικά αφαιρούμε το βαρίδι φύλακα από την παραμάνα. Αν ο μεγάλος στριφτόγυρος που μένει χωράει να περάσει από τα δακτυλίδια του καλαμιού μας συνεχίζουμε το μάζεμα με το καλάμι διαφορετικά παίρνουμε το παράμαλλο στο χέρι (φορώντας ειδικό γάντι ή με ένα ρούχο), όπου με την βοήθεια του γάντζου θα γαντζώσουμε το ψάρι για να το φέρουμε στο σκάφος. Σημαντικό είναι όταν μας τσιμπήσει ένα ψάρι να κατευθυνθούμε προς τα βαθιά νερά για να παρασύρουμε το ψάρι μακριά από πέτρες και επικίνδυνα σημεία όπου μπορεί να κοπεί η μισίνα μας. Η μέθοδος ψαρέματος με μολύβι φύλακα είναι αρκετά διαδεδομένα αλλά παράλληλα εύκολη και πρακτική. Αυτήν την εποχή όπου τα μαλάκια είναι στα φόρτε τους μην διστάσετε να την δοκιμάσετε γιατί ίσως σας μείνει αξέχαστη... 

Πηγή waterboys

Σχόλια