Rock fishing για σαργούς

Ένα από τα συχνότερα θηράματα του rock fishing, αλλά και το πιο συναρπαστικό για αυτή την τεχνική είναι ο σαργός. Αρκεί το σκηνικό του βυθού να συνθέτουν, τα βράχια οι πλάκες και οι φυκιάδες. Το ψάρεμα του σαργού μπορεί να γίνει με τις περισσότερες από τις τεχνικές που όλοι γνωρίζουμε αλλά η ιδανικότερη για την σύλληψή του, λόγω της σύστασης του βυθού στον οποίο συνήθως κινείται, είναι το rock fishing. Ο σαργός κυκλοφορεί σε πολυπληθή κοπάδια ή μικρότερα δυο – τριών ατόμων, καθώς και μόνος του. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού. Τα μικρά σχηματίζουν συνήθως μεγαλύτερα κοπάδια από ότι τα ενήλικα για λόγους ασφαλείας. Η παρουσία τους είναι πιο έντονη κατά τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους αναζητούν την τροφή τους ακόμα και στις πιο ρηχές ζώνες. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας στην σύλληψη αυτού του ψαριού με την τεχνική του rock fishing.
Πού θα τον αναζητήσουμε
Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι συνηθέστεροι τόποι στους οποίους συχνάζουν σαργοί, είναι αυτοί που ο βυθός τους αποτελείται από βράχια. Εκεί, μέσα σε χαράκια και σχισμές, δημιουργούν αποικίες και τις οποίες εγκαταλείπουν πολύ σπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν θέλουμε λοιπόν να τους ψαρέψουμε θα προτιμήσουμε βαθιά νερά με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, πλάκες που συνορεύουν με φυκιάδες, ή πλάκες που στην επιφάνειά τους έχουν φυτρώσει φύκια αποτελούν τα ιδανικότερα οικοσυστήματα για τους μεγάλους σαργούς. Σε αυτούς τους βυθούς μπορούμε να τους ψαρέψουμε κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας αφού ουσιαστικά είναι σαν να τους χτυπάμε την πόρτα. Αν τώρα η επιλογή μας είναι ένας βυθός δύσκολος με αρκετά άγρια βράχια τότε προτιμότερο είναι το ψάρεμα μας να γίνει κατά την διάρκεια της νύχτας και αυτό γιατί εκτός από τις δεδομένες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτού του είδους τους βυθούς θα έρθουμε αντιμέτωποι με τους γνωστούς και ανεπιθύμητους ταραξίες που μοιράζονται μαζί με τους σαργούς αυτούς τους τόπους, δηλαδή τους γύλους και τους χάνους, με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα.
Πότε τρώει τι θα δολώσουμε
Για την αναζήτηση της τροφής του ο σαργός δεν περιορίζεται μόνο τις πρωινές ώρες. Οι διατροφικές του αναζητήσεις επεκτείνονται και στη διάρκεια της νύχτας. Ανάλογα με τις ώρες που θα τον ψαρέψουμε θα του προσφέρουμε και τα ανάλογα δολώματα που θα μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα. Στην κορυφή της διατροφικής προτίμησης τους σαργού βρίσκεται ο φαραώ. Είναι από τα καλύτερα δολώματα για την σύλληψη του λόγω της έντονης κινητικότητας που διατηρεί για πολλή ώρα στο αγκίστρι μας αλλά και λόγο των προκλητικών ιριδιζόντων χρωμάτων που διαθέτει. Με αυτό το σκουλήκι θα προτιμήσουμε να τον ψαρέψουμε κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ θα προτιμήσουμε τις βραδιές γύρω από την πανσέληνο. Στη δεύτερη θέση με αρκετά καλές προσωπικές επιτυχίες είναι ο αμερικάνος που θα φροντίσουμε να τον δολώσουμε ολόκληρο με την ειδική βελόνα, όσο μεγάλος και αν είναι. Ένας σαργός μεγάλου μεγέθους δεν πρόκειται να περιφρονήσει ποτέ έναν ολόκληρο καλοδολωμένο αμερικάνο. Για τα ημερήσια ψαρέματα μας προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά δολώματα όπως μεγάλα μονοδόλια, μανάκια ή κομμάτια μάνας. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι στο μέρος που ψαρεύουμε δεν κυκλοφορούν μικρόψαρα, τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε δολώνοντας και αμερικάνο η φαραώ. Πολύ καλά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε ακόμα και με δολώματα που δεν διατίθενται στο εμπόριο γι αυτή την χρήση. Ένα από αυτά είναι το μύδι που θα βγάλουμε με προσοχή από το κέλυφος του και θα το τυλίξουμε με ελαστικό νήμα στο αγκίστρι ώστε να αντέξει στην βολή μας αλλά και στα μικρόψαρα. Άλλα τέτοιου είδους δολώματα είναι το φιλέτο σαρδέλας για το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε πάλι ελαστικό νήμα, και επίσης η σουπιά ή το καλαμάρι για τα οποία όμως θα φροντίσουμε πρώτα να τα μαλακώσουμε λίγο χτυπώντας τα σε μια λεία επιφάνια.
Αρματωσιές ανάλογα με τις συνθήκες
Οι ευνοϊκότερες συνθήκες της θάλασσας που θα επιφέρουν και τα καλύτερα αποτελέσματα είναι από ταραγμένη έως κυματώδης δηλαδή από τέσσερα έως πέντε μποφόρ με τον καιρό κόντρα. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα ανακατεύει και ξεθάβει οργανισμούς που βρίσκονται στα φύκια η την άμμο και πραγματικά τα κοπάδια των σαργών αυτές τις συνθήκες δεν τις αφήνουν να πανε χαμένες. Το ίδιο λοιπόν πρέπει να κάνουμε και εμείς. Στη θαλασσοταραχή και την ανακατωσούρα τα δολωμένα μας αγκίστρια πρέπει να βρίσκονται ριγμένα σε αυτούς τους τόπους. Με αυτές τις συνθήκες η μονάγκιστρη σταθερή αρματωσιά με σχετικά κοντό παράμαλλο (40-50 εκ.) είναι η ιδανικότερη για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα ανεπιθύμητα μπερδέματα από τα ρεύματα και τους στροβιλισμούς που δημιουργούν τα κύματα. Αν τώρα την ημέρα που έχουμε επιλέξει να ψαρέψουμε δεν έχουμε τόσο έντονο κυματισμό τότε πρέπει να αναζητήσουμε τα οικοσυστήματα των σαργών σε πιο βαθιά νερά. Εκεί δηλαδή που τριγυρίζουν μέχρι να νυχτώσει. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αρματωσιά τύπου patter noster με μεγαλύτερο μήκος παράμαλλων (80-100 εκ.). Γενικά για να ψαρέψουμε σαργούς με την τεχνική του rock fishing οι αρματωσιές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τον βυθό και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι οι παρακάτω.
Σε άγριο βραχώδη βυθό με ταραγμένη θάλασσα: μονή σταθερή αρματωσιά με κοντό παράμαλλο.
Σε πλακοφυκιάδες με ταραγμένη ή μη θάλασσα: patter noster με μεγάλα παράμαλλα και δεμένα σε μεγαλύτερη απόσταση από το μολύβι.
Σε μονοκόμματες μεγάλες πλάκες: μονάγκιστρη συρόμενη ή patternosterμε μεγάλα παράμαλλα και στις δυο περιπτώσεις.
Εξοπλισμός rock fishing για σαργούς
Ο εξοπλισμός για το ψάρεμα του σαργού με την τεχνική του rock fishing δεν διαφέρει από αυτόν του surfcasting. Δηλαδή δυνατά καλάμια αυτού του τύπου ανεξάρτητα από το είδος (δίσπαστα, τρισπαστα ή τηλεσκοπικά) μπορούν άνετα να εφαρμοστούν στο ψάρεμα του σαργού με αυτή την τεχνική. Η επιλογή τους εξαρτάται από τη δυνατότητα και την ευχέρεια που έχουμε να τα μεταφέρουμε στον τόπο που θα ψαρέψουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους μηχανισμούς με μεγάλη μπομπίνα, δηλαδή του τύπου surfcasting. Οπωσδήποτε πρέπει να είναι αρκετά γρήγοροι ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν και να τραβήξουν το ψάρι από την δύσκολη περιοχή που θα πιαστεί καθώς και να τον περάσουν με ασφάλεια από επικίνδυνα ενδεχομένως σημεία βραχώματος. Οι μεσινέζες που θα χρησιμοποιήσουμε για μάνα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας ενώ θα προτιμήσουμε αυτές με το αναγραφόμενο χαρακτηριστικό (Abrasion Resistanceαντίσταση γδαρσίματος για επιπλέον ασφάλεια σε αυτούς τους βυθούς. Για τα παράμαλλα μας η επιλογή είναι το Fluorocarbon ειδικότερα αν το ψάρεμα μας γίνει ημερήσιες ώρες. Τα αγκίστρια θα είναι ανάλογα σε νούμερο με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε ενώ δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλα. Ο σαργός δεν έχει μεγάλο στόμα γι αυτό ανάλογο θα είναι το αγκίστρι με το δόλωμα.
Ποτέ μόνος στο βράχο
Οι συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει το rock fishing με τα αξιόλογα θηράματα που θα στολίσουν πολλές φορές την ψαριά μας την κατατάσσουν από πολλούς ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές τεχνικές. Παρόλα αυτά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ποτέ λοιπόν δεν πρέπει να αφήνουμε να μας συνεπάρει η μαγεία των βράχων και των θηραμάτων. Πάντα σ αυτά τα μέρη σκεφτόμαστε και πράττουμε με σύνεση χωρίς να αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω, από προσωπική εμπειρία, είναι ότι rock fishingδεν κάνουμε ποτέ μόνοι, πάντα με ζευγάρι.

Πηγή sea-maniacs

Σχόλια