Ξεκίνημα στην τεχνική SERF CASTING

Το να προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει την τεχνική αυτού του πολύ ωραίου ψαρέματος σε ένα μόλις άρθρο είναι αρκετά δύσκολο. Ασφαλώς όμως θα είναι ένα καλό βοήθημα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει αυτό το χόμπυ μόνος του, αλλά πρέπει επίσης να πω ότι κατά την γνώμη μου κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ χρόνο αν ξεκινήσει μόνος του, χωρίς την βοήθεια κάποιου έμπειρου ο οποίος μάλιστα βγάζοντας ψάρια θα κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον μας. Ένα σημαντικό παράγοντα στην τεχνική αυτή αποτελεί το πέταγμα, ο σωστός τρόπος πετάγματος είναι και αυτός που ενισχύει την αξία μας, δίνοντας μας και μια δόση υπερηφάνειας όταν ξέρουμε ότι είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε την ανάλογη δύναμη στο καλάμι μας όταν είναι απαραίτητο. Ο ικανός στο πέταγμα ψαράς είναι και αυτός που μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τις συνθήκες της στιγμής αν θα ρίξει τα δολώματα του κοντά, σε μεσαία απόσταση η πολύ μακριά, στο όριο των δυνατοτήτων του. Γνωρίζει επίσης πάρα πολύ καλά που πρέπει να τοποθετήσει τα δολώματα του κοντά στην ακτή, σε καμιά ογδονταριά μέτρα η και πέρα των 100 μέτρων, όπου συνήθως σπάει το τελευταίο κύμα και όπου βρίσκεται το σκαλί του βυθού.
Η τεχνική του πετάγματος : Η δυνατότητα να μπορέσουμε να αντιληφθούμε εύκολα τα σωστά σημεία με συνδυασμό την ικανότητα να τα φθάσουμε δεν είναι και εύκολο πράγμα αν δεν μάθουμε καλά τον τρόπο πετάγματος. Ο καλύτερος τρόπος φυσικά είναι η προπόνηση, με την σωστή προπόνηση μπορεί να εξελιχθεί κάποιος σε έναν εξαιρετικό long aster  πράγμα που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ακόμη αδιανόητο. Το να φτάσουμε αποστάσεις των 180 μέτρων πιστεύαμε ότι ήταν προνόμιο αποκλειστικά ορισμένων ατόμων με προικισμένο ταλέντο, αν αρχίσετε την προπόνηση σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το πέταγμα  τελικά στο σύνολό του είναι μια απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι πώς να χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύναμη των μυών σας και πώς να ελέγξετε το βάρος του σώματός σας, μεταδίδοντας ενέργεια στο καλάμι που κρατάτε και μέσω αυτού στο μολύβι. Ας δούμε όμως την τεχνική πετάγματος στης παρακάτω φωτογραφίες, να έχετε υπόψη σας ότι απλές ασκήσεις θα σας οδηγήσουν σιγά-σιγά και σε διαφορετικές τεχνικές πετάγματος.



Ν 1

Ν 2

Ν 3

Ν 4

Ν 5

Ν 6

Ν 7

Ν 8

Ν 9

Καλάμι επιλέξτε το κατάλληλο :
Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνικές πετάγματος η βασική αρχή είναι μόνο μία συνεπώς καλώ θα είναι να γνωρίζουμε πώς δουλεύει το καλάμι που κρατάμε στα χέρια μας. Η επιλογή ενός καλού καλαμιού για ένα αρχάριο που πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με το serf casting δεν είναι δύσκολη. Στην είσοδό μας σε ένα κατάστημα αλιείας μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορα είδη καλαμιών. Το παραβολικό καλάμι θα κινηθεί από την κορυφή και για όλο του το μήκος, σχεδόν μέχρι τη βάση του μηχανισμού. Ένα καλάμι με μεσαία σκληρότητα θα κινηθεί με λιγότερο έντονο τρόπο, φτάνοντας σχεδόν μέχρι τη μέση του μήκους του. Ένα σκληρό καλάμι (rip) συμπεριφέρεται σαν ένα σκέτο ξύλο με εξαίρεση μόνον την κορυφή του που θα κινηθεί (περίπου 40 εκατοστά). Αυτή η κατηγορία καλαμιών μπορεί να διαιρεθεί σε δύο υποκατηγορίες.
Α) Καλάμια αγώνων Β) Μεικτά καλάμια  που χρησιμοποιούνται και για ψάρεμα και για αγώνες. Όσο αφορά σε πιο καλάμι θα καταλήξουμε για αγορά, ένα καλάμι από άνθρακα η σύνθετα υλικά που να είναι κατάλληλο για ένα αρχάριο είναι ένα μέτριο σκληρό με κόστος από 150 € έως 200 € είναι και το καλύτερο. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όμως ότι εμφανίστηκαν πλέον καλάμια δυναμικά στο ερασιτεχνικό ψάρεμα από ίνες όπως το τιτάνιο, Kevlar και texalium (ίνες άνθρακα HM) σε συνδυασμό με ίνες αλουμινίου και υαλονήματα. Αυτό το τελευταίο χρησιμοποιείται σε διαστημικές εφαρμογές εδώ και 25 χρόνια, τώρα τελευταία εμφανίστηκε στον τομέα μας με εξαιρετικά αποτελέσματα και μεγάλες προοπτικές. Τα καλάμια αυτά είναι πάρα πολύ ελαφριά αλλά ταυτόχρονα δυναμικά στους διάφορους τύπους πετάγματος, με μεγάλη ευαισθησία στα τσιμπήματα, όλα αυτά είναι που εξηγούν και το υψηλότερο κόστος.
Πετονιά
Η επιλογή αρκετά λεπτών πετονιών για μάνα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι κάτι που σίγουρα θα μας δώσει καλύτερη ικανοποίηση. Είναι προφανές ότι η λεπτότερη πετονιά έχει μικρότερη αντίσταση στον αέρα και λιγότερη τριβή στο πέρασμα της από τους οδηγούς του καλαμιού, κάτι που μας επιτρέπει να πετάξουμε πιο μακριά. Η πετονιά που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν είναι η 0,35 αφού σε γενικές γραμμές καλύπτει καλύτερα όλες τις ανάγκες μας σε ότι αφορά τα πετάγματα και τους διάφορους τρόπους ψαρέματος. Το χρώμα δεν έχει καμία σημασία,  μπορείτε όμως αν ψαρεύεται την νύχτα να επιλέξετε μια κίτρινη μια και αυτό το χρώμα σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίζεται που βρίσκεται η πετονιά σας ανά πάσα στιγμή.
Μολύβια
Το μολύβι που είναι και το πιο κατάλληλο είναι αυτό των 150 γρ. μολύβι που χρησιμοποιούν αρχάριοι αλλά και έμπειροι. Πράγματι αν παρατηρήσετε τα περισσότερα καλάμια του serf casting έχουν αυτή ακριβώς την δράση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ελαφρύτερα μολύβια είναι και αυτά που δημιουργούν  τα περισσότερα προβλήματα και φυσικά δεν μπορούν να κάνουν το καλάμι να δουλέψει με σωστό τρόπο. Όσο αφορά το σχήμα, τα καλύτερα είναι εκείνα με ατρακτοειδή μορφή γιατί στο πέταγμα δεν έχουν μεγάλη αντίσταση στον αέρα που δεν μας κάνει να χάσουμε μέτρα που φυσικά είναι πολύ σημαντικά για να πέσουν τα δολώματα μας εκεί που επιθυμούμε. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να έχει την προσοχή μας είναι να διαλέξουμε μολύβια με κρίκους από ατσάλι και όχι με μπρούτζινα στριφτάρια, τα οποία τις περισσότερες φορές σε δυνατό πέταγμα σπάνε και μας αφήνουν στα κρύα του λουτρού. Για να επιλέξετε το σωστό μπορείτε να δείτε την σελίδα μολύβια για καλύτερα αποτελέσματα στην επιλογή Τεχνικά ψαρέματος.
Αρματωσιές
Στην συνεχόμενη ανάπτυξη της τεχνικής serf casting οφείλετε και η μεγάλη εξέλιξη για πολύ μικρά αξεσουάρ που είναι κατάλληλα για την κατασκευή διάφορων τύπων αρματωσιάς, έφτασε σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά μπορούμε να φτιάξουμε μια τέλεια αρματωσιά, που σε γενικές γραμμές θα μπορεί να μην μπερδεύεται να μας δίνει ταχύτητα δράσης. Μια τέτοια αρματωσιά φτιάχνεται πολύ εύκολα και είναι αποτελεσματική σε όλες τις συνθήκες καιρού. Ας δούμε λοιπόν τι θα χρειαστούμε για μια τέτοια κατασκευή.
Ταχυσύνδεσμοι 
Ο απλός ταχυσύνδεσμος χρησιμοποιείται πλέον από όλους τους έμπειρους ψαράδες. Είναι ένα μικρό κλίπ που συνδέεται στο shock leader και στο οποίο δένουμε την αρματωσιά που μπορεί εύκολα και γρήγορα να αντικαθίσταται, φυσικά υπάρχουν πλήθος μοντέλων μα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τον καλύπτουμε με ένα σωληνάκι  ώστε να αποφεύγουμε όλες τις περιπτώσεις μπερδέματος.
Σφαίρες
Αυτές οι σφαίρες διαθέτουν τέσσερις τρύπες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να περάσουμε τη μάνα όσο και το παράμαλλο. είναι και αυτός ένας μικροσύνδεσμος ο οποίος μας επιτρέπει να φτιάξουμε μια αρματωσιά με εξαιρετική ευκινησία που δεν μπερδεύεται σχεδόν ποτέ.
Στριφτάρια και χάντρες
Για να φτιάξουμε σημεία σύνδεσης που θα εφαρμοστούν τα παράμαλλα μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν από τους πολλούς ταχυσυνδέσμους του εμπορίου οι οποίοι είναι και αξιόπιστη αλλά και αποτελεσματική. Μπορούμε  όμως επίσης να χρησιμοποιήσουμε μικρά στριφτάρια Ν 28 που θα περάσουμε στην μάνα και θα τα περιορίσουμε με δύο πολύ μικρές χάντρες τις οποίες με την σειρά τους θα σταθεροποιηθούν με δύο κόμπους που θα φτιαχτούν με μία κοινή κλωστή.
Ας δούμε την εκτέλεση της αρματωσιάς.
Ενα κομμάτι πετονιάς κατά προτίμηση fluorocarbon 0,45 με μήκος 1,40-1,50 μ. περνάμε τα σημεία σύνδεσης (μικροστριφτάρια, ταχυσυνδέσμους, χάντρες, σφαίρες). Έπειτα στην κάτω άκρη δένουμε μια στριφτοπαραμάνα για το μολύβι, ενώ στην άλλη άκρη φτιάχνουμε μια θηλιά στη οποία θα περαστή και ένα κομμάτι σωληνάκι καλύπτοντας τον ταχυσύνδεσμο που θα τοποθετήσουμε το shock leader. Τέλος θα απλώσουμε την αρματωσιά μας θα τοποθετήσουμε στα σωστά σημεία τα διάφορα εξαρτήματα και θα φτιάξουμε τους κόμπους. έπειτα με τη βοήθεια μιας κόλλας σταθεροποιήστε τα δεσίματα και τις χάντρες δείτε.
Διάφοροι κόμποι


Πηγή 4fishing

Σχόλια