Το Σκαθάρι της Μεσογείου

Πρόκειται για έναν εξαίσιο μεζέ και αξιόλογο θήραμα. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και συγγενεύει με το σαργό. Ζει στα μεσαία βάθη, κοντά σε πετρώδεις βυθούς. Το ψαρεύουμε όλες τις εποχές και με διάφορες τεχνικές, όπως από στεριά και από το σκάφος. Τρέφεται κυρίως με μικρά καρκινοειδή, οστρακοειδή και μικρές γαρίδες. Είναι σχετικά εύκολο ψάρι, αλλά χρειάζεται ένα καλό δόλωμα για να αγκιστρωθεί. Κυρίως η φρέσκια γαρίδα, καραβιδάκι, αλλά και ζωντανά σκουλήκια είναι οι προτιμήσεις του ψαριού.
Τα δολώματα
Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για την αρπαγή τους μπορεί να είναι καλαμάρι, σουπιά, γαρίδα, σκαρτσίνια ή και καραβιδάκια. Εάν η περιοχή όπου ψαρεύουμε κρατάει σκαθάρια, τότε χωρίς δυσκολία μπορεί να βγάλουμε αρκετά. Επίσης, λόγω εμπειρίας, τα σκαθάρια παραμένουν για αρκετή ώρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος, οπότε εάν στην περιοχή όπου επικρατούν ρεύματα αφήσουμε τα παράμαλλα να παρασυρθούν και ανακαλύψουμε το σημείο τους, τότε οι επιτυχίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Με καθετή
Τα σκαθάρια είναι λαίμαργα ψάρια και πολύ επιθετικά, οπότε δεν θα δυσκολευτούμε να πιάσουμε αρκετά. Με την καθετή χρησμοποιούμε λεπτά εργαλεία και αόρατες πετονιές. Η μάνα μπορεί να είναι 0,30 χιλιοστών και τα παράμαλλα 0,25. Τα αγκίστρια επίσης να είναι μικρά. Νο 6 είναι αρκετά καλό για μεσαία αλλά και για πιο μεγάλα θηράματα. Η μαλάγρα πριν το ψάρεμα είναι υποχρεωτική, όπως βέβαια και για όλα τα ψαρέματά μας. Μπορούμε να ψαρέψουμε τόσο με διπλάρι αλλά και με μονάγκιστρο. Τα δολώματά μας εδώ μπορεί να είναι είτε κατεψυγμένη γαρίδα, πράσινο καραβιδάκι, σκουλήκι (ακροβάτη, αμερικάνο μονοδόλι). Το σκαρστινάκι κάνει πολύ καλή δουλειά.
Με παραγάδια
Τα σκαθαροπαράγαδα Νο 11, όπως τα ονομάζουμε, είναι τα παραγάδια με τα οποία συλλαμβάνουμε τα θηράματά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πιάσουμε και άλλα είδη ψαριών. Με τα παραγάδια πιάνουμε συνήθως τα μεγάλα σκαθάρια. Καλάρουμε το βράδυ με δόλωμα χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι, και μαζεύουμε στο δίωρο. 

Κείμενο: Κυριάκος Μουζούρης
Πηγή waterboys

Σχόλια