Πως θα πραγματοποιήσετε αποδοτικά ψαρέματα μελανουριού με την τεχνική του casting

Το μελανούρι αποτελεί τον διακαή πόθο όσων ασχολούνται με το match waggler fishing, το απίκο, το bolognese, και το feeder fishing. Τα τελευταία χρόνια ήρθε να προστεθεί άλλη μια τεχνική για αυτό το εξαιρετικό θήραμα, το casting. Και αυτό, χάρη στα σύγχρονα εξαρτήματα που κατάφεραν να το δελεάσουν. Όμως μόνο το casting από μόνο του, δεν φτάνει για να πιάσουμε τα μελανούρια. Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και μυστικά, που θα κάνουν την διαφορά. Ακολουθήστε μας λοιπόν...Τα μελανούρια κυκλοφορούν κοπαδιαστά σε όλη την απόσταση που χωρίζει το βυθό της θάλασσας από την επιφάνεια, κυνηγώντας μικρά ψαράκια, όπως τα κοπάδια της αθερίνας, και ψαρεύονται από την ακτή τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Ειδικά οι τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιείται ο φελλός, έχουν να επιδείξουν σημαντικές και εξαιρετικές ψαριές, αφού ρυθμίζοντας το ύψος της αρματωσιάς, καταφέρνουμε να φέρουμε το δόλωμα στην περιοχή που υπάρχουν τα μελανούρια. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εξαιρετικές επιτυχίες στο ψάρεμα των μελανουριών με την τεχνική του casting. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά δύο παράγοντες: Ο ένας είναι η σημαντική παρουσία τους κοντά στην ακτή, σε αντίθεση με άλλα είδη που ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται. Από πληροφορίες που είχαμε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, αλλά και από προσωπικές παρατηρήσεις, διαπιστώνουμε ότι συνεχώς τα μελανούρια περιπολούν στις ακτές μας. Φίλοι και συνεργάτες που ψαρεύουν με την τεχνική του casting, έχουν να επιδείξουν σημαντικές και αποδοτικές ψαριές, με μεγάλα μελανούρια, στα περισσότερα μέρη της χώρας μας. Ο δεύτερος και καθοριστικός παράγοντας είναι η χρήση των floats και pop-ups, δύο πολύ σημαντικών εξαρτημάτων για το ψάρεμα του μελανουριού. Είναι γνωστό ότι τα μελανούρια σπάνια θα τσιμπήσουν σε ένα δόλωμα, το οποίο βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, αφού η φυσική τους τροφή βρίσκεται πάντα πάνω από τον βυθό. Έτσι τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερα μελανούρια στις αρματωσιές του casting, οφείλεται καθαρά στην χρήση των υλικών που επιπλέουν, που δίνουν την δυνατότητα στο δόλωμα να ανασηκώνεται αρκετά από τον βυθό. Δύο παρεμφερή εξαρτήματα λοιπόν, τα floats και τα pop-ups, με το που εμφανίστηκαν στην αγορά, έκαναν την επανάστασή τους στην τεχνική του casting.
OI ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ
Και αυτό θέλει κάποια συζήτηση... Θα μπορούσαμε να πούμε ανεπιφύλακτα ότι οι καλύτερες ώρες για να ψαρέψουμε αυτό το εξαιρετικό και πεντανόστιμο θήραμα, είναι το σούρουπο και το ξημέρωμα. Όπως όλοι οι κυνηγοί της θάλασσας, έτσι και το μελανούρι επιλέγει τις ίδιες ώρες για να κυνηγήσει την τροφή του. Όμως πως μπορείς να αποκλείσεις τις υπόλοιπες ώρες, ιδιαίτερα της νύχτας, αφού και τότε έχουν σημειωθεί συλλήψεις μεγάλων μελανουριών, με αποκορύφωμα την καρδιά της ήρεμης νύχτας. Ένας φαύλος κύκλος λοιπόν... Κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας ότι οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα του μελανουριού είναι το σούρουπο και το ξημέρωμα, χωρίς να αψηφήσετε τις υπόλοιπες, ιδιαίτερα τις βραδινές. Οι καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού είναι γνωστό ότι με την τεχνική του casting μπορούμε να ψαρέψουμε μελανούρια υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ψάρια θα πιάσουμε και με έντονο κυματισμό ή ακόμη και με απόλυτη μπουνάτσα.
FLOAT KAI POP-UPS: ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
Για την χρήση , τη χρηστικότητα και την ιδιαιτερότητα αυτών των εξαιρετικών εξαρτημάτων, θα ακολουθήσουν τεχνικά θέματα για να λύσετε όλες τις απορίες σας. ¨όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμη εξάρτημα που μπορεί να βοηθήσει στο ψάρεμα του μελανουριού, αλλά για εκείνο που θα έρθει σε άμεση επαφή με το ψάρι. Με άλλα λόγια τα floats είναι αυτά που θα «παίξουν» με το ένστικτο του ψαριού να κυνηγήσει, να αναζητήσει την τροφή του και θα το προκαλέσουν να δοκιμάσει το δόλωμά μας, αφού με τα έντονα χρώματα και την φυσική κίνηση που έχουν προσφέρουν στο μελανούρι αυτό ακριβώς που ψάχνει. Για αυτούς τους λόγους, δεν είναι τυχαίο που το ψάρεμα του μελανουριού έχει ταυτιστεί απόλυτα με την χρήση των floats και των pop-ups.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ
Σε επανειλημμένες αναφορές στα δολώματα, έχουμε τονίσει ότι οποιαδήποτε ταύτιση ενός δολώματος με ένα συγκεκριμένο θήραμα, είναι υποκειμενική και παρακινδυνευμένη. Ωστόσο για τα μελανούρια θα κάνουμε μια εξαίρεση, αφού δύο είδη δολωμάτων ξεχωρίζουν σημαντικά από τα υπόλοιπα. Αν και έχουμε καταφέρει να πιάσουμε μεγάλα μελανούρια με όλων των ειδών τα δολώματα, εκείνα που πραγματικά κάνουν την διαφορά είναι το μαύρο θηκαρίσιο και το φαραώ. Το πρώτο, ένα λεπτό μικρό σκουλήκι με έντονη γυαλάδα και ζωηρή κίνηση μέσα στο νερό, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών του. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιώντας το μαύρο θηκαρίσιο σκουλήκι ως δόλωμα, έχουν καταγραφεί οι περισσότερες και μεγαλύτερες σε μεγέθη συλλήψεις μελανουριών. Για το φαραώ οι συστάσεις περισσεύουν, αφού δεν νοείται μια οργανωμένη εξόρμηση για casting να μην έχει στα σύνεργα το σκουλήκι φαραώ. Είναι εξαιρετικό και στο ψάρεμα του μελανουριού και συνήθως το προτιμούν τα μεγαλύτερα του είδους. Έτσι εάν υπάρχουν πολλά και μικρά μελανούρια στο σημείο που επιλέξαμε να ψαρέψουμε, ας δώσουμε λίγο έμφαση στο μαύρο, και εάν υπάρχουν λίγα και ευμεγέθη ψάρια, καλύτερα να προτιμήσουμε το φαραώ. Σαφώς και έχουμε ψαρέψει τα μελανούρια και με άλλα δολώματα, όπως ο αμερικάνος, ο ακροβάτης, η κορδέλα, το μονοδόλι, όμως όλα αυτά είναι λύσεις ανάγκης και τα δύο πρώτα δολώματα που προαναφέραμε είναι αναντικατάστατα. Γενικά το μελανούρι είναι ένα ψάρι που προσελκύεται εύκολα από σκουλήκια που έχουν έντονη κίνηση μέσα στο νερό και διαθέτουν αυτόματο φωσφορισμό.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ
Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, το σημαντικό είναι σε όποια αρματωσιά θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε, να έχουμε οπωσδήποτε float πάνω στο παράμαλο. Ο τύπος της αρματωσιάς μπορεί να αποτελείται από ένα συρόμενο μονάγκιστρο με float, ενώ εάν δουλέψουμε αρματωσιά με δύο αγκίστρια, σαν το κλασικό διπλάρι, καλό θα είναι να βάλουμε float και στα δύο παράμαλα της αρματωσιάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε να πιάνονται και δύο μελανούρια στην αρματωσιά μας ! Οι 90 στις 100 συλλήψεις μελανουριών ,έγιναν με τα παράμαλα που περιείχαν float και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός, εάν λάβουμε υπόψη τα συγκεκριμένα ποσοστά.
ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ-ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΩΝ
Κυριολεκτικά μπορούμε να τα συναντήσουμε παντού! Μπορούμε να τα ψαρέψουμε από παραλίες, σε απόσταση από τα δέκα μέτρα της ακτής, έως εκεί που φτάνουν μακρύτερα οι βολές μας. Το ίδιο ισχύει και από τα βράχια. Αυτό που διαπίστωσα έπειτα από αλλεπάλληλα ψαρέματα είναι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες το μελανούρι βρίσκεται σε πιο βαθιά νερά, όπου υπάρχουν φυκιάδες, κροκάλες, άγρια βράχια και γενικά μικτοί βυθοί. Εκεί αναζητά μικρά ψαράκια για να τραφεί , κινδυνεύοντας από μεγαλύτερα ψάρια, όπως οι συναγρίδες, που το αναζητούν όπως και εμείς. Αντίθετα την νύχτα έρχεται σε πιο ρηχά νερά και δεν είναι περίεργο ότι μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε ένα μέτρο νερό. Αυτό έχει μια λογική εξήγηση εάν σκεφτούμε ότι αυτά τα σημεία κατά την διάρκεια της νύχτας μαζεύουν όλα τα μικρόψαρα που απαρτίζουν την κύρια τροφή του. Εκεί τα μικρόψαρα βρίσκονται για προστασία από αρπακτικά όπως το μελανούρι, και το τελευταίο αρπάζει αυτή την ευκαιρία για να τραφεί. Κάπου εκεί στα μεσόνερα θα πρέπει να είναι και το δόλωμά μας... Όσα και να γράψουμε για τα χαρίσματα αυτού του εξαιρετικού μαχητή, δεν θα καταφέρουν να περιγράψουν την συγκίνηση και τις εκρήξεις αδρεναλίνης που είναι ικανό να μας χαρίσει, ανεξάρτητα το μέγεθος του.
Διανύουμε την καλύτερη περίοδο και εποχή για να ψαρέψουμε μελανούρια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγείτε στην θάλασσα και να τα αναζητήσετε.
Να είστε σίγουροι ότι θα αξίζει τον κόπο !!!

Κείμενο Δημοσθένης Βελισσάρης
Πηγή carp-matchfishing


Σχόλια

  1. Αγαπητε κ. Βελησαρη; Γεια σας . Διαβασα ολα τα οσα γραφετε για το ψαρεμα του μελανουριου . Παρολο που η καθε μου εξορμηση κυριως ειναι απο 5- 25-30 κιλα , ομολογω πως εμαθα πραγματα, παρολο που γεννηθηκα σε βαρκα.......σε νησι, και ψαρευω απο 5 χρονων. Στο μελανουρι ειμαι αρκετα exper.Ομως εδω στο νησι αν θα ερθετε με τον τροπο που λετε ; Αμφιβαλλω αν θα πιασετε παραπανω απο 1-2 .Γιατι το λεω αυτο ; Εγω τα ψαρευω με τελιως μα τελιως αλλο τροπο . Πρωτα απ ολα φορωντας σκουρα ρουχα.Με ασπρο δεν θα πλησιασουν στα 100 μετρα. Οπου καθησω στον βραχο δεν σηκωνομε . Βλεπουν απο δεκαδες μετρα μακρια....Μετα, παντα να εχει θαλασσα απο 4-6 μποφωρ, μεσα στον αφρο, κοντα στον βραχο, μικρο καλαμι, και αν γινετε να μην φαινομε καθολου. Τα πιο πολλα τα εχω πιασει κρυμενος πισω απο βραχο. Μαλαγρα δικη μου , δολωμα δικο μου. Αφου ριξω μαλαγρα, και αφου τα φερω στα 50-100 μετρα. Το επομενο βημα ειναι να τα φερω κατω .Το επομενο βημα , με αλλο κολπο πως να τα ανεβασω πανω.Και μετα αρχιζω να τα ψαρευω. Αν κανει την καταλληλη θαλασσα; Καλως. Αν οχι; Φευγω για να μη τα χαλασω. Παντοτε στον αφρο, στους 20-30 ποντους στην επιφανεια, με καλαμι απικο που ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ, διοτι αν παρει κατω; Θα δει το κοπαδι και μη το ειδατε τον Παναη.....Οταν βγαλω το ψαρι,δεν το πιανω με γυμνα χερια. Με πετσετα.Εαν εδω ριξω πεταχταρι....χαχαχαχ θα φθασουν στον Κανταφι.....Πολυ πονηρο ψαρι .Θα πω και το δικο μου δολωμα , που δεν ειναι τιποτα αλλο απο το παξιμαδι χαχαχα Παντα με αορατο ναυλον και για 60 ποντους απο το αγκιστρι .Παντως με το σκουλικακι το ασπρο , το ζωντανο εγω που το δικαμασα; Και αρκετες φορες ; Δεν τσιμπουσαν .Δεν ξερω για το μαυρο που λετε .Θα το δοκιμασω . Και κατι ακομα. Ακουσα πρωι η βραδι . Εγω πηγαινω στο βραχο απο το πρωι 8-9 ωρα, και τα ψαρευω μεχρι το απογευμα , αν συνεχιοσυν να τσιμπουν . Επισης το αλλο πολυ βασικο να σας πω . Πως συνηθως, αν ξαγκυστρωθει μελανουρι πολλες φορες ; Ειτε απο την επιφανεια που θα βγαλει και λεπια, ειτε μεσα; Θα παρει το κοπαδι και θα φυγουν . Εκατονταδες φορες τοχω παθειι αυτο. Ταιζα 1-2 ωρες, και να μου φυγει το πρωτο , και να τα χασω .Εφαρμοζω βεβαια τωρα ενα αλλο κολπο , ισως να ειναι καλυτερο. Και νομιζω πως κανεις δεν τα ξερει ολα . Μπορει να εω βγαλει εκατονταδες κιλα ψαρια , για να μη πω παραπανω, αλλα αν ακουσω κατι καινουριο; Βεβαιως και να το εφαρμοσω . Δεν ξερω αν εκανα καλα που εγραψα και εγω τα δικα μου . Νασται καλα, και πιστευω πως ισως να μην επιασε ο κορονοιος τα ψαρια, τα μελανουρια και να εχει και φετος . Περιση εβγαλα πολλα ψαρια , και μεγαλα, πελαγισια. Δηλαδη μιλαμε για 700-900 γραμμ.Καλη συνεχεια, καλα ψαρεματα ευχομαι σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου